|
|
|
... sajt)!
Tejtermékként fogyassz élőflórás joghurtot, valamint kis mennyiségben kecske- és juhsajtot!
Egyél több halat és tojást!
Egyél több hüvelyest (lencse, sz... |
2009-01-22 20:05:50 |
|
|
|
|
|
|
... ,,szaladser" elnevezésben a ,,szalad" a kicsírázott gabonát jelentette. A gabonaféléken (árpa, búza, rozs, rizs, zab) kívül kukoricát, kölest, hüvelyeseket (bab, csicseriborsó, lencse, szója) és olajos növényeket (len, napraforgó), valamint lucernát, hajdinát is csíráztathatunk. A megmosott, ép, egészséges magokat beáztatjuk duzzadásig, majd leöblítve elhelye... |
|
2008-12-31 22:44:29 |
|
|
|
|
|
|
Paradicsomos csicseriborsó saláta
Hozzávalók:
20 dkg csicseriborsó, fél liter paradicsomlé, 2 dl ketchup,
10 dkg vöröshagyma, só, kakukkfu, babérlevél
A csicseriborsót kiválogatjuk, megmossuk és 6-8 órára beáztatjuk.
A megdagadt borsószemeket sós, babérlevéllel fuszerezett vízben
puhára fozzük és leszurjük. A paradicsomlevet és a ketchu... |
2008-12-03 22:24:47 |
|
|
|
|
|
|
... rányomunk.
Ézsau Vöröslencse-szósza
Hozzávalók: 100 g hántolt vörös lencse, 1 evőkanál olívaolaj vagy főzőolaj, 1 fej hagyma felaprítva, 2 összezúzott fokhagymagerezd, 1 maréknyi áztatott csicseriborsó, 1 teáskanálnyi darált fűszer, (koriander, fahéj, kömény), 1 piciny szál sáfrány, 1/2 l víz.
Elkészítés: A hagymát lassan üvegesre dinszteljük, a fokhagymát és a fűs... |
|
2008-12-01 23:37:54 |
|
|
|
|
|
|
... legalább 1-2 un. "mártogató" ne szerepelne. Ilyen, pl. a szezámmártás, amiből 1-2 evőkanálnyit szednek maguknak, és arab lapos kenyérrel mártogatva fogyasztják. Ha nincs szezámmag, csicseriborsót használnak.
Az arab kenyér nagy előnye, hogy különböző sűrű mártásokkal megtöltve, melegen vagy hidegen, előételnek is adható. Legalább 5-6 féle - kistányérokban lévő - fűszer is sze... |
|
2008-12-01 23:35:25 |
|
|
|
|
|
|
I. FEJEZET
A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít, jelenleg hozzávetőleges becslések szerint 500 millió vegetárius él a világon. Százalékos arányukat tekintve tehát a húsevők száma ma még legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a természetes módon táplálkozóké. Ez a jelentős arányeltolódás azonban a legtöbb esetben csupán a megszokásnak tudható be. Gasztro... |
2008-12-01 23:35:02 |
|
|
|
|
|
|
... kukoricamálé és bab Amerikában, gabonakása és bab Afrikában, lencse és rizs Indiában, Iránban. Elődeink gabonakását ettek babbal, lencsével.
A Biblia a lencsét, babot, csicseriborsót nevezi meg. A Mediterránum, illetve a Közel-Kelet a származási helyük. A mi kerti babféléink D-Amerikából jöttek.
A LENCSE
Többnyire együtt vetették, és egy... |
2008-12-01 23:25:32 |
|
|
|
|
|
|
... a húsokat, meghintjük liszttel, majd beleöntjük a lencsét, a gerslit, a fűszereket, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Több órán át főzzük a sütőben.
Sólet csicseriborsóval
Hozzávalók: 30 dkg csicseriborsó, 2 hagyma, 1 csésze gersli, 2 szál sárgarépa, 4-5 közepes burgonya, l kg kockára vágott marhahús, só, bors, 2 gerezd foghagyma, 3 evőkanál olaj.... |
2008-12-01 23:00:02 |
|
|
|
|
|
|
...
3 kis paszternák, meghámozva és negyedekre vágva
3 dkg mazsola
4 cukkini, csíkokra vágva
40 dkg sütőtök, meghámozva és 2,5 cm-es darabokra vágva
42 dkg csicseriborsó-konzerv, leöblítve és leszűrve
kuszkusz
2-3 teáskanálnyi harissza
A húst készítsük elő, majd vágjuk 2 cm-es kockákra.
Egy nagy lábasban hevítsünk olajat, és ... |
2008-11-29 17:16:59 |
|
|
|
|
|
|
... Zöldséglevekben, salátákban, szendvicsekben, levesekben, csírapástétomként.
Káposzta
A, C és U vitamin; nyomelemek Salátákban, szendvicsekben, levesekben.
Csicseriborsó
Szénhidrátok, rost, fehérje, ásványi anyagok. Kenyerekben, ragukban, mártásokban, salátákban, krémként, csírapástétomként.
Lóhere
A és C-vitamin; nyomelemek ... |
2008-11-21 19:08:38 |
|
|
|
|