|
|
|
... nyaka, 50 dkg füstölt csont, 50 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa, 20 dkg zeller, 50 dkg vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 babérlevél, 2 dkg feketebors, néhány szál kakukkfű, 5 dkg só.
A csontokat felaprítjuk és a karikára vágott vegyes zöldséggel, hagymával, fűszerekkel együtt tepsibe téve, kevés zsiradékkal, sütőben szép barnára pirítjuk. Ezután fazékba tesszük, 10 liter vízz... |
2010-11-10 05:44:44 |
|
|
|
|
|
|
... Milkomnak, az ammoniták szörnyének tiszteletére emelt, a király tisztátalanná tette.
2Kir 23.14
A kőoszlopokat összetörette, a szent fákat kidöntötte, helyükre pedig emberi csontokat hordatott.
2Kir 23.15
A bételi oltárt, a magaslati helyet, amelyet Nebat fia, Jerobeám épített, aki Izraelt bűnbe vitte - ezt az oltárt és magaslati helyet is lerombolta, a köveket... |
|
2010-11-09 16:05:57 |
|
|
|
|
|
|
... hanem késsel és villával vesszük le róluk a húst. Újabb szokás szerint ezeket a csontrészeket me... |
2010-11-08 21:45:06 |
|
|
|
|
|
|
... babérlevéllel, kevés citromhéjjal, kakukkfűvel, borókával ízesítjük. Ebben kifőzzük a talpat, majd a lével együtt kihűtjük. Hűvös helyen 1 napig állni hagyjuk.
Miután a pácléből kivettük, a csontokat és körmöket eltávolítjuk.
Az apróra vágott gombából, sonkából, tojásból készített sózott, borsozott keverékkel a talpat megtöltjük, olvasztott zsírral meglocsoljuk, pergamen... |
|
2010-11-08 06:16:44 |
|
|
|
|
|
|
... felengedjük a borral és a csontlével. Belekeverjük az összezúzott borókamagot és néhány szem borsot is. Az egészet könnyű mártás sűrűségűre leforraljuk. Ekkor levágjuk a húst a gerincről, a csontokat a mártásban jó 5 percig forgatjuk, majd kivesszük. A húst felszeleteljük és visszarakjuk a gerincre, s az egészet egy tálalóedényre tesszük meleg helyre.
Megjegyzés: Egyes vidéke... |
|
2010-11-08 05:31:36 |
|
|
|
|
|
|
... zöldpaszuly, 2 petrezselyemgyökér, 1 közepes zeller, 1 közepes hagyma, 1 ek petrezselyemzöldje, 3 ek liszt, 2 ek zsír, só, ecet, 1 csésze tejföl
Elkészítése: A marhahúst és a leforrázott csontokat 2 liter vízben főni tesszük. Amikor a hús félig megpuhult, bezöldségeljük, beletesszük a szalonnát, puhára főzzük, a csontokat eltávolítjuk.
Amíg a hús fő, megtisztítjuk a pasz... |
2010-11-08 05:10:36 |
|
|
|
|
|
|
... 1 közepes zeller, 1 kg csont (disznó v. borjú), só, bors, ecet, 1 evők. petrezselyemzöldje, 8-10 szál tárkony, 3 ek liszt, 2 ek tejföl
Elkészítése: A disznóhúst és a leforrázott csontokat a zöldségekkel 3 liter vízben, kevés sóval és pár szem borssal addig főzzük, amíg a hús jól megpuhul. A levest leszűrjük. A húst a zöldségekkel egy tálba helyezzük, a hagyma kivételével. A c... |
2010-11-08 05:09:11 |
|
|
|
|
|
|
... zöldséget és adjuk a bárányhoz a szalonnaszelettel együtt. Főzzük, amíg a hús majdnem leválik a csontról. A főzés utolsó 5 percében adjuk hozzá a májat.
Emeljük ki és dobjuk el a csontokat, vegyük ki és vágjuk fel a húst. A bárányfejet szétvágjuk, a velőt külön tálaljuk.
Egy vastag tűzálló edényben melegítsük meg a szalonnazsírt. Adjunk hozzá lisztet, pirítsuk meg aranyb... |
2010-11-08 05:04:41 |
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók: 1 kg csont, 60 dkg hús, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 10 dkg zsír, 2 tojásos tészta, 5 dkg vaj, 20 dkg som
Elkészítése: A csontokat leforrázzuk, majd hideg vízben lassú tűzre tesszük főni. A húst egészben, és ha félig megfőtt, a zöldségeket is beletesszük. Ha elkészült, a levest leszűrjük, a csontokat eldobjuk, a húst és a zöldséget félretesszük. A tésztá... |
2010-11-08 04:58:02 |
|
|
|
|
|
|
... gyömbér (friss gyökér), 1 kiskanál sáfrány, 1 kiskanál édes-nemes paprika, törött bors
Laskatészta: 20 dkg liszt, 4 tojás, 1 csésze tej
Elkészítése: Tisztítsuk és mossuk meg a csontokat, forrázzuk le lobogó vízben, majd tegyük fel főzni 10 liter hideg vízben. Adjuk ugyancsak bele a szemes borsot és 5 dkg sót. Ha forrni kezd, tegyük lassú tűzre. A tetején összegyűlt habot... |
2010-11-08 04:53:52 |
|
|
|
|