Belépés
A hasmenés gyakori okai
... is.

További ételek, amelyek egyes esetekben hasmenést okozhatnak:
Mesterséges édesítőszerek, mit például:
Aszpartám
Szaharin
Szukralóz

Cukoralkoholok, mint például:
Xylitol
Szorbitol
Mannitol

Fruktóz, vagyis gyümölcscukor
Vöröshagyma
Fokhagyma
Kereszte...
2023-01-15 19:27:30
Fruktózintolerancia - okok, felismerés, kezelés
... gyümölcscukor
fruktóz 
kristályos fruktóz
szacharóz
diszacharid
glükóz
dextróz
szorbit
fruktooligoszacharidok
cukoralkoholok, mint például a xilit vagy az eritrit

Fontos megjegyezni, hogy egyes esetekben a fruktózfelszívódási zavarban szenvedők a búzában, az articsókában, a spárgában és a h...
2023-01-14 23:14:19
Az adalékanyagokról
... veszélytelenek.

Vannak azonban olyan fogyasztók, akiknél allergiás vagy allergiaszerű reakciókat okoz a fogyasztásuk, másoknál puffadást, szelesedést váltanak ki. Az élelmiszerek sűrítőanyagai cukoralkoholok, amelyek többeknél hasmenést okoznak, ilyenek például a szorbit, a mannit, az aga-agar, a maltit vagy a xilit.

Ellentmondó véleményeket lehet hallani arr...
2022-01-15 21:49:29
Az emésztés során
... más zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben lehet vele találkozni - többek között a raffinóz az oka a babfogyasztás utáni puffadásnak és gyakori szellentésnek.

Cukoralkoholok

A szorbitol és a xylitol cukormentes üdítőkben, rágókban és édességekben is megtalálható. Nem szívódnak fel teljesen a szervezetben, és a vastagbélbe kerülve rendkívül kellemetle...
2017-11-16 20:17:19
A xilitol nem természetes édesítő alapanyag
... módosított kukoricából, mint a kristálycukrot a cukorrépából.

Egy kis kémia az elején

A nyírfacukorként vagy xilitként ismert és népszerű alapanyag kémiailag a cukoralkoholok csoportjába tartozik, akárcsak a másik népszerű édesítőszer, az eritrit. A cukoralkoholok szénhidrátok redukciójakor keletkező többértékű alkoholok, a monoszacharidok oxocsoportjának hid...
2014-09-09 19:34:10
GMO kukoricából van, nem bionyírfából
... genetikailag módosított kukoricából, mint a kristálycukrot a cukorrépából.
Egy kis kémia az elején

A nyírfacukorként vagy xilitként ismert és népszerű alapanyag kémiailag a cukoralkoholok csoportjába tartozik, akárcsak a másik népszerű édesítőszer, az eritrit. A cukoralkoholok szénhidrátok redukciójakor keletkező többértékű alkoholok, a monoszacharidok oxocsoportjá...
2014-09-02 13:00:50
Pénzkidobás a nád és nyírfacukor?
... ALKOHOL
A másik, szintén drága termék, a nyírfacukor nem cukor, hanem cukoralkohol: xillitolnak (xillit) hívják szaknyelven.

"A xilitol (az ógörög xylon fa(anyag) + -itol cukoralkoholok jelölésére szolgáló végződés összetétele; régebbi kémiai helyesírás szerinti neve xilit) a xilóz nevű aldopentózból származtatható cukoralkohol, amit édesítőszernek használnak. Fe...
2014-05-10 17:30:45
A legújabb
... divatos édesítőszerrel kapcsolatban tettek fel nekem kérdéseket, elhatároztam, hogy alaposabban utánajárok a dolognak.

Mi az eritritol?

Az eritritol az ún. cukoralkoholok osztályába tartozó vegyület. Ezek a molekulák valamilyen szénhidrát illetve alkohol hibridjei (amelyek azonban nem tartalmaznak etanolt - tudják, ami a részegséget okozza).

Sokfél...
2012-01-30 09:49:01
Gyógynövények Cukorbetegeknek,
Gyógynövények Cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak


Melyik cukorbeteg ne örülne, ha gyógyszerszedés helyett elég lenne egy növény levelének rágcsálása? Van-e olyan fogyókúrázó, aki böjtölés, számolgatás, önsanyargatás helyett ne a gymnema fogyasztását választaná? Mie...
2010-09-03 21:45:52
Gyógynövények / Szakanyag -1
Szabó László Gy.
GYÓGYNÖVÉNYISMERET
(speciális kollégiumhoz alapok)
biológus és biológia tanár szakos hallgatóknak
(kiegészítő ajánlott ismeretek)
Tartalom
Általános rész
1. Gyógynövények tudományos és magyar neve, drogok gyógyszerészi neve
2. Etnobotanikai adatok, népi orvoslási tapasztalatok, herbáriumok
3. Növényi anyagcsere és kapcso...
2010-02-20 19:54:00
1 
Címkék: Gyógynövények Cukorbetegeknek, Szabó László Gy, hasmenés gyakori, emésztés során, xilit vagy, élelmiszerek sűrítőanyagai, maltit vagy, babfogyasztás utáni, xylitol cukormentes, vastagbélbe kerülve, nyírfacukorként vagy, cukoralkoholok csoportjába, másik népszerű, cukoralkoholok szénhidrátok, monoszacharidok oxocsoportjának, monoszacharidok oxocsoportjá, ógörög xylon, xilóz nevű, molekulák valamilyen, részegséget okozza, növény levelének, gymnema fogyasztását, adalékanyagokról, monoszacharidok, nyírfacukorként, cukorbetegeknek, oxocsoportjának, gyógyszerszedés, fogyókúrázóknak, származtatható, cukoralkoholok, édesítőszerrel, édesítőszernek, gabonafélékben, kristálycukrot, veszélytelenek, gyógynövények, gyümölcscukor, allergiaszerű, babfogyasztás, szellentésnek, redukciójakor, édesítőszerek, sűrítőanyagai, aldopentózból, gyógyszerészi, önsanyargatás, etnobotanikai, tapasztalatok, bionyírfából, cukoralkohol, kollégiumhoz, elhatároztam, articsókában, kapcsolatban, oxocsoportjá, szervezetben, szénhidrátok,
© 2013 TVN.HU Kft.