Belépés
Levendula, a sokoldalú gyógynövény
... illatú örökzöld cserje virágát, illatosításra, és szépségápolásra használták. A rómaiaktól származik a neve is: a ,,lavere" szó azt jelenti, ,,mosni".

Európa egyes területein felfedezték, hogy a lila virágú, aromás illatú levendula gyógyászati célokra is használható, így gyógynövényként kezdték termeszteni.

Tihanyban telepítették az első...
2024-02-29 19:58:39
Ligetszépe, az F-vitamin leggazdagabb forrása!
... kiterülnek. Éjszaka virágzik, és éjszakai rovarok porozzák őket. Illatos virága csak egy napig él, reggelre elhervad.

Észak-Amerikai eredetű, Magyarországon meghonosodott növény. Egyes indián törzsek a levelét és szárát párolva, vaskos karógyökerét szárítva ették, sőt, gyökere vadásztalizmánként is szolgált.

A XVII. században jutott el Angliába, ahol "a királ...
2024-02-27 21:51:12
Tudod, mi lesz az elkövetkező háborúk tétje?

Tudod, mi lesz az elkövetkező háborúk tétje? Nem arany, nem néhány kilométerrel odábbtolt országhatár. Ezeket a háborúkat azért fogják vívni, hogy megszerezzék egyes folyók forrásvidékét. Azon országok fogják kirobbantani, melyek területére máshonnan folynak be a vizek, elev...
2024-02-27 19:20:45
Azt hitted, Budapest drága? Szétnéztél már Európában?
... Monitor fővárosokra és nagy pénzügyi központokra fókuszáló elemzése szerint Budapest továbbra is olcsónak számít európai összehasonlításban. A legdrágább lakások Svájc (Zürich, Genf, Bázel), az Egyesült Királyság (London) és Franciaország (Párizs) fővárosában, illetve fontosabb pénzügyi központjaiban találhatók, ahol átlagosan 7000 - 13.000 eurót (nagyjából 2,1 - 4,0 m...
2024-02-25 22:30:04
A csontritkulás megelőzése helyes táplálkozással
... ha a családban gyakori ez a betegség. A kockázatokat fokozza a hormonváltozás is, főleg a mellékpajzsmirigy, hiszen ez a szerv szabályozza a csontok kalcium- és foszforszintjét.

Egyes életmódbeli tényezők is hozzájárulhatnak a csontritkulás kialakulásához. Ilyen például a dohányzás, a túlsúly, az inaktív életmód és a mértéktelen alkoholfogyasztás.

Ahhoz, hogy...
2024-02-24 21:46:07
A csontritkulás nagyobb veszélyt jelent a nőkre
... pajzsmirigy problémák, agyalapi mirigyet, illetve mellékvesét érintő betegségek, hormonális egyensúlytalanság, menopauza, genetika, alacsony BMI-index, de akár dohányzás, étkezési zavarok és egyes gyógyszerek is hozzájárulhatnak az idő előtti kialakuláshoz.

A megelőzés, a prevenció ebben az esetben is nagyon lényeges. A csontritkulás folyamatát lehet lassítani, de a meg...
2024-02-24 21:42:41
Cinkre is szükségünk van
... a tápanyagnak a pótlása, akik növényi étrenden élnek. A magvakban, diófélékben, a hüvelyesekben és a teljes kiőrlésű növényekben egy fitát nevű anyag is megtalálható, amely megakadályozza egyes ásványi anyagok, köztük a cink felszívódását. A vas és a kalcium is megzavarja ennek a tápanyagnak a felszívódását.

Amennyiben immunitási zavar alakul ki egy idősebb személynél, ...
2024-02-24 21:39:41
A gyomorégés enyhítése
... a kellemetlen gyomorégést.

De mi is okozhat gyomorégést?
A probléma hátterében sok minden állhat, többek között oka lehet a dohányzás, a túlevés, a stressz, a szorongás, egyes italok és ételek, bizonyos gyógyszerek és a túlsúly.

Néhány életmódbeli változtatás is sokat segíthet a probléma megszüntetésében. Nagyon lényeges, ha gyomorégéssel küzdünk, hogy ...
2024-02-24 21:34:44
A negyvennapos böjtről
... egyszer szabad jóllakni, de megengedett két másik, csökkentett mértékű étkezés. Mentesülnek ez alól a 18 év alattiak és a 60 év felettiek, a betegek, az állapotos nők, a szoptató anyák és egyes foglalkozások gyakorlói. A régi magyar népszokás szerint az eredeti napja a hamvazószerda előtti csütörtök (azaz majdnem egy héttel korábban), mivel húshagyó kedden kellett elfogyasztani az...
2024-02-24 18:35:13
Paszternák
... használják levesek, pörköltek és egyéb ételek ízesítésére, de önmagában is elkészíthető, például sütve vagy párolva.

Gazdag tápanyagokban, különösen a rostban, a C-vitaminban és egyes B-vitaminokban. A paszternákot gyakran összetévesztik a petrezselyemgyökérrel, ami szintén egy fehér gyökérzöldség, de más ízvilágú és szerkezetű.

Tápértéktartalma
A paszte...
2024-02-24 07:42:41
1 2 3 ...............4569 4570 .......6853 6854 ........9137 9138 9139 
Címkék: Egyesült Királyság, sokoldalú gyógynövény, elkövetkező háborúk, csontritkulás megelőzése, csontritkulás nagyobb, gyomorégés enyhítése, negyvennapos böjtről, rómaiaktól származik, lila virágú, háborúkat azért, legdrágább lakások, családban gyakori, kockázatokat fokozza, szerv szabályozza, csontok kalcium-, csontritkulás kialakulásához, inaktív életmód, mértéktelen alkoholfogyasztás, prevenció ebben, csontritkulás folyamatát, teljes kiőrlésű, fitát nevű, cink felszívódását, idősebb személynél, kellemetlen gyomorégést, probléma hátterében, probléma megszüntetésében, szoptató anyák, régi magyar, eredeti napja, hamvazószerda előtti, héttel korábban, paszternákot gyakran, fehér gyökérzöldség, hozzájárulhatnak, megszüntetésében, tápértéktartalma, gyógynövényként, foszforszintjét, szépségápolásra, kialakulásához, táplálkozással, hormonváltozás, összetévesztik, magyarországon, megakadályozza, illatosításra, csontritkulás, központjaiban, gyomorégéssel, tápanyagokban, franciaország, felszívódását,
© 2013 TVN.HU Kft.