Belépés
Epiktétosz
Bizonyos dolgok hatalmunkban vannak, más dolgok nincsenek. Tőlünk függ a véleményünk, az ösztönös vágyunk, a törekvésünk és ellenszenvünk, egyszóval mindaz, amit egyedül alkotunk meg. Nem tőlünk függ a testünk, a vagyonunk, a hírnevünk és a tisztségeink, tehát mindaz, amit nem egyedül hoztunk létre.[m3...
2010-10-26 06:33:52
Epiktétosz-visszhang...
Fodor Ákos: EPIKTÉTOSZ-VISSZHANG

Sohase mondd: "el-
veszítettem" s e m m i r ő l ;
mondd: "visszadtam"
...
2010-10-17 17:06:24
MORÁLFILOZÓFIA is!!!!!
... EPIKTÉTOSZ KÉZIKÖNYVECSKÉJE

Minden eshetőségre kéznél legyenek a következők:

"Vezess, Zeusz, és Te, Végzet, bárhová is szántatok engem. Zúgolódás nélkül követlek benneteket. Ha nem akarnék, gyáva volnék és mégis engedelmeskednem kellene."

"Aki a kényszerűségnek méltó módon aláveti magát, az bölcs előttünk, és tudja az istenek akaratát."

...
2010-10-16 07:17:24
Sárándi József
... beosont
a tücsökkirály.
Nagyon akart közölni valamit,
de kommunikációs
zavaraink voltak.

9.
Tanácsért jöttél?
egy tanácstalanhoz?
10.
Epiktétosz
,,Ha nem akarsz alulmaradni,
veszteni egy versengésben -
ne vegyél részt benne."
11.
Az a merészség
Merjünk alacsonyak lenni,
ha már en...
2010-10-02 17:30:57
A láthatatlan ember 24.
... Hát még?

Már elfűtött a meleg.

- A filozófia, vagyis a bölcsesség tudománya - mondottam búsan -, a hét görög bölcs élete és tanításai. Különösen Arisztotelész, Epiktétosz, Plató és Szokratész...

Csáth legyintett:

- Vigye el őket a görög ördög! Én nem tanultam könyves bölcsességet, mégis okos ember vagyok. A fiaim se lesznek alábbvalók....
2010-09-17 13:45:16
július tizenötödikére
Ha haladni akarsz a bölcsességben, el kell viselned, hogy külsőleges dolgokban ügyetlennek és együgyűnek tartsanak. (Epiktétosz)

Sokkal fontosabb tudni azt, hogy merre mész, mint hogy gyorsan odaérj. Ne keverd össze az elfoglaltságot az eredményességgel. (Mabel Newcomber)

Bibliavers július tizenötödikére

Csillapodjál le az Úrban és várjad őt...
2010-07-15 07:27:49
aforizma június hetedikére
... neked. (Seneca)

Jegyezd meg: ha trágár alak van a jó barátok között, szükségképpen más is bemocskolja magát, aki vele tölti az idejét, még akkor is, ha különben tiszta lelkű. (Epiktétosz)

A gazdagság nem a kincsek birtoklásából áll, hanem azok kihasználásából. (Napoleon Bonaparte)

Bibliavers június hetedikére

Minden mérgesség és...
2010-06-07 06:48:10
március huszonegyedikére
... arra a helyre. Emlékezz ugyanis rá, hogy ha kitartasz elveid mellett, azok, akik előbb kinevettek, bámulóid lesznek, de ha hatásuk alatt megtántorodsz, kétszeres gúny lesz a jutalmad. (Epiktétosz)

Az igazi szeretet megsokszorozza a szeretetre és a másoknak adásra való képességet. A másik ember iránti szeretetben az igazán szerető az egész világot szereti. (Fromm) ...
2010-05-21 07:23:00
Bölcselet május tizedikére
... hatalmunkban lévő dolgokról pedig, amelyekre szép dolog törekedni, még nincs fogadalmad. Csak vonzó és taszító ösztöneidnek engedj, de ezeknek is könnyedén, válogatással és kényelmesen. (Epiktétosz)

Az ember mindent látó, mindent megvilágító nap, ha szeret. De ha nem szeret, sötét lakás, amelyben füstös lámpás ég. (Hölderlin)

Amit akartok azért, hogy az em...
2010-05-10 07:06:38
április huszonharmadikára
... tulajdonképpen? - A saját képzeteid használata: ha a képzeteidet a természet elveinek megfelelően használod, büszke lehetsz. Ebben az esetben legalább a saját kiválóságoddal büszkélkedel. (Epiktétosz)

A tiszteletet azért találták ki, hogy elrejtsék a puszta helyet, ahol a szeretetnek kellene lennie. (Tolsztoj)

Bibliavers április huszonharmadikára
...
2010-04-23 08:59:59
1 2 3 ..12 13 .18 19 20 .24 25 26 
Címkék: Sárándi József, Fodor Ákos, EPIKTÉTOSZ KÉZIKÖNYVECSKÉJE, Különösen Arisztotelész, Mabel Newcomber, Napoleon Bonaparte, láthatatlan ember, ösztönös vágyunk, kényszerűségnek méltó, bölcs előttünk, istenek akaratát, versengésben &#8211, bölcsesség tudománya, görög ördög, kincsek birtoklásából, igazi szeretet, másoknak adásra, másik ember, igazán szerető, egész világot, ember mindent, saját képzeteid, természet elveinek, esetben legalább, saját kiválóságoddal, tiszteletet azért, puszta helyet, szeretetnek kellene, kézikönyvecskéje, huszonegyedikére, engedelmeskednem, eredményességgel, kényszerűségnek, kihasználásából, megsokszorozza, kiválóságoddal, tanácstalanhoz, elfoglaltságot, morálfilozófia, tulajdonképpen, tizenötödikére, bölcsességben, ellenszenvünk, kommunikációs, megtántorodsz, szükségképpen, arisztotelész, birtoklásából, csillapodjál, tisztségeink, büszkélkedel, versengésben, tücsökkirály, bölcsességet, hatalmunkban, válogatással, ösztöneidnek, képzeteidet, ügyetlennek, eshetőségre, veszítettem,
© 2013 TVN.HU Kft.