Belépés
Majális......


Május 1.
Szegeden a majálisra a Jéggyárból szállítottak jeget a fahordós sö...
2018-04-29 09:53:06
Olaszrizling Október Nagykóstoló Budapesten
... fajtája volt. Nem véletlenül ez az egyik legtöbb helyen termesztett szőlőfajta Magyarországon, hiszen sok mindenre alkalmas: könnyed, üde, fröccshöz is kiváló bor éppúgy készülhet belőle, mint fahordós érlelésű, testes, telt, vastag tételek. Az olaszrizling másik nagy erénye, hogy nagyon jól ki tudja fejezni a terroirt, a termőhelyet - méltatta a szőlőfajtát.
A 2015-ös Sós-he...
2017-10-05 12:42:19
Alkoholtartalmú italok és koktélok története.
... gyümölcsből készül az amarula likőr, mégpedig oly módon, hogy a kimagozott gyümölcsből előbb bort készítenek, amely speciális rézüstökben forrja ki magát. Ezután két éven keresztül tölgyfahordókban érlelődik, ekkor nyeri el sajátos aroma- és ízvilágát. A procedúra megkoronázását azonban a legutolsó momentum jelenti, amikor is a 17 százalékos likőrt friss tejszínnel vegyítik. ...
2017-03-23 22:00:10
A Hazugság Múzeuma
... véleményt a világ dolgairól, csak soha nem beszélt róla. Ha néhanapján újabb információhoz jutott, gondosan mérlegelte, aztán vagy beillesztette lassan épülő rendszerébe vagy elvetette. A fahordás közben kitűnően lehetett gondolkodni, és Johann ezt különösen élvezte. Lassan, komótosan haladt a fatörzzsel a vállán, nem sietett, de nem is maradt le, közben nyugodtan elmélkedett. Úja...
2016-05-01 23:14:16
Kis történetek a vasútról
... Hangya.
Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az épület alatt hatalmas borospince van, vagy volt?
Ebbe a borospincébe nagyon sok bor érkezett vasúti boros-tartálykocsiban. Régebben fahordók voltak, később áttértek fémvázas hordókra. Nem véletlenül - gondolom én!

Megmutatták nekem egyszer a régebbi fahordó belsejét. Elszörnyedtem. Olyan volt a belseje, mint...
2015-12-21 13:56:45
Szöllősi Mihály lett a 2014-es Év bortermelője
... Zenit. Szöllősi Mihály nagyon büszke arra, hogy az országban azon boros gazdák között volt, akik először próbálkoztak a Chardonnay és Sauvignon blanc fajták házasításával és 12 hónapos, fahordós érlelésével.
A Szöllősi család borai több megmérettetésen szereztek elismeréseket: díjazták nemzetközi borversenyeken, több ízben nyerték el például a Magyar Tudományos Akadémia bora...
2015-12-04 16:33:08
Olaszrizling Október - Kampány és kóstoló a fajta népszerűsítésére
... változatos fajtát fogyasszák - mondta el az MTI-nek a kóstoló főszervezője. Harsányi Dávid kiemelte, hogy az olaszrizlingre nem szabad csupán könnyed fröccsborként gondolni, mert komoly, testes, fahordós érlelésre alkalmas terroir borként vagy akár késői szüretelésű, édes tételként is találkozni lehet vele.
Fontos visszajelzés az, hogy a borászok ilyen szép számban vesznek ré...
2015-10-08 10:25:14
Kutatók éjszakája - A Kelet kultúráját mutatják be a PTE szekszárdi karán
... Syrah-ig címmel Mészáros Pál Beszédes József-díjas szekszárdi borász és a kar élelmiszermérnöke, Vas-Guld Zsuzsanna beszél a Syrah szőlőfajtáról, a Syrah bor fajtajellegéről és arról, hogy a fahordós érlelésnek milyen hatása van a fűszeres íz kialakulására. Szó lesz a borok és a fűszerek kapcsolatáról, arról, hogyan jelenhet meg fűszer a borokban.
Várhatóan nagy érdeklődés kí...
2015-09-22 16:02:39
Történelmi fordulópont volt-e Szigetvár ostroma? - XLVIII.
... vallomásából értesültek erről:

: Ha valaminő módon a kolubrinák (nagy ágyúk) a várnak nem árthatnak, azt (ti. a tavat) fával töltik fel.

Erős katonai fedezettel indult meg a fahordás az egész környékről. Több ezer ember dolgozott az ostromlóknak, részben a török sereggel együtt érkezett mindenféle népség, részben munkára van szükség. Haladéktalanul meg is ke...
2015-07-14 23:58:27
Varázslatos ecetek
... míg sűrűsödni kezd. Amikor a megfelelő koncentrációt elérte, lehűtik, és különböző fajtájú fákból (gesztenye, tölgy, eper, mogyoró) készített kisméretű hordókban érlelik. Végső formáját a fahordós érlelés alatt nyeri el. Ahogy érik, úgy lágyul és sűrűsödik a szerkezete, kialakul a gazdag selymes-balzsamos aromavilága. A gondosan szelektált alapanyag több mint tíz éven keresztül ér...
2015-04-23 22:59:50
1 2 3 4 5 6 
Címkék: Olaszrizling Október Nagykóstoló Budapesten, Hazugság Múzeuma, Szöllősi Mihály, Olaszrizling Október, Magyar Tudományos Akadémia, Harsányi Dávid, Mészáros Pál Beszédes József-díjas, Vas-Guld Zsuzsanna, fajta népszerűsítésére, egyik legtöbb, olaszrizling másik, 2015-ös Sós-he, amarula likőr, kimagozott gyümölcsből, procedúra megkoronázását, legutolsó momentum, világ dolgairól, fahordás közben, épület alatt, borospincébe nagyon, régebbi fahordó, országban azon, kóstoló főszervezője, borászok ilyen, fahordós érlelésnek, fűszerek kapcsolatáról, egész környékről, török sereggel, megfelelő koncentrációt, fahordós érlelés, gazdag selymes-balzsamos, gondosan szelektált, népszerűsítésére, tölgyfahordókban, fajtajellegéről, megmérettetésen, tartálykocsiban, alkoholtartalmú, olaszrizlingre, megkoronázását, magyarországon, haladéktalanul, borversenyeken, fröccsborként, szőlőfajtáról, kialakulására, kapcsolatáról, koncentrációt, házasításával, beillesztette, elszörnyedtem, információhoz, elismeréseket,
© 2013 TVN.HU Kft.