|
|
|
A legjobb cigánypecsenye
A cigánypecsenyét mindenki szereti. Na jó, mondjuk a legtöbb ember. (A normálisabbak. A fitnesz pipsik tolják csak tovább a fehérje turmixukat, aztán egyenek a strandon egy lángost....)
Finom, szaftos, zsíros, füstös és eszméletlenül laktató ez az étel. Igazi kétkezes, csámcsogós kaja, mindegyik falatnál élvezni tudja az ember azt, hogy kics... |
2017-01-19 22:31:01 |
|
|
|
|
|
|
... liszttel megszórjuk és felfuttatjuk. A kelesztőtálba szitáljuk a meglangyosított lisztet, a közepébe ütjük az egész tojásokat és a tojássárgájákat, beletesszük a maradék porcukrot, sót és a felfutott élesztős tejet. Laza mozdulatokkal összeállítjuk, közben apránként hozzáadjuk az enyhén felmelegített vajat és a rumot. Simára gyúrjuk, letakarjuk, félóra alatt duplájára kelesztjük, ... |
2017-01-18 14:49:54 |
|
|
|
|
|
|
... hagyom hűlni. Amikor már langyos, a tejet meglangyosítom, belekeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt. A lisztet rászitálom a krumpli-margarinra, rászórom a sót, ráütöm a két tojást. A felfutott élesztős tejet ráöntöm és jó alaposan összegyúrom, letakarom és langyos helyen kb. egy órát kelesztem. Amikor duplájára kelt, finoman átgyúrom, 1,5-2 cm vastagra nyújtom, berácsozom, s... |
2017-01-16 18:12:59 |
|
|
|
|
|
|
... felfuttatjuk.
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, ízlés szerinti sót (nekem elég volt az evőkanálnyi mennyiség, de kóstoljuk meg!), végül a tejfölben felfutott élesztővel sima tésztát dagasztunk.
30 percig letakarva pihenni hagyjuk.
Ezután lisztezett munkalapon kettéosztjuk a tésztát. Az egyik felét kétujjnyi v... |
2017-01-12 09:44:54 |
|
|
|
|
|
|
... felfuttatjuk.
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, ízlés szerinti sót (nekem elég volt az evőkanálnyi mennyiség, de kóstoljuk meg!), végül a tejfölben felfutott élesztővel sima tésztát dagasztunk.
30 percig letakarva pihenni hagyjuk.
Ezután lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóv... |
2017-01-12 09:44:03 |
|
|
|
|
|
|
... lemenetel neki sem sikerült, de a másodiknál már nyeregben maradt, és azután egyre jobban, egyre gyorsabban és biztosabban repült a szánkó, át a völgyön, és még a túloldali dombra is messze felfutott.
- Csoda - mondta Berta Jancsi -, persze érteni kell hozzá... Láttad Pétert? Nem úgy ül rajta, mint macska a köcsögszárítón...
Ettől egy kis irigys... |
2017-01-10 14:27:32 |
|
|
|
|
|
|
... keverjük a cukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, a tejszínt, az olvasztott vajat, a felfutott élesztőt és a maradék tejet. Sima tésztává dagasztjuk, majd egy tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
1 óra elteltével lisztezett deszkára borítjuk... |
2017-01-07 23:49:07 |
|
|
|
|
|
|
... sárgája
késhegynyi só
Elkészítése:
Az élesztőt cukorral a tejben felfuttatom. A lisztet, a vajat, a tojás sárgáját, a késhegynyi sót egy tálba ki mérem, hozzá öntöm a felfutott élesztős tejet és dagasztom, amíg hólyagos, táltól elváló tésztát kapok. A tál oldalát és tészta tetejét lisztezem, duplájára kelesztem és lefedem konyha ruhával.
Ha me... |
2017-01-06 18:10:52 |
|
|
|
|
|
|
... késhegynyi só
Elkészítése:
Az élesztőt cukorral a tejben felfuttatom. A lisztet, a vajat, a tojás sárgáját, a késhegynyi sót egy tálba ki mérem, hozzá öntöm a felfutott élesztős tejet és dagasztom, amíg hólyagos, táltól elváló tésztát kapok. A tál oldalát és tészta tetejét lisztezem, duplájára kelesztem és lefedem konyha ruhával.
Ha megkelt, lisz... |
2017-01-04 12:07:25 |
|
|
|
|
|
|
... mokkáskanál só
Elkészítés: A tejet langyosra melegítjük, az elmorzsolt élesztőt és a cukrot egy kevés liszttel elkeverjük, és egy kis tejet öntünk hozzá. Hagyjuk, hogy megkeljen. Ha felfutott az élesztő, összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a sóval és az olajjal, és jól kigyúrjuk. 30 percig langyos helyen pihentetjük. Félujjnyi vastagra kinyújtjuk, tepsibe tesszük. A ... |
2017-01-03 12:05:11 |
|
|
|
|