Belépés
Varjú Zoltán: Trianon bűnében fogant
... elmondaná,
amit elszakított Nemzetünk,
azóta kiállt.

Maroknyi Székely, keményebb
vagy, mint a szikla!
S porlik az a kő a marokban,
jól összeszorítva.
Te Felvidéki Magyar a fejed,
büszkén tartsd magasba,
emlékezvén, az egyik
legnagyobb Magyarra...
Megőrzi nékünk, hozzá hűen Kassa!
Kárpátok bércein, lengjen lobogója!|...
2020-06-02 21:15:26
Trianon 100 - Közös virtuális emlékműsorral emlékeznek a felvidéki magyarok
... Célokért (SZAKC), a Pázmáneum és a Via Nova társszervezésében. "Olyan műsorfolyamot próbáltunk közösen összerakni, amely méltó a nemzeti összetartozás megéléséhez ezen a napon, a műsor a felvidéki magyar társadalomnak egy hihetetlenül széles metszete lett" - mondta Őry Péter.
"Az elmúlt 100 év hihetetlenül gazdag volt történésekben, jobb és rosszabb időszakokat is megéltünk, ...
2020-06-02 17:53:58
Németh Zsolt: biztatóak a szlovák kormány szlovákiai magyarsággal kapcsolatos intézkedései
... elmúlt években lényegesen jobb légkör jellemzi a szlovák-magyar kapcsolatokat, mint korábban.
Ennek kapcsán szólt arról is, hogy kedd este a szlovák miniszterelnök fogadást ad a felvidéki magyarság számos képviselője számára.
Németh Zsolt úgy értékelt, Magyarország és Szlovákia lassan képes arra, hogy érzékeny történelmi kérdéseket is empátiával tudjanak megvitatni. Hozz...
2020-06-02 16:23:05
Szijjártó: soha nem volt olyan jó a magyar-szlovák együttműködés, mint jelenleg
... reményének adott hangot, hogy a következő évek az új összeköttetésekről és az újabb közös sikertörténetekről fognak szólni, amelyek "jót fognak hozni Szlovákiának és Magyarországnak, a felvidéki magyarságnak és a magyarországi szlovákságnak is".
Közölte: nyár végére elkészül a két Komáromot összekötő híd, 2022-ig hat újabb határátkelőt nyílik, köztük három új híd az Ipolyon, ...
2020-06-02 15:56:07
TRIANON 100 - Beszélgetés Popély Gyulával
...2020, Trianon 100. évfordulója a nemzeti összetartozás éve. Magyarország trianoni megaláztatásának, a békediktátum aláírásának gyászos 100. évfordulójára emlékezünk idén. Ebből az alkalomból Popély Gyula felvidéki magyar történésszel, egyetemi tanárral, az MTA doktorával beszélgettünk.

Videó ...
2020-06-02 13:24:27
Sólymos László váltja Bugár Bélát a felvidéki Most-Híd vegyespárt élén
...
A Most-Híd alapító elnöke, Bugár Béla azután mondott le tisztségéről, hogy a párt a február végi parlamenti választásokon 2,05 százalékos eredményt elérve kívül rekedt a pozsonyi parlamenten.
Sólymos a megválasztását követően nyilatkozva azt mondta: pártja folytatni fogja az eddigi értékei - a kölcsönös tisztelet, a tolerancia és a békés együttélés - mentén való politiz...
2020-05-30 16:02:27
Megkezdődött a balatoni vitorlás szezon
... optimizmussal és reménnyel tekintenek a szezon elé.
Nemzeti kincsnek nevezte a Balatont Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője, aki kiemelte: Balatonfüred és a Balaton-felvidéki települések is felkészültek a szezonra.
A hagyományos vitorlabontó ünnepséget 1935 óta rendezik meg a Balatonon, csak a háborús időkben maradt el. A nemzeti lobogót idén a tó legöre...
2020-05-30 16:02:10
Széles körű felvidéki magyar egyeztetést hozott tető alá az MKP a jövő évi népszámlálásra készülve
...
A felvidéki magyarok számára a népszámlálás egyik legkomolyabb tétje, hogy a magukat magyar nemzetiségűnek vallók aránya ne csökkenjen, ugyanis közösségi és nyelvhasználati jogaik megtartásának egy része, illetve a szlovák államtól kapott kulturális támogatásaik mértéke is ennek az aránynak a függvénye, s emellett komoly lélektani szerepe is van.
"Ma tettük le az alapköv...
2020-05-29 17:22:35
Trianon 100 - Dokumentumfilm a Kárpát-medencei reformátusság szétszakításáról
... református egyházkerületet, Ausztriában azonban annyira kevesen voltak a reformátusok, hogy nem szerveztek egyházkerületet - tette hozzá Ablonczy Bálint.
A filmben a téma magyarországi, felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és királyhágómelléki, illetve délvidéki szakértői szólalnak meg. Az interjúk mellett grafikák, korabeli filmhíradók, levelek, feljegyzések és fényképek is segít...
2020-05-28 17:22:18
Ebben az országban nincs jövőnk
... életrajzi regényét olvasom, melyet a Mosonvármegye Könyvkiadó adott ki 2019-ben.

A lebilincselően érdekes, izgalmas, sokszor szomorú, olykor vidám fordulatokkal teli történet két felvidéki magyar fiatal egymásra találásától, családdá válásától, a sokat szenvedett magyar szülőhely kényszerű elhagyásától tart az új otthon, a szabadság megtalálásáig.

A két fősz...
2020-05-27 09:07:44
1 2 3 .........................159 160 .............239 240 .............318 319 320 
Címkék: Varjú Zoltán, Németh Zsolt, Beszélgetés Popély Gyulával, Sólymos László, Bugár Bélát, Maroknyi Székely, Felvidéki Magyar, Popély Gyula, Bugár Béla, Balatont Kontrát Károly, Ablonczy Bálint, Mosonvármegye Könyvkiadó, felvidéki magyarok, szlovák kormány, magyar-szlovák együttműködés, felvidéki Most-Híd, balatoni vitorlás, országban nincs, nemzeti összetartozás, felvidéki magyar, hihetetlenül széles, szlovák-magyar kapcsolatokat, szlovák miniszterelnök, felvidéki magyarság, következő évek, újabb közös, felvidéki magyarságnak, magyarországi szlovákságnak, békediktátum aláírásának, alkalomból Popély, február végi, pozsonyi parlamenten, megválasztását követően, eddigi értékei, kölcsönös tisztelet, békés együttélés, térség országgyűlési, hagyományos vitorlabontó, háborús időkben, nemzeti lobogót, népszámlálás egyik, magukat magyar, szlovák államtól, téma magyarországi, interjúk mellett, lebilincselően érdekes, sokat szenvedett, szabadság megtalálásáig, szétszakításáról, megaláztatásának,
© 2013 TVN.HU Kft.