Belépés
Esterházy-emlékünnepséget tartottak Csehországban
... koszorúkat és virágokat helyeztek el Esterházy jelképes síremlékénél. Szintén koszorúztak a síremléknél a csehországi lengyelek és az ostravai lengyel konzul.
Bárdos Gyula, a Csemadok - a felvidéki magyarság legnagyobb taglétszámú kulturális szervezete - elnöke ünnepi beszédében méltatta Esterházy életét és munkásságát. Úgy vélte, hogy Esterházy személyiségét mind a négy vise...
2020-06-13 17:42:47
Orbán: magyarok és szlovákok együtt akarnak sikeresek lenni
...
A tárgyalás után tartott közös nemzetközi sajtótájékoztatón Orbán Viktor megköszönte szlovák kollégájának többek között a felvidéki magyaroknak küldött üzeneteit és gesztusait, valamint a koronavírus-járvány alatt kialakított együttműködést. Szintén köszönetet mondott azért, hogy a kormányprogramot magyar nyelvre is lefordították Szlovákiában.
Közölte azt is, hogy Magyar...
2020-06-12 14:42:15
Krónika 11. rész (a nemzeti önazonosság védelméről, napirend után)
... között már megindult: Igor Matovic szlovák kormányfő száz magyar közéleti személyiséget fogadott Pozsonyban a múlt héten - jelezte, hozzátéve, hogy a szlovák miniszterelnök megkövette a felvidéki magyarságot is.
Az államtitkár felvetette, hogy a nemzeti összetartozás éve folytatódjon 2021-ben is, mert sok megemlékezést későbbre halasztottak a koronavírus-járvány miatt.
A...
2020-06-08 20:13:12
Bocsánatot kért a magyarokat az anyanyelvhasználatuk miatt ért igazságtalanságokért a szlovák kormányfő
... ideje kéri a közösség anyanyelvhasználatának a hivatali érintkezésre, többek között a bíróságokra történő kiterjesztését. A múltban és a jelenben is nem egy példáját ismerni annak, amikor felvidéki magyarokat igazságtalanságok értek amiatt, mert anyanyelvükön beszéltek, vagy más módon kerültek hátrányos helyzetbe annak használata miatt. Az érvényben lévő szlovák nyelvtörvény is há...
2020-06-05 14:22:16
Trianon 100 - A szlovák külügyminiszter szerint az MKP memoranduma nem segíti a szlovák-magyar jó kapcsolatokat
... a magyar közösség nemzeti jelképeinek szabad használatát. A dokumentumot kedden este, azon a pozsonyi várban rendezett, nem sajtónyilvános találkozón adta át a szlovák kormányfőnek a felvidéki magyar párt küldöttsége, amelyen Igor Matovic magyar politikusokat és közéleti személyiségeket fogadott Trianon 100. évfordulója alkalmából. A memorandum tartalmát a szlovák média fenntartás...
2020-06-04 23:23:35
Minden magyarnak fáj Trianon
... szerződés után két hétig Csehszlovákiához tartozott, végül sikerült elérni, hogy ne csak a gyár, hanem a település is visszakerüljön Magyarországhoz.

18. A Csehszlovákiához csatolt felvidéki Léván 1919 januárjában felmerült a Palóc Magyar Köztársaság életre hívásának ötlete. A teljes magyar Felvidéket magába foglaló államnak szoros együttműködést kellett volna kialakíta...
2020-06-04 19:00:50
Trianon 100 - MKP: a magyar közösségek veszély helyett erőforrást kell jelentsenek a térség államai számára
...
Az elmúlt évszázadban a külhoni, így a felvidéki magyarság is fájdalmas veszteségek, áldozatok és nagyszerű teljesítmények árán őrizte meg identitását, és ezt a jövőben a nemzeti önazonossághoz való joggal kell szavatolni - mutattak rá a közleményben, amellyel az MKP csatlakozott a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának hasonló üzenetet megfogalmazó felhívásához.
A ...
2020-06-04 17:56:25
Trianon 100 - Tőkés László: lehetséges a megbékélés, ha Románia szakít az állampolitikai rangra emelt magyarell
... Romániában is a megbékélés útjára lépni, ahogyan Igor Matovic szlovák kormányfő tette, amikor közös trianoni megemlékezésre hívta, és Szlovákia teljes jogú polgárainak nyilvánította a felvidéki magyarokat.
"A határokat átrajzolhatták, de a szülőföldünktől senki nem foszthat meg. Legyünk mi is teljes értékű polgárai a jelenlegi Romániának" - szorgalmazta az EMNT elnöke.
Ú...
2020-06-04 13:51:52
Trianon 100 - Országszerte megemlékezéseket tartanak csütörtökön
... aláírásáról, civil kezdeményezésre pedig vonulást szerveznek a Parlamenthez az V. kerületi Szabadság térről.
Ácson a megemlékezés keretében a Duna-parton és a Duna másik partján fekvő felvidéki településen Csallóközaranyoson tábortüzet raknak, Isaszegen a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség őrtüzet gyújt a trianoni gyásznap századik évfordulója alkalmából.
...
2020-06-03 17:12:49
Trianon 100 - Emlékprogramok országszerte
... vármegye magyar és szlovák településeinek küldöttei egy-egy marék földet hoznak magukkal és helyeznek el a kopjafánál.
Ácson a Duna-parton tábortüzet gyújtanak, miközben a túlparti felvidéki településen, Csallóközaranyoson is nagy tábortüzet raknak. Ács testvértelepülésein, a felvidéki Madaron és a székelyföldi Olaszteleken szintén tűzgyújtással emlékeznek.
Szécsényben ...
2020-06-03 13:42:12
1 2 3 ......................72 73 ...........108 109 ...........144 145 146 
Címkék: Tőkés László, Bárdos Gyula, Orbán Viktor, Igor Matovic, Palóc Magyar Köztársaság, Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának, Magyar Huszár, Katonai Hagyományőrző Szövetség, nemzeti önazonosság, szlovák kormányfő, szlovák külügyminiszter, magyar közösségek, térség államai, állampolitikai rangra, csehországi lengyelek, ostravai lengyel, felvidéki magyarság, négy vise, tárgyalás után, felvidéki magyaroknak, kormányprogramot magyar, múlt héten, szlovák miniszterelnök, felvidéki magyarságot, államtitkár felvetette, nemzeti összetartozás, hivatali érintkezésre, bíróságokra történő, példáját ismerni, érvényben lévő, magyar közösség, dokumentumot kedden, pozsonyi várban, szlovák kormányfőnek, felvidéki magyar, memorandum tartalmát, szlovák média, teljes magyar, elmúlt évszázadban, nemzeti önazonossághoz, megbékélés útjára, felvidéki magyarokat, határokat átrajzolhatták, szülőföldünktől senki, jelenlegi Romániának, megemlékezés keretében, trianoni gyásznap, túlparti felvidéki, felvidéki Madaron,
© 2013 TVN.HU Kft.