|
|
|
... tisztítókúrák ideális eledele, de vigyázat; nagy dózisban bélnyálkahártya-irritációt, gyomor- és bélgörcsöket okozhat. Azt is feltételezik, hogy némi rákkeltő hatásuk van.
Hogyan fogyasszuk?
Étkezési célra csak a meghúsosodott levélnyél alkalmas. Fogyasztásánál is figyelembe kell venni egészségi hatásait: A rebarbarának két olyan összetevője van, ami miatt fo... |
2009-07-30 21:19:13 |
|
|
|
|
|
|
... étvágyat növelő, erősítő, vitaminban gazdag táplálék. Természetgyógyászok véleménye szerint hetente rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését.
Hogyan fogyasszuk?
A "reggel méreg, délben étek, este orvosság" mondás nem szó szerint értelmezendő, inkább csak némi elővigyázatosságra, mértékletességre int. Egyébként is ez a népi bölcses... |
|
2009-07-30 21:16:39 |
|
|
|
|
|
|
... termeszthető.
Miért jó?
A rukola nemcsak finom, hanem egészséges is, hiszen A-, C-, és K-vitamin-tartalma figyelemreméltó, de tartalmaz kalciumot és vasat is.
Hogyan fogyasszuk?
Jellegzetes íze talán leginkább mustárra, tormára, földimogyoróra emlékeztet.
Már pár szál rukolával is karakteressé tehetjük a salátákat, tésztaételeket.... |
2009-07-30 21:15:04 |
|
|
|
|
|
|
... lehet.
A sárgarépa hatóanyagainak köszönhetően részt vesz a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában is.
A népi orvoslás vizelethajtóként is alkalmazza.
Hogyan fogyasszuk?
A sárgarépát szinte minden formában fogyaszthatjuk, nyersen, főzve, párolva, sütve, stb. E kiváló zöldségünk nélkülözhetetlen kelléke a magyar konyhának. Ma már szerenc... |
|
2009-07-30 21:10:42 |
|
|
|
|
|
|
... továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.
Hogyan fogyasszuk?
A sóska savanykás ízének étvágygerjesztő hatása van. A friss, gyenge sóskát egyébként a gyerekek is kedvelik.
Salátának, levesnek és főzeléknek kiváló. A feldarabolt sóskale... |
|
2009-07-30 21:08:36 |
|
|
|
|
|
|
... kapcsoljuk le a főzőlapot. Minden kosárka aljára tegyünk két bazsalikomlevelet, és erre kanalazzuk a zöldséget.... |
2009-07-29 14:18:32 |
|
|
|
|
|
|
... (Vagy kevés vajon megpárolt, apróra vágott gomba, csipet
só, kevés bors, három kanál tejföl és apróra vágott petrezselyem.) Figyelem: Ha gombát használunk,
a tésztát aznap fogyasszuk el!
Reggeli sütemény
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 8 dkg zsír, 1 csomag sütőpor, csipet só, 2,5 dl tej, kevés víz, és ízlés szerint
köménymag, esetleg mák (darálatlan).... |
2009-07-27 18:47:59 |
|
|
|
|
|
|
... gargarizálásra.
Hogyan használjuk?
Tea: A teáskanálnyi szárított és összevágott izsópfüvet 3 dl vízben felforralunk, majd 10 perc után leszűrünk. Gyomor- és bélpanaszokra fogyasszuk.
Fűszerként: Előszeretettel használják sültekhez, salátákhoz és túróhoz ízesítőként.
A középkorban az állhatatosságnak és a hűségnek volt a jelképe.... |
2009-07-26 18:05:52 |
|
|
|
|
|
|
... is, azaz használjunk különböző színű gyümölcsöket. Pár szem gránátalma mag minden salátát feldob!
# A két gyümölcs,amire vigyázzunk: banán és sárgadinnye. Ezeket csakis önmagukban fogyasszuk, lehetőleg éhgyomorra vagy fél órával étkezés előtt.
# A gyümölcsöket vágjuk (ha egyáltalán szükséges) valóban falatnyi darabokra, hogy villára szúrva, vagy akár egy kanállal is egys... |
2009-07-26 14:35:40 |
|
|
|
|
|
|
... hashajtó hatású. Jelentőségét az is nagymértékben elősegítette, hogy mind késő őszi, mind téli fajtája jól termeszthető, így optimális vitaminforrás a téli hónapokra.
Hogyan fogyasszuk?
Az endívia íze enyhén kesernyés, viszont halványítva teljesen elveszíti keserű ízét. E jellegzetes ízét a cikoriin (eszkuletinglukozid) keserű ízű glikozidnak köszönheti. Sokf... |
2009-07-26 12:44:22 |
|
|
|
|