|
|
|
... bizonyos kéntartalmú összetevők- a többi káposztafélékhez hasonlóan- védelmet nyújthatnak egyes betegségekkel szemben. Továbbá a növény C-vitamin- tartalma is jelentős.
Hogyan fogyasszuk?
A karfiol az egyik legfiatalabb zöldségnövényünk, amelynek fogyasztása csak a századforduló után terjedt el Magyarországon.
A virágzat tömör szerkezetének köszönhetően ... |
2009-07-25 22:11:48 |
|
|
|
|
|
|
... rákmegelőző, immunrendszert erősítő, emésztést serkentő hatást tulajdonítanak neki elsősorban, de magas ásványi anyag- és vitamintartalma miatt más jótékony hatása is van.
Hogyan fogyasszuk?
Főzve, párolva sokféleképpen elkészíthető. Levesbe, főzelékként, köretként, rakott ételként, önállóan és más zöldségfélékkel együtt is ajánlható. Gasztronómiai szakembere... |
|
2009-07-25 22:10:09 |
|
|
|
|
|
|
... emésztésre és az immunrendszerre.
A többi káposztafélével ellentétben viszont nem okoz puffadást, és érzékeny gyomrú és emésztésű emberek is bátran fogyaszthatják.
Hogyan fogyasszuk?
A leveleket bő vízben kell megmosni, majd a fő levélérre merőlegesen általában csíkokra vágva készítjük el salátának. Jól mennek hozzá az olajos, ecetes-mustáros és majonéze... |
2009-07-25 22:08:38 |
|
|
|
|
|
|
... sejtosztódást serkentő hatású, így a sebkezelés, sebgyógyítás szere. Tumorellenes szer hírében is áll, vércukorszint- és vérnyomáscsökkentő hatását pedig kutatják.
Hogyan fogyasszuk?
A kukorica keményítő- és cukortartalma adja jellegzetes enyhén édeskés ízét, ami sós és édes ételek készítésére egyaránt alkalmassá teszi. Legnagyobb mennyiségben termesztett éle... |
|
2009-07-25 22:06:21 |
|
|
|
|
|
|
... veszélyes lerakódások, a plakkok. Tápanyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek és az izmoknak, megkönnyíti a szív munkáját.
Hogyan fogyasszuk?
Mintegy 150 olajfajta van forgalomban, az ínyencek ezek közül úgy válogatnak, mint a jó borok közül. Az igazán jó olívaolaj világos színű, kellemes illatú és üde ízű. A legj... |
|
2009-07-25 22:03:24 |
|
|
|
|
|
|
... csökkenti az összkoleszterin-szintet, és növeli a jótékony hatású HDL-koleszterinszintet. A fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől, így rákellenes hatásúak.
Hogyan fogyasszuk?
Egyre népszerűbb húspótló zöldségféle: rántva, sütve, párolva, töltve, krém formában egyaránt jól használható. Előfordul, hogy túléretten kesernyéssé válik az íze, de besózás... |
2009-07-25 22:00:49 |
|
|
|
|
|
|
... pácolt gyömbért, vagy ízesíthetjük zöld tormával (wasabi). A sushi méltó kísérő itala a zöld tea, a sake, valamint a miszó- leves (Misou-shiru).
Tisztelgés az étel előtt
Fogyasszuk étteremben vagy otthon, van néhány alapvető szabály, amit érdemes szem előtt tartani.
Soha ne nyújtsuk át pálcával az ételt, inkább tányérunkról kínáljuk a falatokat a többieknek!... |
2009-07-25 19:22:45 |
|
|
|
|
|
|
... Forraljuk jól össze, utána merülő mixerrel pürésítsük. Tálaljuk leveses tálkákba, tetejét az édesköménygumó összevágott levelével szórjuk meg.
Hidegben melegen, melegben hidegen fogyasszuk.
http://www.kaldeneker.hu/?katid=42&r eceptkat=1&la... |
2009-07-25 15:26:23 |
|
|
|
|
|
|
... növényként tartják számon, ezért egyéb női bajok enyhítésére, például a rendszertelen menstruáció szabályozására, klimaxos panaszokra is ajánlják a természetgyógyászok.
Hogyan fogyasszuk?
Gumójának felhasználási területe sokoldalú, előétel, leves, főzelék, zöldségköret, mártás, pikáns ízű saláta készíthető belőle. Olaszországban párolva, olajban kisütve is fo... |
2009-07-24 12:48:32 |
|
|
|
|
|
|
... érzékenyek és gyorsan romlanak. Épen, egészségesen 1-2 napig, hűtőszekrényben 1-2 hétig tarthatók el minőségromlás nélkül. Figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl puhára!
Hogyan fogyasszuk?
Az amatőr és a hivatásos konyhaművészek figyelmét egyaránt felkeltette ez a zöldségféle, mivel az íze tulajdonképpen semleges, nem tolakodó, fűszerekkel jól befolyásolható. Bá... |
2009-07-24 12:46:57 |
|
|
|
|