|
|
|
... virágai kellemetlen illatúak, mindig a szár végén lévő bogernyőt alkotnak, szintén fekete bogyótermései - eltérően a fekete bodzától - felálló terméscsoportban állnak.
Hogyan fogyasszuk?
A legismertebb felhasználási módja a bodzalimonádé és a bodzaszörp. Az előbbi elkészítése igen egyszerű: nagy kancsó limonádét készítünk, és abba néhány jól megmosott virágot... |
2009-07-22 12:45:44 |
|
|
|
|
|
|
... Vércukorszint-csökkentő hatása is ismert. Főzete gyulladásgátló öblögető, gargarizáló szer szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.
Hogyan fogyasszuk?
Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti. Jellegzetes, zamatos íze jól illik kül... |
|
2009-07-22 12:38:53 |
|
|
|
|
|
|
... kívül karotint, B-vitaminokat továbbá jelentős mennyiségben különböző ásványi sókat, elsősorban káliumot, kalciumot, foszfort, nátriumot, jódot és vasat tartalmaz.
Hogyan fogyasszuk?
A zsázsa 5-6 cm-es hajtásait, tehát a szikleveleit illetve a legelőször megjelenő 2-3 levélkéjét fogyasztjuk nyersen, salátákba, szendvicsek ízesítőjeként, és párolt húsok, zölds... |
2009-07-22 12:37:03 |
|
|
|
|
|
|
... tudni!
Ha el szeretnénk kerülni a hagymavágással oly gyakran együtt járó könnyezést, akkor mossuk le a hagymát hideg vízzel. Szembe kerülésétől óvakodjunk!
Hogyan fogyasszuk?
Elsősorban levesek, főzelékek, húsételek ízesítésére használják, de önálló ételeket is készítenek belőle és salátákhoz, hidegkonyhai ételekhez, savanyúságokhoz is számos módon... |
|
2009-07-22 12:35:37 |
|
|
|
|
|
|
... legegyszerűbb megoldás persze a mediterrán gyakorlat: rábeszélni a partnerünket, a társaságunkban lévőket is egy kis fokhagymára, így senki nem érzi majd magát kellemetlenül.
Hogyan fogyasszuk?
A legjobb a friss fokhagyma, amikor a gumó takarórétege illetve a gerezdek külső rétege még nincs teljesen kiszáradva, inkább kissé nyirkos. Ehhez persze nem könnyű ho... |
|
2009-07-22 12:33:57 |
|
|
|
|
|
|
... dúslevű, a C-vitamin tartalma magas, a cukortartalma viszont nem kiemelkedő, így jó kiegészítője lehet akár a fogyókúrás étrendnek is. Sokféleképpen felhasználható.
Hogyan fogyasszuk
A pepino bogyót többnyire meghámozva, nyersen, gyümölcsként fogyasztják, vegyes gyümölcssalátákba szeletelik, de olykor megfőzve, zöldségként készítik el. Főzhető belőle befőtt v... |
2009-07-21 20:24:48 |
|
|
|
|
|
|
... továbbá a gyógyászatban emésztést elősegítő gyógyszerek készítésére használják
Az egész növényt, szinte minden alkotórészét felhasználják a természetgyógyászatban.
Hogyan fogyasszuk?
A héja élvezhetetlen, azt el kell távolítani, a gyümölcs húsa ehető, a magjai nagyon csípősek, ezért a fogyasztásuk nem ajánlott. Nyersen is fogyasztható, gyümölcssalátába i... |
2009-07-21 20:22:23 |
|
|
|
|
|
|
... jó?
A maracuja C-vitamin tartalma számottevő, de tartalmaz még B1 és B2 vitamint is.
Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, így növeli a szervezet ellenállóképességét.
Hogyan fogyasszuk?
A maracuja frissítő hatású gyümölcs, amely íz- és illatvilága nagyon intenzív. Akkor érett, ha a héja sárga, és kezd ráncosodni. A túlérett gyümölcs túlságosan savanykás... |
2009-07-21 20:20:50 |
|
|
|
|
|
|
... emésztést, és a kutatások szerint jótékony hatással van a szívre, valamint csökkenti a vér koleszterin szintjét. A mangó 100g gyümölcshúsában 245kJ/59kcal / energia van.
Hogyan fogyasszuk?
A mangóhoz hozzájuthatunk nyers vagy konzerv formában. A mangó teljes érettségben kissé megpuhul, ekkor a legízletesebb, de túlérett állapotban íze kissé émelyítővé válik.|... |
2009-07-21 20:19:14 |
|
|
|
|
|
|
... is találunk benne. Frissítő, élénkítő hatású. Savhiány esetén segíti az emésztést. A zöldcitromnak mind a cukor-, mind savtartalma nagyobb a közönséges citroménál.
Hogyan fogyasszuk?
Nyersen kifacsarva limonádészerű üdítő itallá hígítható, de az íze is és az illata is különbözik a citromból készülttől. Lé, sűrítmény, dzsem alapanyaga, az ipari feldolgozás sor... |
2009-07-21 20:17:28 |
|
|
|
|