|
|
|
... bizonyítja az is, hogy ha sok magas glikémiás indexű élelmiszert eszünk, magasabb lesz a kolorektális rák kockázata, mint azokban az emberekben, akik alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztanak.
18. Figyeljünk oda a fájdalomra
Ha haspuffadást, medencefájdalmat, vizelési kényszert tapasztalunk, keressük fel orvosunkat. Ezek a tünetek petefészekrákot jele... |
2010-11-30 11:39:14 |
|
|
|
|
|
|
... de legkedveltebb az érlelt rostélyosszelet átsütve vagy félangolosan. A húsokat szívesen fogyasztják párolt gyümölccsel. Általában elmondhatjuk, hogy sok gyümölcsöt és gyümölcslevet fogyasztanak, salátáik utolérhetetlenek /jellegükben leginkább a Károlyi-, a Gundel salátákhoz hasonlíthatjuk /, a vitamindús étkezés jellemzi konyhájukat.
Villásreggelivel kezdik a napot, melyne... |
|
2010-11-27 16:17:59 |
|
|
|
|
|
|
...
A távol-keleti konyha kapcsán csak néhány szót ejtünk a jellemzőiről. Egyrészt, mert kevés vendég érkezik hozzánk ezen messzi országból, másrészt, mert gasztronómiájuk lényegesen eltér a miénktől.
Az indiai konyha: a hindu és mohamedán vallási előírásoknak megfeleti konyha kavol... |
2010-11-27 16:17:32 |
|
|
|
|
|
|
... kenyeret tálalják, amely lepényszerű, és gőzön párolva készül. Szintén külön fogás a rézedényben felszolgált krizantémsziromból és petrezselyemből készült mártás, amelyet rizsre öntve fogyasztanak. Étkezés közben gyakran emlegetik a fületlen kis porceláncsészét, amelyből meleg rizsbort isznak. Az étkezéseket esetenként üres forró levesekkel szokták befejezni. A kínai szakácsok az ... |
|
2010-11-27 16:16:58 |
|
|
|
|
|
|
... megmaradt a sajátos arculata.
Kiváló minőségű hentesárukkal rendelkeznek - pácolt sonkák, virslifélék és egyéb töltelékes áruk -, melyeket reggelire vagy napközbeni étkezésekre fogyasztanak. A hideg előételeknek nincs nagy kultusza náluk. Hozzánk hasonlóan szeretik a jóízű, tartalmas leveseket.
Széles választékát készítik a tojásételeknek és a tésztaételeknek. Az Alpokb... |
|
2010-11-27 16:16:30 |
|
|
|
|
|
|
... szárnyas-, vad- és vágóállatok felszeletelt húsrészeinek sokféle változatát készítik. Ezeket sült burgonyával, káposztafélékkel és sok salátával tálalják. Nagyon sok nyers hagymát fogyasztanak, és zöldhagyma szárát is felhasználják saláták készítéséhez. Az uborkát héjával együtt felszeletelve, nyers paradicsommal, hagymával, ecettel, olajjal ízesítve készítik. A káposztát nyersen,... |
2010-11-27 16:04:10 |
|
|
|
|
|
|
... sonkát is főznek. A leveseik elmaradhatatlan kísérője a reszelt parmezán sajt. Különleges helyet foglalnak el tésztafélékből készült előételeik, amelyeket leves helyett is szívesen fogyasztanak. A makarónit és a spagettit külön készült ragukkal igen sok formában szerepeltetik étlapjaikon. A makarónit és a spagettit mindig frissen főzik, és forró vajjal keverik el, de tálalják nyer... |
2010-11-27 16:03:38 |
|
|
|
|
|
|
... kenyér, péksütemény, esetleg cukrászsütemény.
Világszerte kedvelt reggeli ételeik a sült sonka, tojással - ham and eggs - és a húsos sült szalonna, tojással- bacon and eggs -, de fogyasztanak sült halat, rántottát és egyéb kiadós ételeket. Az angol reggeli tartozéka a vaj, jam, méz. Legkedveltebb a narancsjam, az eper- és sárgabarack jamok. A leggyakoribb reggeli ital a tea, ... |
2010-11-27 16:03:03 |
|
|
|
|
|
|
... törekszenek.
A bőséges reggelit húsos szalonnából és tojásfélékből készítik, és különböző kásafélékkel fejezik be. A délelőtti teázások alkalmával meleg és hideg szendvicseket fogyasztanak. Leveseik főleg ürü-, marha- és csirkehúsból készülnek. Az irlandi ürügulyás (Irish stew) egyik legelterjedtebb levese az angol konyhának, de a cock o' leckite is mindennapos készít... |
2010-11-27 16:02:30 |
|
|
|
|
|
|
... kétharmada mohamedán, és ez meghatározza az étkezési szokásokat is. Sertéshúst, sertészsírral készült ételeket nem esznek, bár ezt a rendkívül meleg éghajlat is indokolja. Sok halat fogyasztanak, amit az utcai árusok roston sütve kínálnak, de az éttermek étlapjain rákok, kagylók, tintahal, kardhal is előfordul különféle módon elkészítve. Előételként a tengeri termékek mellett pást... |
2010-11-27 16:01:57 |
|
|
|
|