|
|
|
... nyári káposzta, amiből 20-25 levelet épen leszedünk, 60 dkg darált hús (dagadó vagy lapocka), 1 csésze rizs (2-2,5 dl), 1 kis fej vöröshagyma, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika. 3 gerezd fokhagyma (héjastul), 1 tojás, 4-6 szelet nyers füstölt tarja, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 dl olaj, 1 evőkanál ecet, 1 kiskanál köménymag, 3-4 db babérlevél, só, bors
A káposztafejet f... |
2010-08-26 20:36:35 |
|
|
|
|
|
|
... dkg darált sertéshús, 4 dkg (kb. 7 dkg-os) sertésborda, 20 dkg húsos szalonna, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg füstölt kolbász, 4 evőkanál zsír (vagy olaj), 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 10 dkg rizs, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál bors, 1 kávéskanál majoránna, 5 dl tejföl, 1 evőkanál pirospaprika
A ledarált húshoz keverjük a finomra vágott, és a kevés zsíron m... |
|
2010-08-26 20:35:57 |
|
|
|
|
|
|
Köményes, bőrös, párolt sertéscomb
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg bőrös sertéscomb, 1 kis fej vöröshagyma, 6-8 dkg vegyes zöldség, 1 gerezd fokhagyma, só, köménymag, zsír, paradicsompüré
A bőrös combot nem vagdaljuk be, összegöngyöljük, zsineggel néhány helyen átkötjük és besózzuk. Egy lábos alját kikenjük zsírral, beletesszük a karikára vágott hagymát, zöldséget, fokhag... |
2010-08-26 20:32:28 |
|
|
|
|
|
|
Rozmaringos báránycomb
Hozzávalók 8 személyre: 1 szép, kb. 2 kg-os báránycomb, 3-4 evőkanál fűszeres só, fél evőkanál őrölt bors, 5-6 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál száraz fehérbor, 1 evőkanál szárított vagy 2 evőkanál friss rozmaring, 1 kiskanál étkezési kukoricakeményítő vagy 2 kiskanál liszt, 3 evőkanál édes, nem túl sós szójamártás
A combot a hártyától és a feleslege... |
|
2010-08-26 19:54:24 |
|
|
|
|
|
|
Káposztás bab
Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg tarkabab, 30 dkg füstölt csülök, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 30 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, só
A tarkababot a felhasználás előtti napon beáztatjuk, majd a füstölt csülökkel együtt hideg vízben feltesszük főni. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és ropo... |
|
2010-08-26 19:51:17 |
|
|
|
|
|
|
Fokhagymamártás
Hozzávalók 4 személyre:
4 dkg liszt, 2-3 gerezd fokhagyma, 1,5 dl tejföl, só, bors, zsír, 3 dl húsleves
Zsírból és lisztből világos, nem túl barna rántást készítünk, beletesszük az összezúzott fokhagymát, elkeverjük és a csontlével felengedjük. Megízesítjük sóval, borssal, hozzáadjuk a tejfölt, simára keverjük és felforraljuk.
Elkészítési idő... |
2010-08-26 19:33:54 |
|
|
|
|
|
|
... csülök
Hozzávalók:
1 kicsontozott csülök (80 dkg),
1 nagy vöröshagyma,
4 evőkanál olaj,
1 evőkanál liszt,
1 üveg világos sör,
1 evőkanál borecet,
2 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál őrölt bors,
1 babérlevél, csipetnyi cukor, őrölt szerecsendió, szegfűbors és gyömbér,
1 kiskanál majoránna, só.
A csülk... |
2010-08-26 19:26:43 |
|
|
|
|
|
|
Mátyás-király udvarában (középkori receptek)
A középkor legvirágzóbb korszaka kétségkívül a reneszánsz. A magyar ifjak olasz földön jártak egyetemre, és nemcsak az Itáliában megszületett kultúrát, építészeti, zenei, öltözködési újításokat, hanem az étkezés, a konyhaművészet újdonságait is magukkal hozták. A kora középkor húsra, kenyérre, levesre, borra szűkült ... |
2010-08-26 19:23:03 |
|
|
|
|
|
|
Parázson sült flekken
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg sertéstarja, 2 evőkanál mustár, 1 teáskanál törött bors, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg liszt, só, olaj, zsír
A sertéstarját 15 kg-os szeletekre vágjuk és kiveregetjük. Megsózzuk, mindkét oldalát megkenjük mustárral és megszórjuk törött borssal. A hússzeleteket üveg- vagy porcelántálba tesszük, és annyi olajat öntün... |
2010-08-26 19:18:37 |
|
|
|
|
|
|
... zöldséggel (6 személyre)
Hozzávalók:
80 dkg sertéstarja, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé, 10 dkg kelkáposzta, 10 dkg vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 2 szál zellerlevél, 1 g borsikafű, 10 szem szemes bors, 2 g borókabogyó, só
A csontos sertéstarját lábosba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Me... |
2010-08-26 19:16:18 |
|
|
|
|