|
|
|
A KULTUSZ ALKALMAI
BÚCSÚ, BÚCSÚJÁRÁS
Az ótörök eredetű búcsú szónak többféle jelentése él a magyar nyelvben. Jelent bűnbocsánatot, búcsúvételt, zarándoklatot, átvitt értelemben sokadalmat. Így nevezik a templom védőszentjének évenként ismétlődő ünnepét is. Fejezetünkben a templomünneppel röviden, a zarándoklattal bővebben foglalkozunk.
A magyar néprajzi i... |
2007-10-04 06:57:28 |
|
|
|
|
|
|
E szomorkás évszakban is érdemes egészségesen táplálkozni nemcsak a túlsúly, hanem a vírusos betegségek megelőzése miatt is
Ötnapos diéta - felkészülés a télre
A borús égbolt, hulló levelek, rövidebb nappalok gyakran kelthetik azt az érzést, hogy legjobb lenne ágyba bújni, körülvenni magunkat egészségtelen ételekkel és élvezni a semmittevést. Ha önt is ez a ha... |
|
2007-10-04 00:43:05 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1-2 gerezd fokhagyma, 1 csokor metélőhagyma, 1 nagy csokor petrezselyem, fél csokor kapor, 20 dkg zöldfűszeres margarin, 20 dkg sovány túró, ízlés szerint só, őrölt bors, 1 csomag leveles tészta, 4-5 evőkanál olívaolaj, díszítéshez fekete és fehér szezámmag.
Elkészítése:
A fokhagymát megtisztítjuk és finomra aprítjuk. A metélőhagymát kis... |
2007-10-04 00:36:33 |
|
|
|
|
|
|
... a mézet. Csészéből kanalazzuk.
Vacsora: Parajfőzelék, fokhagymás borjúmáj
Hozzávalók (1 főre számított mennyiség):
200 gr mirelit paraj
1 + 1 gerezd fokhagyma
1 + 1 dl sovány tej
1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
10 dkg borjúmáj
1 mokkáskanál olaj
ízlés szerint só, őrölt bors
Elkészítés:
A mirelit parajt - s... |
|
2007-10-03 13:43:59 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
0,5 kg borjúlapocka, 1 csokor zöldspárga, 2 evőkanál margarin, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 csokor petrezselyem, 1 csokor zellerzöld, só, őrölt fehérbors, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 dl tejszín.
Elkészítése:
A borjúlapockát vágjuk kis kockákra. Egy lábasban forrósítsunk fel a margarint, tegyünk bele az apróra vágott... |
|
2007-10-03 00:32:12 |
|
|
|
|
|
|
Dobd fel a régit!
Ha unod a rizsát...
Unod már a hagyományos köreteket? Akkor bolondítsd meg egy kicsit, és alakítsd át! Legyen a körettől különleges a fogás, varázsold el.
Bár napjainkban sok szó esik a reformtáplálkozásról, a jó és a rossz szénhidrátokról, a változatos gab... |
2007-10-02 13:44:26 |
|
|
|
|
|
|
... megfért egymás mellett Isten, Szűz Mária, Szent Vendel, ördög, boszorkány, lidérc, garabonciás, gyónás, ráolvasás, rontás, szemmel verés, esőért imádkozás, szenteltvíz, szentelt barka és fokhagyma. Egy-egy szent imával, fohászkodással történő kérlelése ugyanabba a gondolatrendszerbe illeszkedett, mint a mágikus bajelhárítás, például a balta földbe vágása vihar előtt. Gyakran az eg... |
2007-10-02 06:22:49 |
|
|
|
|
|
|
OKTÓBER - MINDSZENT HAVA - ŐSZHÓ - MAGVETŐ HAVA
Október
Hónapunk neve a latin October, ,,Nyolcadik" hónapnévből ered, mivel a régi római naptárban az évkezdő márciustól számítva ez volt az év nyolcadik hónapja. Egyedül Domitianus ... |
2007-10-01 14:10:55 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
5 db burgonya, 2 db cukkini, 15 dkg füstölt kolbász, 2 ek liszt, 3 dl tej, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás sárgája, 2 gerezd fokhagyma, só, darált bors, 1 ek vaj, 5-6 levél bazsalikom.
Elkészítése:
Mossuk meg jól a burgonyákat, majd tekerjük be alufóliába. Előmelegített sütőben 140 fokon süssük egy órán keresztül. Amíg a krumpli a sütőben p... |
2007-10-01 00:38:17 |
|
|
|
|
|
|
... fekete teába tegyünk 1-2 gerezd fokhagymát és 10-12 perc után fogyasszuk. Megfázás esetén alkalmazzuk! Ízlés szerint mézzel vagy cukorral édesíthető.
Fokhagyma
Jeges tea borágóval
Készítsünk nyári nagy melegben jeges teát ízlés szerint gyümölcs vagy fekete teából, majd tegyünk bele frissen szedett borágólevelet. Kellemesen friss... |
2007-09-30 22:08:04 |
|
|
|
|