|
|
|
... fogyasztják.
A jota leves
hozzávalói: szárított bab, savanyú káposzta, füstölt disznóbőr (borda, farok, fül), füstölt sonka, fehérliszt, kukoricaliszt, disznózsír, hagyma, zsálya, fokhagyma és só. A jota kezdetben húsos ételnek számított, manapság azonban már nem csak húsevők fogyasztják. Ennek oka, hogy idővel kialakult vegetáriánus változata is, melybe a hú... |
2007-03-09 00:45:59 |
|
|
|
|
|
|
... hagyományai, helyi különlegesség a hajdinamézzel ízesített sör.
Mandulás hajdinakása
Hozzávalók: 80 g vágott mandulapehely, 200 g hajdinamag, 5 dl zöldségleves, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb hagyma, 1 db zöldpaprika, olívaolaj, só
Elkészítése: A sütőt 170 fokra előmelegítjük. A mandulát egy kisebb méretű tepsire szórjuk, és a sütőben aranybarnára pörköljü... |
|
2007-03-09 00:44:23 |
|
|
|
|
|
|
... szaglóreceptorok csak azokra az anyagokra reagálnak, amelyek a szaglóhámra kerülnek és oldódnak annak nyálkarétegében.
A szaglóreceptorok bizonyos anyagokra jelentősen érzékenyebbek. A fokhagyma jellegzetes szagát adó metilmerkaptán nevű vegyületet tartalmazó levegő már 10-6 mg/l koncentrációban szagérzetet kelt. Az ember 2000-4000 szagot tud megkülönböztetni.
... |
2007-03-08 00:43:20 |
|
|
|
|
|
|
Kedves unokanővérem!
Amint már említettem neked, tavassza a mecsekoldal telis-tele van fokhagyma illatú gyógy-növénnyel, a medvehagymával. Hogy egy kicsit többet tudj róla, küldök néhány hasznos oldal-hivatkozást.... |
|
2007-03-07 20:00:53 |
|
|
|
|
|
|
... tengeri halfilé, kis háromszögekre vágva, 1,5 teáskanál só, 1 evőkanál kukoricaliszt, 2 tojásfehérje, 3 dl olaj, 2-3 evőkanál szárított gomba, feláztatva, a tönkjétől megfosztva, 2 gerezd fokhagyma, zúzva, a mártáshoz: 2 szelet friss gyömbérgyökér leve (apróra kell vágni, és fokhagymapréssel kinyomni a levét; helyettesíthető egy csipet gyömbérporral), 4 evőkanál fehér bor, 4 evőka... |
|
2007-03-05 01:03:08 |
|
|
|
|
|
|
3-4 darab padlizsán
Egy kanál vagdalt kapor
3 kanál vagdalt petrezselyemzöld
3 kanál vagdalt metélőhagyma
3 csipet pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
25 dkg krémsajt
3 db tojás
Olaj
20 dkg zsemlemorzsa
A padlizsánokat meghámozzuk, és ho... |
2007-03-04 16:57:40 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
1-1 nagy fok- és vöröshagyma, 5 dkg vaj, kb. 1 liter szűrt húsleves (leveskockából is jó), 2 ek. finomliszt, só, őrölt fekete bors, 1-2 dl tejföl, egy kis csokor petrezselyem, a tálaláshoz: 4 kicsi (kb. 25 dkg-os, ,,egyszemélyes") rozsos cipó.
1. Megtisztítás után a fokhagymát összezúzzuk, a vöröshagymát lereszeljük.
2. A v... |
2007-03-04 01:17:26 |
|
|
|
|
|
|
A fokhagyma szénhidrátot, fehérjét, zsírt, kalciumot, foszfort, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz nagy mennyiségben, a benne található szelén pedig rákmegelőző hatású.
Jellegzetes szaga az allicin nevű illóolajtól van, amely gyulladáscsökkentő, erősíti a szervezet védőrendszerét, fertőtlenít, és meggátol... |
2007-03-04 01:15:06 |
|
|
|
|
|
|
Marinált padlizsán csirkemellel, krutonnal
Hozzávalók::
60 dkg csirke, 30 dkg padlizsán, só, 12 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, bors, oregánó, fél köteg petrezselyem, ruccola (zöldpetrezselyem vagy bazsalikom) a pestóhoz, 4 szelet kenyér.
1. Először elkészítjük a pestót: az apróra vágott ruccolát (vagy zöldpetrezselymet, bazsalikomot) összekever... |
2007-03-04 00:41:28 |
|
|
|
|
|
|
Fokhagyma - Nem csak a vámpírokat riasztja. Rég bebizonyosodott, hogy csökkenti a koleszterin beépülését az érfalba, ezzel véd az érelmeszesedés ellen. Antibakteriális és antivirális hatását is kiterjedten tanulmányozták. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a túlzásba vitt fogyasztása irritálhatjka gyomrot, módosíthatja a kumarin-típusú véralvadásgátlók hatását, ráadásul körny... |
2007-03-03 16:08:45 |
|
|
|
|