|
|
|
... fogyasztani.
A gersliből készülhet édes gabonakása is, amit gazdagíthatunk piros gyümölcsökkel, fahéjjal, szegfűszeggel, így egészséges desszert lesz a vacsora után.
Érdekes - A gerslit, vagy más néven árpagyöngyöt már a vikingek és a római gladiátorok is fogyasztották, erjesztett levét pedig az ókori Egyiptomban is itták. Tibetben lisztet őrölnek belőle, Ma... |
2023-04-17 20:00:22 |
|
|
|
|
|
|
... habját leszedjük, majd beletesszük a megtisztított és feldarabolt zöldségeket. Lassú tűzön főzzük, amíg minden megpuhul.
Betétként vékony metéltet (laskát), vagy árpagyöngyöt (gerslit) főzünk bele. Tálaláskor, ha szükséges, színezőként még kevés sáfrányt (sáfrányos szeklicét) is teszünk bele. Petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
... |
|
2018-06-27 23:44:44 |
|
|
|
|
|
|
... passzírozott paradicsomot, felöntjük 2,5 l hideg vízzel, és beletesszük egyben a füstölt húst. Felforraljuk, és gyengébb tűzön főzzük 30 percig. Ezután beleszórjuk a babot, majd 20 perc múlva a gerslit, és további 25-30 perc alatt puhára főzzük.
A füstölt húst, a babérlevelet és a kakukkfüvet kiszedjük. A húst rövid hűlés után falatnyira daraboljuk és visszatesszük az... |
2018-06-25 23:48:49 |
|
|
|
|
|
|
... csepp olajon megpirítunk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és 5-6 perc alatt puhára főzzük.
Egy fél cukkinit nagyon apró kockára vágunk. Ha kész a lecsó, a cukkinit és gerslit a vajjal együtt belekeverjük, és lefedve, 5 percre félretesszük pihenni.
Ha megpuhult a gersli, tányérba halmozzuk, lágy kecskesajtot morzsolunk rá és pár csepp oliva olajjal m... |
|
2018-06-04 23:35:11 |
|
|
|
|
|
|
... tepsibe helyezzük és a sütőbe toljuk, ahol 180 fokon 15 percig sütjük.
A rizottóhoz zsíron megpirítjuk a hagymát, felöntjük a habzóborral, majd amikor elpárolgott, hozzáöntjük a gerslit. Folyamatos kevergetés mellett felöntjük az alaplével, majd hagyjuk, hogy besűrűsödjön.
További 5-10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a gombakeveréket, a parmezánt, a tejsz... |
|
2018-03-02 01:22:56 |
|
|
|
|
|
|
... tojás
2 db közepes vöröshagyma
1 púpos evőkanál sertés- vagy libazsír
2 csapot evőkanál liszt
só
Elkészítés: Előző nap beáztatom a babot, a gerslit és a húst.
Másnap felaprítom a hagymát, összedarabolom a húst 4-5 centis kockákra, alaposan megsikálom
a tojásokat, figyelve, hogy ne legyenek repedtek.
... |
2018-01-14 00:50:41 |
|
|
|
|
|
|
... majd ha a máj kezd kifehéredni, hozzáadjuk a feldarabolt gombát, a zöldborsót és a megpárolódott zúzát, majd puhára pároljuk mindet egy kevés száraz fehérborban.
A megfőtt gerslit összekeverjük a párolt zöldséges belsőségekkel. Tálaláskor megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel.
... |
2017-11-10 23:28:06 |
|
|
|
|
|
|
... majd ízlés szerint felkockázzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk.
A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk az egész tojást és a gerslit, és jól összedolgozzuk. Ezután vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle.
Egy edényben 2-3 evőkanál olívaolajon a vöröshagymát üvegesre pároljuk. Amikor már kellően megpáro... |
2017-11-06 00:27:35 |
|
|
|
|
|
|
... a szájüreg gyulladásos megbetegedéseinél, valamint gyomor- és bélfekély gyógyítására alkalmazzuk. Ebben az esetben gerslivel együtt készül leves a papsajt leveleiből. Először azonban a gerslit kell megfőznünk levesnek és csak azután keverjük bele a mályvaleveleket, miután a leves már kihűlt. "
Termését a régi emberek gyomorfájdalmakra és immunrendszer felerősítésére használtá... |
2017-10-04 07:47:05 |
|
|
|
|
|
|
... paradicsomlé
2 db babérlevél
5-6 szem egész bors
só
bors
Elkészítés
Egy nagy keverőtálban összedolgozzuk a darált húst, a gerslit és a felvert tojást a fűszerekkel, valamint az olajon megdinsztelt, aprított hagymával és a zúzott fokhagymával.
A friss káposztát leveleire szedjük. A tölteléket a lev... |
2017-04-13 23:53:18 |
|
|
|
|