|
|
|
Harcsa, a magyar nagyhal
Egyik kedvenc hazai halunk a könnyen elkészíthető és szálkamentes harcsa. Vizeink legnagyobb és egyben legbajszosabb hala nem csak könnyen elkészíthető, hanem finom és egészséges is.
A harcsa régóta kedvelt hal Európa-szerte. A Közép- és Kelet-Európában, valamint Ázsia egyes részein őshonos hal európai karrierjének kezdete a XIX. száza... |
2011-09-21 19:41:36 |
|
|
|
|
|
|
... Gasztronómiai lexikon F - G - GY
Fehér rántás:
A fehér rántást egyáltalán nem pirítjuk meg, hanem a felhevített zsiradékba beletesszük a lisztet, és csak átforrósítjuk, hogy ne maradjon nyers. Ilyen rántást készíthetünk pl. a tejmártáshoz is.
Félig főzés (lsd. még posírozás):... |
|
2009-01-09 12:03:21 |
|
|
|
|
|
|
Itt a húsvét, jöjjenek hát a nyulak: fűben ülve, kalapból kiugrálva, géppuskával, az égen, tányérunkon, a mesekönyvben, a Seychelle-szigeteken. Ráfogni lehet, de rá lőni nem, előttük a répa, rajtuk túl semmi. Néha szárnyuk van, máskor szarvuk, cipőjük gyors, fülük kockás. Rajta vannak a térképen és a tévében is. Mielőtt hosszúra nyúlna a bevezető, ugorjunk is a lényegre, hopp. ... |
2008-03-24 11:45:39 |
|
|
|
|
|
|
Elisabeth Taylor módra = (ha főtt füstöltsonka) petrezselymes ananászraguval
elzászi = (rendszerint) savanyú káposztával (+ olykor virslivel) készített
erdélyi = (gyakran) tárkonyos
erdészné módra = (legtöbbször) erdei gombával készített; (ha köret) pirított gomba és húsosszalonna, burgonyával, valamint vajas pecsenyelével
Eszterházy- = (ha rostélyos, vagy szűzé... |
|
2007-04-16 06:38:39 |
|
|
|
|
|
|
Étlapszótár 1
------------------------------------ ------------------------------------ --------
abálás = (ha eljárás) 80-90 °C-on való főzés (például szalonnánál)
al forno = (ha olasz) sütőben elkészítve vagy sütőben átsütve
al dente = (ha tészta) haraphatóra (azaz nem kifejezetten puhára) főzve
Ambassador módra = (ha bordaszele... |
|
2007-03-22 10:23:37 |
|
|
|
|
|
|
Elisabeth Taylor módra = (ha főtt füstöltsonka) petrezselymes ananászraguval
elzászi = (rendszerint) savanyú káposztával (+ olykor virslivel) készített
erdélyi = (gyakran) tárkonyos
erdészné módra = (legtöbbször) erdei gombával készített; (ha köret) pirított gomba és húsosszalonna, burgonyával, valamint vajas pecsenyelével
Eszterházy- = (ha rostélyos, vagy szűzé... |
2007-03-19 10:51:35 |
|
|
|
|
|
|
Étlapszótár 2
Elisabeth Taylor módra = (ha főtt füstöltsonka) petrezselymes ananászraguval
elzászi = (rendszerint) savanyú káposztával (+ olykor virslivel) készített
erdélyi = (gyakran) tárkonyos
erdészné módra = (legtöbbször) erdei gombával készített; (ha köret) pirított gomba és húsosszalonna, burgonyával, valamint vajas pecsenyelével
Es... |
2007-02-25 23:43:43 |
|
|
|
|