Belépés
Bioetanol üzemanyagot készítettek olíva-hulladékból izraeli kutatók
... Elégetése környezetszennyező füstöt okoz, természetes trágyaként alkalmazása viszont rengeteg gonddal jár, mert ehhez komplikált és drága eljárásokkal elő kell készíteni.
A Haifai Egyetem és a Tel Háj főiskola kutatói az izraeli környezetvédelmi minisztérium anyagi segítségével olyan új eljárást dolgoztak ki a hulladék újrafeldolgozására, amelyet akár kis mennyiségben, a föld...
2018-10-26 20:22:05
A világ legősibb sörfőzdéjét találták meg az izraeli Raqefet-barlangban
...
Az amerikai Stanford Egyetem és az izraeli Haifai Egyetem régészei az észak-izraeli várostól délre fekvő Raqefet-barlangban talált örlőedényeket elemezve jutottak erre a megállapításra, tanulmányukat a Journal of Archeological Science: Reports című folyóiratban tették közzé.
A közismert régészeti lelőhely a Natúf-kultúra egyik temetkezési helye volt. Az izraeli Natúf-völ...
2018-09-13 18:42:27
A haifai egyetem kutatói megfejtették egy rejtélyes holt-tengeri tekercs szövegét
... napban határozta meg az évet.
A szöveget Esbal Ratszon és Jonathan Ben-Dov professzor fejtette meg egy évig tartó közös munkával, és már csak egy megfejtetlen tekercs maradt.
Az egyetem közleménye szerint a fordítás alapján a csoport négy évszakra osztotta a 364 napos évet, amely különbözött a máig használatos, holdhónapokat használó héber naptártól.
A kumrániakná...
2018-01-22 17:55:19
Lefejezett varangyok maradványait találták egy négyezer éves sírban Izraelben
... Állatkert szomszédságában egy négyezer éves sírhelyre bukkantak, ahol a sziklába vájt járatban a halott mellett talált egyik ősi cserépedényben csontmaradványokat fedeztek fel.
A Haifai Egyetemen megállapították róluk, hogy legalább kilenc lefejezett varangyos békától származnak, melyeket az elhunyt mellé útravalóul helyeztek el.
A kánaáni korszakból származó leletek ráv...
2017-09-26 13:20:23
Vízre bocsátották egy 2500 évvel ezelőtti hajó pontos mását Izraelben
... származott. Helyreállították, és 1999 óta a haifai Hecht múzeum kincseit gyarapítja.
A maradványok között fellelték egy korabeli hajóács szerszámos ládáját is, ami arra késztette a Haifai Egyetem tengeri civilizációkkal foglalkozó tanszékének és az Izraeli Régészeti Hatóságnak (Israel Antiquities Authority, IAA) a tudósait, hogy az egykori eszközökkel megpróbálják elkészíten...
2017-03-17 22:40:23
Magyar-izraeli matematikai műhelykonferenciát tartanak Izraelben
...
A haifai műszaki egyetem, a Technion ad otthont a húsz éve elhunyt világhírű matematikus, Erdős Pál emlékének szentelt rendezvénynek, ahol a matematika kombinatorika szakterületének tizenkét nemzetközi hírű magyar tudósa tart előadást tizenkét izraeli szakemberrel együtt. A magyar résztvevők a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének kutatói....
2016-08-23 13:52:09
Kiállításon mutatják be az Izrael Múzeum múmiájának vizsgálati eredményeit
... legutóbbi időkig úgy vélték, hogy egy tizenhét éves fiatal holttestét rejti az Izraelben csak "Alexnek" becézett múmia, de a kiállítás előtt a múzeum egy haifai kórházzal és a tel-avivi egyetem kutatóival alaposan átvizsgálta, és többek közt CT-átvilágításnak is alávetették.
Teste kiváló állapotban maradt fenn, láthatóak voltak a csontok, a fogak, különböző szövetek, erek, s...
2016-07-26 23:23:01
Hatezer éves magvak genetikai állománya szerint a mai Izrael területén háziasították az árpát
... közösségek átalakulásában a nyugati kultúra alapjait megteremtő, egy helyben letelepedett mezőgazdálkodó közösségekké.
Az árpa háziasításának vizsgálatát Ehud Veisz professzor, a Bar Ilán Egyetem tudósa vezette közösen Cion Fahima professzorral a Haifai Egyetemről. A tudományos munkában részt vettek többek közt a németországi Leibniz Intézet, a Max Planck Intézet és a Tübing...
2016-07-19 13:53:39
Nemzetközi konferenciát rendeztek Izraelben a magyar zsidóságról
... magyar, mind a magyar zsidó konyha sajátjának tekinti.
A konferencián neves történészek és más szakterületek kutatói tartottak előadásokat. Magyarországról az ELTE, a Közép Európai Egyetem, a Zsidó Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és a szegedi egyetem tudósai, Izraelből a jeruzsálemi Héber Egyetem, a tel-avivi, a haifai, a Bar Ilán és a Ben Gurion Egyetem és több helyi f...
2016-05-31 19:21:44
Izraelben 3500 éves egyiptomi szkarabeusz-pecsétnyomót találtak
...
Az i. e. 17. századból származhat a Tel Dor nevű, Haifától délre, egy egykori tengeri kikötőt feltáró ásatás mellett fellelt műkincs. A haifai egyetem tudósai szerint a rajta található hieroglifák felirata alapján egykori gazdája a fáraók 13. dinasztiájának egy igen előkelő tisztségviselője lehetett.
A régészeti feltárást vezető Ajelet Gilboa szerint olyan feladatot láth...
2016-04-24 18:42:55
1 2 3 4 5 6 
Címkék: Izrael Múzeum, Haifai Egyetem, Stanford Egyetem, Archeological Science, Esbal Ratszon, Jonathan Ben-Dov, Haifai Egyetemen, Izraeli Régészeti Hatóságnak, Israel Antiquities Authority, Erdős Pál, Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének, Ehud Veisz, Ilán Egyetem, Cion Fahima, Haifai Egyetemről, Leibniz Intézet, Planck Intézet, Közép Európai Egyetem, Zsidó Egyetem, Magyar Tudományos Akadémia, Héber Egyetem, Gurion Egyetem, Ajelet Gilboa, világ legősibb, haifai egyetem, rejtélyes holt-tengeri, négyezer éves, 2500 évvel, magyar zsidóságról, izraeli környezetvédelmi, amerikai Stanford, izraeli Haifai, észak-izraeli várostól, közismert régészeti, izraeli Natúf-völ, szöveget Esbal, évig tartó, megfejtetlen tekercs, egyetem közleménye, fordítás alapján, csoport négy, máig használatos, sziklába vájt, halott mellett, elhunyt mellé, kánaáni korszakból, haifai Hecht, maradványok között, korabeli hajóács, egykori eszközökkel, haifai műszaki, matematika kombinatorika, magyar résztvevők,
© 2013 TVN.HU Kft.