Belépés
Halottak napja - Megbékélést hoz a halottakra emlékezés az egyházi szakértő szerint
...
A halottakról - jegyezte meg - a kereszténység előtti időkben is megemlékeztek, ám míg a kelta hitvilág szerint a halottak átköltözése a túlvilágra megzavarta az élők világát, a keresztények szerint imádsággal segíteni lehet az üdvözülésüket.
A földi életet ugyanis nem mindenki üdvözülésre készen fejezi be, így ők haláluk után, az érdemszerzés idejének végeztével az élő...
2018-11-01 21:22:35
Fekete füzetben Böröndi Lajos ’56-os versei
... 26.,,Minden elvérzett ott a téren"
Megrendítő versek az örömittas, boldog felvonulást követő vérengzés pillanatairól, a sortüzek borzalmáról, a fiatal, ártatlan hősi halottakról.

Budapest, 1956. november 7. ,, Örökké fénylesz"
Új vers Magyar Katalin mosonmagyaróvári diáklány budapesti hősi haláláról.

Győr, 1957. december 31. &...
2018-10-25 20:07:17
Elhunyt rokonaink meglátogathatnak?
... az Ő eljövetelekor. De mi támad fel és hogyan, ha a halál pillanatától fogva az élő lélek (az emberi személyiség) nincs többé, a test pedig szétporlad? Jézus mondotta a régen elhunyt halottakról, hogy Isten számára ők mind létezők, mert ,,mindenek élnek őnéki" (Lukács 20,38). Bár emberileg semmi sem marad a halálban az emberből, Isten emlékezetében ,,él" mind...
2018-07-28 17:56:19
Krónika 8. rész (Nemzeti Emlékezet Bizottsága)
... ügynöklisták nyilvánosságát, akkor felmerül a kérdés, hogy kormányon ezt miért nem tették meg. Hangsúlyozta: már régen igazságot kellett volna szolgáltatni az áldozatoknak, és itt nem csak a halottakról és a bebörtönzöttekről van szó, hanem azokról is, akik nem azt az életet élték, amit élhettek volna.
A KDNP-s Vejkey Imre, nem értett egyet azzal, hogy az MSZP, a Jobbik és az...
2017-11-28 14:53:35
Böjte Csaba atya látogatása New Yorkba!
... Amerikává teszik? Hogy lehetne a mi drága szülőföldünket, vonzóvá, Amerikává tenni? Bár sokkal fiatalabb ez a világ, mint a jó öreg Európa, én mégis alázattal tanulni megyek, a látottakról, halottakról, az értékekről szeretnék hírt is hozni a Kárpát medencébe, ezért meghívtam a Gyermek Jézus stúdió munkatársát Gara Mártát és a Bonumtv igazgatóját Jakab Pétert a hosszú útra... két...
2017-11-13 11:58:34
Megemlékeztek Londonban a brit háborús halottakról, a királynő már nem koszorúzott
...
A Remembrance Sunday, vagyis az emlékezés vasárnapja mindig az I. világháború harci cselekményeit lezáró tűzszünet évfordulójához, november 11-éhez legközelebbi vasárnapon esedékes.
Az 1919 óta évente megrendezett központi emlékünnepség helyszíne ezúttal is a háborús halottak tiszteletére emelt, London kormányzati negyedének közepén álló emlékmű, a Cenotaph volt.
A ...
2017-11-12 13:42:11
Honnan ered a mindenszentek ünnepe?
... emléknapként a clunyi bencés apátság alá tartozó bencésházakban. Hamarosan a renden kívül is megülték, és a 14. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette.

A megemlékezés a halottakról, elhunyt szeretteinkről, az értük való közbenjárás a purgatórium (tisztítóhely) katolikus hittételén alapul. Azoknak, akik Isten kegyelmében hunytak el, de törlesztendő bűn- és bün...
2017-11-01 22:35:41
HALOTTAK NAPJA - november 2.
Halottak Napjára máig rendbe tesszük a temetőket, a sírokon gyertyát nyújtunk. Ki hinné, hogy a halottakról való megemlékezés szokása 10. századig nyúlik vissza. Ilyenkor összegyűlnek a családok, hazajönnek a faluból elszármazottak, hogy halottaikkal és egymással találkozzanak. A vendéglátás számos helyen a halotti torra emlékeztető lakomával jár.

A néphit szerint ilyen...
2017-11-01 18:10:52
És nem véletlen az se, hogy ...
... csatározásokban elhunyt hőseiket istenekként tisztelték. Igaz, nem november elején, hanem február 22-én ülték meg a családok a caristiát, avagy a kölcsönös szeretet ünnepét, amelyek a halottakról is megemlékeztek, de egymást is megajándékozták, és inkább vidámsággal, mint mélabúval ünnepeltek.

A keresztény egyház hivatalosan 998-ban celebrálta először önálló ünnepként a...
2017-11-01 07:20:17
Mindenszentek vagy halottak napja?
... misézzenek. Széles körű elterjedése Odilo clunyi bencés apát nevéhez fűződik. Utasítására a szerzetesek a mindenszenteket követő napon misékkel, zsoltárokkal, alamizsnával emlékeztek meg a halottakról. Egyházi rítus volt a halottakért végzett esti könyörgés, harangozás is.


Forrás: https://mno.hu/grund/mindenszentek-v agy-halottak-napja-es-hogy-jon-ide-a -hal...
2017-11-01 00:21:37
1 2 3 ...14 15 ..22 23 .28 29 30 
Címkék: Böröndi Lajos, Nemzeti Emlékezet Bizottsága, Böjte Csaba, Megemlékeztek Londonban, HALOTTAK NAPJA, Magyar Katalin, KDNP-s Vejkey Imre, Gyermek Jézus, Gara Mártát, Jakab Pétert, Remembrance Sunday, Halottak Napjára, halottakra emlékezés, egyházi szakértő, brit háborús, mindenszentek ünnepe, kereszténység előtti, kelta hitvilág, halottak átköltözése, túlvilágra megzavarta, élők világát, keresztények szerint, földi életet, érdemszerzés idejének, sortüzek borzalmáról, halál pillanatától, emberi személyiség, test pedig, régen elhunyt, életet élték, hosszú útra, emlékezés vasárnapja, háborús halottak, clunyi bencés, renden kívül, katolikus egyház, értük való, sírokon gyertyát, halottakról való, faluból elszármazottak, vendéglátás számos, halotti torra, néphit szerint, kölcsönös szeretet, keresztény egyház, mindenszenteket követő, halottakért végzett, meglátogathatnak, mosonmagyaróvári, csatározásokban, mindenszenteket, megajándékozták, szülőföldünket, elszármazottak, nyilvánosságát, szeretteinkről,
© 2013 TVN.HU Kft.