|
|
|
A halászlé a néprajzi szakirodalom szerint"hosszú lére eresztett halpaprikás", és még a 100 év előtti szakácskönyvek is"halpaprikásnak emlegették.
A fűszerpaprika mindennapos fűszerré válása és elterjedése után a XVIII. század második felétől szegények és gazdagok egyformán kedvelt eledelévé vált.
A halászlé első hiteles leírását Tolnából, a XIX.... |
2017-12-21 18:11:27 |
|
|
|
|
|
|
... eső.
.............. |
|
2014-06-30 11:08:55 |
|
|
|
|
|
|
...
A halászok is e napon ünneplik védőszentjüket, Szent Pétert.
A nap előestéjén rúdra kötözött ponttyal végigjárták a falut a halászok.
Másnap a vízparton halpaprikás és túrós csusza evéssel folytatódott az ünneplés.
Ezen a napon van legjobb íze... |
2014-06-11 10:31:37 |
|
|
|
|
|
|
... hosszú múltra tekint vissza, az évek során egyre több és több csapat mérte össze tudását a főzőversenyben. A nevezők a dunai halászlé, körös-tiszai halászlé és egyéb halételek (halpörkölt, halpaprikás stb.) kategóriában indulhattak a főzőverseny során. A főzés a jól megszokott módon, köténnyel és fejfedővel felszerelve, bográcsban, nyílt tűz segítségével történik. A rendezvény a f... |
|
2012-08-01 15:56:13 |
|
|
|
|
|
|
... vonat indult. Szeged sok tekintetben lehet nevezetes város, de a mi emberünk leginkább azért becsülte nagyra, mert ebben a városban van egy csárda a Tisza-parton, ahol legjobban főzik a halpaprikást. Ha pedig Bécs felé volt valami tennivalója, nem kellett görcsöt kötni a zsebkendőjére, hogy el ne felejtsen ott főtt marhahúst enni valamelyik jobb vendéglőben.
- De ne hig... |
|
2012-05-01 15:02:30 |
|
|
|
|
|
|
KOSZTOLÁNYI DEZSŐ
SÖTÉT BÚJÓCSKA
Az írásokat összegyűjtötte és a szöveget gondozta
RÉZ PÁL
TARTALOM
PILLANATKÉPEK
A MI NÓTÁINK
EMBER ÉS VILÁG
SZÜRKE RAJZOK
NAPLÓM
TAPS
A KÖLTŐ
SZABADSÁG
ÓDA A TELEFONHOZ
EMBER ÉS VIL... |
2012-04-10 06:48:50 |
|
|
|
|
|
|
... Szegeden. Tagja voltam a Próféta asztalának. És itt Szegeden jöttem rá, hogy a legnagyobb földi jó nem az elmélkedő filozófia, sem a vagyon, sem a holdvilágos szerelem, hanem egy-egy pénteki halpaprikás a Bálónál.
Különben elég zajtalanul éltem. Sokan észre sem vették, hogy létezem, sőt ha meg is jelentem itt-ott mint hírlapíró, inkább úgy tűntem föl, mint az a bizonyos... |
2011-11-08 11:26:26 |
|
|
|
|
|
|
...
Kádár Lajos: Istentelenek
ELSŐ RÉSZ
Hol kiderül, hol meg beborul.
Néha napokig lajhog az eső, aztán áttetsző ragyogással felvidul az ég.
A langyos tavaszi fuvallat csírákat bomlaszt és a föld szaga betölti a végtelenséget.
Húsvét napja van. Orosz húsvét. Idő: 1931.
Tarjányi János világháborús hadifogoly egykedvűen bal... |
2011-02-13 12:35:02 |
|
|
|
|
|
|
... s máris más egy kicsit az íz, a zamat.
Sajnos ezek a fortélyok titkosak, a szakácsok, mint legféltettebb kincsüket úgy őrzik őket, amin nem kell csodálkoznunk.
Tiszai halpaprikás
Egy szép sárga, eleven pontyot, körülbelül 2 kg súlyban (a nagyobbnak száraz a húsa), egy valamivel kisebb harcsát (a nagyobbnak erős halzsír-íze van). 2 db, 1-1 kilós kecsegét... |
2011-01-15 15:45:21 |
|
|
|
|
|
|
...(régi recept)
" A halpaprikáshoz többféle halat: kecsegét, potykát, harcsát kell választani, ha azt akarjuk, hogy ízletes legyen; ezeket meg kell tisztítani, megmosni, és aztán fölbontani. Vérét egy tálba kell ereszteni, a halat darabokra vágni és a vérével együtt bográcsba, vagy lábasba tenni, és annyi vizet ráönteni, hogy a halat ellepje; ekkor tűzre tenni, és ha fö... |
2010-12-11 04:41:39 |
|
|
|
|