|
|
|
... a nyújtáshoz)
1 csipet só
1 db tojássárgája
5 dkg vaj
A sütéshez:
olaj
A tálaláshoz:
vaníliás porcukor
ELKÉSZÍTÉS
Egy pohárba morzsoljuk a friss élesztőt, rászórunk egy nagy csipetnyi cukrot.
Öntünk rá langyos tejet, összekeverjük, és hagyjuk felfutni.
Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, elkavarjuk a maradé... |
2023-10-22 08:08:44 |
|
|
|
|
|
|
... majd ebből mérünk 125 grammot a keverékhez.
Alaposan elkeverjük, folpackkal lefedjük és hűtőbe rakjuk.
Tészta:
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, összemorzsoljuk, majd homogén tésztává gyúrjuk. Az élesztőt nem kell felfuttatni, azt simán a liszthez morzsoljuk.
Folpackba csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.
Amikor a tészta pi... |
|
2023-02-22 22:03:32 |
|
|
|
|
|
|
... tésztát: az élesztőt 1 evőkanál cukorral a langyos tejben keverjük simára és futtassuk fel (kb. 10 perc).
A lisztet keverjük össze a csipet sóval, a maradék 1 evőkanál cukorral, morzsoljuk el benne a vajat/zsírt, adjuk hozzá az 1 egész tojást és az 1 tojássárgáját, végül a felfuttatott élesztőt és gyúrjuk össze. Lágy, kellemes tapintású, könnyen kezelhető, de nem ragacsos té... |
2022-09-08 23:01:11 |
|
|
|
|
|
|
... tej,
14 evőkanál rétesliszt (ez kb 25 dkg)
6 evőkanál kakaópor, cukrozatlan
40 dkg porcukor
pici darab vaj (kb 5 deka)
ELKÉSZÍTÉS
Először a zsírt morzsoljuk el a lisztben, adjuk hozzá a többi hozzávalót és gyúrjuk össze. Ha kell még liszt adjunk hozzá nyugodtan, lágy de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. A tésztát osszuk 6 részre, formázzuk kis ... |
|
2021-03-18 15:52:48 |
|
|
|
|
|
|
... egy-két nagyobb darab, amitől sokkal jobb lesz a kiflik textúrája.)
Mehet bele még egy csipet só, aztán a kockára vágott hideg vaj.
Innentől következhet a kézimunka: szépen morzsoljuk el a hozzávalókat, aztán gyúrjuk össze az egészet egy nagy tésztává.
Az elkészült tésztát folpackba tekerjük, kicsit lapítsuk is ki, mert így gyorsabban hűl, aztán mehet fél órár... |
|
2020-12-07 11:19:59 |
|
|
|
|
|
|
... kapnánk. Ha végképp nincs erre alkalmas helyiségünk, akkor óvatosan száríthatunk félig nyitott ajtajú, 30-40 °C-ra állított sütő rácsán is. A zörgősre száradt l... |
2020-10-28 23:23:59 |
|
|
|
|
|
|
... finomliszt
3 evőkanál darált dió
1 kk citromlé
A sütemény tetejére:
fél maréknyi durvára darált dió
2 tk porcukor
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá egy kiskanál cukrot, aztán megvárjuk, amíg az élesztő felfut (a tej tetején vastag világosbarna hab képződik).
A lisztet egy tálba szitáljuk.
Elmorzsoljuk... |
2020-06-18 22:20:40 |
|
|
|
|
|
|
... igazat.
23
Szentebb e föld, honunk áldott alapja,
Mióta, nagy szív, benne nyúgoszol;
Szentebb a multak ezredévi lapja,
Mióta, nagy név, hozzá tartozol.
Koszorút elő!... morzsoljuk el könnyűnket;
Az istenülés perci már ezek!
Borítsa ünneplő mirtusz fejünket:
Reménnyé váljon az emlékezet.
24
Nem hal meg az, ki mi... |
2020-04-05 08:49:53 |
|
|
|
|
|
|
... ebéd, utána a mosogatás - nem hagyna ott véletlenül sem semmit, hisz
a légy megszállná.
Egy kis pihenő, aztán jöhet a kukoricamorzsolás. Ami nem csak annyiból áll,
hogy morzsoljuk a csöveket, elő is kell hozni ám. És mivel én általában akkor
a szőlőben vagyok nyáron, meg a gyümölcsösben, ezért ez az ő reszortja.
Bemászik a góréba, hajolgat, az előre l... |
2020-04-02 17:04:56 |
|
|
|
|
|
|
... darált dió, 1 db egész tojás
Vaníliacukros porcukor a forgatáshoz
Elkészítés : a lisztet a porcukorral, és a darált dióval elkeverjük. Adjuk hozzá a puha vajat, és morzsoljuk össze a masszát. Végül tegyük hozzá a tojás, és gyúrjunk belőle egy puha tésztát. Pihentessük 1 órát a hűtőszekrényben, majd sodorjunk belőle kb. 3 cm-es átmérőjű hengert. Vágjunk belő... |
2020-01-31 16:12:54 |
|
|
|
|