Belépés
Tudni illik... Hungarikumok.
Palócleves

A leves eredete a ,,nagy palóchoz", Mikszáth Kálmánhoz (1847-1910)
kötődik, akiről 1892-ben Gundel János tisztelete jeléül, egy szállodai szobát
nevezett el az István Főherczeg Szállodában. A szoba felavatásakor egy kisebb
ünnepséget rendeztek, mely alkalommal természetesen egy ünnepi menüsor is
dukált a jeles naphoz. A levest, m...
2013-02-15 13:46:23
Illik tudnom, mert magyar vagyok!
... mint nap, hogy sajnos még honfitársaink közül is sokan nincsenek tisztában értékeinkkel. De akkor, hogy várhatjuk el egy külfölditől, hogy ismerjék az országot, a kultúráját és az ún. hungarikumokat, ha még mi magunk sem ismerjük azokat. Ebben próbál ez a néhány oldal segíteni, hogy először mi magyarok ismerjük meg sajátosságainkat és értékeinket, hogy azután majd büszkén mesélhes...
2013-02-14 19:51:10
Megnyílt Budapesten a 20. FeHoVa Nemzetközi Kiállítás
... mivel 2012 decembere óta a magyar solymászat az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének reprezentatív listáján szerepel. Megemlítette: a Hungarikum Bizottság ez év januári ülésén a hungarikumok közé sorolta a magyar solymászatot.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium az elmúlt három év során számos jogszabályt alkotott, amely kedvezően érintette az ág...
2013-02-14 15:33:13
Tudni illik... Hungarikumok.
Gulyás(leves)

Puskás Öcsi mellett a másik olyan hungarikum a gulyásleves, amiről
nyugodt szívvel ki lehet jelenteni, hogy valóban ismerik a világon. A kiejtés
rendszerint nem felel meg az általunk használtnak, azonban megértjük a
gulasch, goulash stb. szavakat is, melynek hallatára összefut az ember szájában
a nyál, mégha a világ távoli szegletében is...
2013-02-12 11:01:46
Tudni illik... Hungarikumok.
Grillázstorta
A grillázs nevezetű édességgel először 1795 környékén találkozhatunk
egy Komáromban megjelent szakácskönyvben, bár akkor még kriliás-mk
nevezték. Ezt követően már több helyen is említik, ami a honi cukorfogyasztás
növekedésének köszönhetően egyre gyakrabban fordul elő, s ,,a paraszti
cukorfogyasztás csúcsát" (HÍR, 2001) jelenti. Elm...
2013-02-11 12:33:09
Tudni illik... Hungarikumok.
Tordai pogácsa

A pogácsa olasz eredetű sütemény, mely a 14. század környékén jelent
meg hazánkban. Aki járt már valaha Tordán, az bizony tudja, hogy miről híres
az erdélyi város. A település minden nevezetessége ,,P" betűvel kezdődik,
ugyanis híres a városban a pogácsa, a pipa, a pecsenye és a (p)hasadék. Az itt
készült pogácsa neve kissé m...
2013-02-10 11:29:18
Tudni illik... Hungarikumok.
Debreceni mézes

A mézes készítésének eljárása már régóta ismert a világ számos
országában, azonban a Debrecenben készült mézeskalács, illetve vert mézes,
különbözik a máshol készítettektől. A ,,cívis városban" több évszázados
hagyománya van a mézes készítésének, ahol az ezt a mesterséget űzőknek még
önálló céhük is volt (1713-tól). A vert m...
2013-02-09 11:13:02
Tudni illik
... is használták édesítésre és gyógyításra egyaránt. Az
ország természeti adottságainak köszönhetően, több olyan fajtaméz állítható elő
hazánkban, amit joggal sorolhatunk a hungarikumok közé. Az egyik ilyen
fajtamézünk a medvehagymaméz, amit itthon jóformán nem is ismernek,
Németországban viszont igen keresett mézkülönlegességnek számít az enyhén
hagymaszagú,...
2013-02-08 17:44:30
Tudni illik... Hungarikumok.
... is használták édesítésre és gyógyításra egyaránt. Az
ország természeti adottságainak köszönhetően, több olyan fajtaméz állítható elő
hazánkban, amit joggal sorolhatunk a hungarikumok közé. Az egyik ilyen
fajtamézünk a medvehagymaméz, amit itthon jóformán nem is ismernek,
Németországban viszont igen keresett mézkülönlegességnek számít az enyhén
hagymaszagú,...
2013-02-08 10:02:41
Tudni illik... Hungarikumok.
Indiáner
Jó kétszáz esztendővel ezelőtt, Bécs egyik színházának a magyar Pálffy
Ferdinánd lett a vezetője, aki mindenképp vissza akarta csábítani a nézőket,
mivel igencsak megfogyatkoztak. Pálffy nem riadt vissza a meghökkentő
újításoktól sem a nézőszám növelésének érdekében, így Amerikából még egy
indiánt is szerződtetett társulatához. Sőt, miután megkósto...
2013-02-07 10:35:11
1 2 3 ........31 32 ....46 47 49 50 51 ...61 62 63 
Címkék: Megnyílt Budapesten, FeHoVa Nemzetközi Kiállítás, Mikszáth Kálmánhoz, Gundel János, István Főherczeg Szállodában, UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének, Hungarikum Bizottság, Vidékfejlesztési Minisztérium, Puskás Öcsi, leves eredete, szállodai szobát, szoba felavatásakor, ünnepi menüsor, jeles naphoz, néhány oldal, magyar solymászat, hungarikumok közé, magyar solymászatot, figyelmet arra, elmúlt három, másik olyan, általunk használtnak, ember szájában, világ távoli, grillázs nevezetű, honi cukorfogyasztás, pogácsa olasz, bizony tudja, erdélyi város, település minden, mézes készítésének, világ számos, máshol készítettektől, mesterséget űzőknek, egyik ilyen, magyar Pálffy, nézőszám növelésének, vidékfejlesztési, sajátosságainkat, megfogyatkoztak, cukorfogyasztás, szakácskönyvben, medvehagymaméz, hungarikumokat, németországban, készítettektől, találkozhatunk, növekedésének, grillázstorta, adottságainak, szerződtetett, felavatásakor, honfitársaink, reprezentatív, nevezetessége, természetesen, hungarikumok,
© 2013 TVN.HU Kft.