|
|
|
Palócleves
A leves eredete a ,,nagy palóchoz", Mikszáth Kálmánhoz (1847-1910)
kötődik, akiről 1892-ben Gundel János tisztelete jeléül, egy szállodai szobát
nevezett el az István Főherczeg Szállodában. A szoba felavatásakor egy kisebb
ünnepséget rendeztek, mely alkalommal természetesen egy ünnepi menüsor is
dukált a jeles naphoz. A levest, m... |
2013-02-15 13:46:23 |
|
|
|
|
|
|
... mint nap, hogy sajnos még honfitársaink közül is sokan nincsenek tisztában értékeinkkel. De akkor, hogy várhatjuk el egy külfölditől, hogy ismerjék az országot, a kultúráját és az ún. hungarikumokat, ha még mi magunk sem ismerjük azokat. Ebben próbál ez a néhány oldal segíteni, hogy először mi magyarok ismerjük meg sajátosságainkat és értékeinket, hogy azután majd büszkén mesélhes... |
|
2013-02-14 19:51:10 |
|
|
|
|
|
|
... mivel 2012 decembere óta a magyar solymászat az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének reprezentatív listáján szerepel. Megemlítette: a Hungarikum Bizottság ez év januári ülésén a hungarikumok közé sorolta a magyar solymászatot.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium az elmúlt három év során számos jogszabályt alkotott, amely kedvezően érintette az ág... |
2013-02-14 15:33:13 |
|
|
|
|
|
|
Gulyás(leves)
Puskás Öcsi mellett a másik olyan hungarikum a gulyásleves, amiről
nyugodt szívvel ki lehet jelenteni, hogy valóban ismerik a világon. A kiejtés
rendszerint nem felel meg az általunk használtnak, azonban megértjük a
gulasch, goulash stb. szavakat is, melynek hallatára összefut az ember szájában
a nyál, mégha a világ távoli szegletében is... |
|
2013-02-12 11:01:46 |
|
|
|
|
|
|
Grillázstorta
A grillázs nevezetű édességgel először 1795 környékén találkozhatunk
egy Komáromban megjelent szakácskönyvben, bár akkor még kriliás-mk
nevezték. Ezt követően már több helyen is említik, ami a honi cukorfogyasztás
növekedésének köszönhetően egyre gyakrabban fordul elő, s ,,a paraszti
cukorfogyasztás csúcsát" (HÍR, 2001) jelenti. Elm... |
|
2013-02-11 12:33:09 |
|
|
|
|
|
|
Tordai pogácsa
A pogácsa olasz eredetű sütemény, mely a 14. század környékén jelent
meg hazánkban. Aki járt már valaha Tordán, az bizony tudja, hogy miről híres
az erdélyi város. A település minden nevezetessége ,,P" betűvel kezdődik,
ugyanis híres a városban a pogácsa, a pipa, a pecsenye és a (p)hasadék. Az itt
készült pogácsa neve kissé m... |
2013-02-10 11:29:18 |
|
|
|
|
|
|
Debreceni mézes
A mézes készítésének eljárása már régóta ismert a világ számos
országában, azonban a Debrecenben készült mézeskalács, illetve vert mézes,
különbözik a máshol készítettektől. A ,,cívis városban" több évszázados
hagyománya van a mézes készítésének, ahol az ezt a mesterséget űzőknek még
önálló céhük is volt (1713-tól). A vert m... |
2013-02-09 11:13:02 |
|
|
|
|
|
|
... is használták édesítésre és gyógyításra egyaránt. Az
ország természeti adottságainak köszönhetően, több olyan fajtaméz állítható elő
hazánkban, amit joggal sorolhatunk a hungarikumok közé. Az egyik ilyen
fajtamézünk a medvehagymaméz, amit itthon jóformán nem is ismernek,
Németországban viszont igen keresett mézkülönlegességnek számít az enyhén
hagymaszagú,... |
2013-02-08 17:44:30 |
|
|
|
|
|
|
... is használták édesítésre és gyógyításra egyaránt. Az
ország természeti adottságainak köszönhetően, több olyan fajtaméz állítható elő
hazánkban, amit joggal sorolhatunk a hungarikumok közé. Az egyik ilyen
fajtamézünk a medvehagymaméz, amit itthon jóformán nem is ismernek,
Németországban viszont igen keresett mézkülönlegességnek számít az enyhén
hagymaszagú,... |
2013-02-08 10:02:41 |
|
|
|
|
|
|
Indiáner
Jó kétszáz esztendővel ezelőtt, Bécs egyik színházának a magyar Pálffy
Ferdinánd lett a vezetője, aki mindenképp vissza akarta csábítani a nézőket,
mivel igencsak megfogyatkoztak. Pálffy nem riadt vissza a meghökkentő
újításoktól sem a nézőszám növelésének érdekében, így Amerikából még egy
indiánt is szerződtetett társulatához. Sőt, miután megkósto... |
2013-02-07 10:35:11 |
|
|
|
|