Belépés
Krónika 5. rész (határozathozatalok)
... parlamenti tárgyalásakor azt emelte ki: az új szabályok alkalmazásának éve volt a 2018-as a Kúria életében, mert ekkor lépett hatályba az új polgári és a büntető törvénykönyv, valamint a közigazgatási perrendtartásról szóló új eljárási kódex.
Az Országgyűlés 133 igen szavazattal, 62 nem ellenében jóváhagyta az OBH 2018-as beszámolóját is. Senyei György Barna, a hivatal elnöke...
2020-05-19 14:32:14
Elvetette az RMDSZ kisebbségi anyanyelvhasználati jogokat helyreállító törvénytervezetét a bukaresti képviselőh
...
Az RMDSZ tervezete azokat a nyelvhasználati jogokat is tartalmazta, amelyeket kihagytak a közigazgatási kódex tavaly nyáron kormányrendelettel hatályba léptetett változatából, illetve további, magyar szempontból fontos kiegészítéseket is javasolt.
Törvényjavaslatával az RMDSZ egyebek mellett azt akarta elérni, hogy ne csorbuljanak a magyar közösség szerzett, érvényben lé...
2020-05-06 14:02:46
Kelemen Hunor etnikai gyűlöletszítással vádolta a román államfőt
...
Kelemen Hunor a kezdeményezők nevében szólalt fel a bukaresti képviselőház szerdai ülésén, annak a - kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozó - közigazgatási kódex-tervezetnek a vitáján, amelyet tavaly ősszel terjesztett az RMDSZ a parlament elé.
Az RMDSZ elnöke felidézte, hogy az RMDSZ azért nyújtott be egy saját törvényjavaslatot a teljes központi és helyi közigaz...
2020-05-06 12:42:36
Krónika 1. rész (megemlékezések, Kúria-beszámoló)
... szabályok alkalmazásának éve volt a 2018-as a Kúria életében - mondta beszámolójában Darák Péter elnök. Ekkor lépett hatályba az új polgári (Ptk.) és a büntető törvénykönyv, valamint a közigazgatási perrendtartásról szóló új eljárási kódex. Az elnök hangsúlyozta: nemcsak alkalmazásukra készült fel az intézmény, de már azok kodifikációjában is részt vett.
A Kúria 2018-ban kezd...
2020-05-06 11:12:09
Ismét a magyar nyelvi jogok ellen tüntettek székelyföldi román szervezetek Bukarestben
...
Míg tavaly júliusban a kormány székháza előtt demonstráltak a résztvevők az akkor sürgősségi rendelettel hatályba léptetett új közigazgatási kódex ellen, most az elnöki hivatal közelében gyülekeztek.
A Nemzet Útja nevű egyesület felhívására, amelyet a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma és más egyesületek is terjesztettek közösségi oldalaikon, több min...
2020-03-01 18:22:46
Benedek Zakariást választotta képviselőházi frakcióvezetőjévé az RMDSZ
... érvényesíteni a házbizottságban és a többi parlamenti párttal folytatandó egyeztetéseken: egyebek mellett az RMDSZ családtámogatási programját, a kataszteri törvény, a levéltári törvény, és a közigazgatási kódex elfogadását próbálja majd sürgetni.
Korodi Attila, aki a 2016-os decemberi parlamenti választások óta vezette a frakciót, azért lépett vissza, mert - Ráduly Róbert je...
2020-01-31 20:45:02
Bukaresti pódiumbeszélgetés: Romániában a 2010-es években visszalépés történt a kisebbségvédelem terén
... autonómia követelését, vagy az etnikai jelképek tiltásáról terjesztenek be törvényjavaslatokat. A szónok Klaus Iohannis államfőt is bírálta, amiért alkotmányossági óvást emelt az új közigazgatási kódex szinte valamennyi kisebbségvédelmi intézkedése ellen, hiszen ezáltal - a 90-es évek óta először - ismét korlátozni próbálják a kisebbségi jogokat Romániában.
A pódiumbeszélgeté...
2019-11-21 17:12:19
Varga Judit: a globális technológiai cégek vizsgálatára van szükség
... és a két nagy anyagi jogi kódex: a polgári törvénykönyv és a büntető törvénykönyv. Emellett az Országgyűlés elfogadta az eljárásjogi kódexeket, megújult a polgári perrendtartás, a közigazgatási perrendtartás és a büntetőeljárás, valamint új törvény készült a választottbíráskodásról és a nemzetközi magánjogról is.
"Ne gondolja senki, hogy a nagy kodifikációk befejezésével mun...
2019-10-10 17:42:19
Alkotmányossági óvást emelt a román ombudsman az új közigazgatási kódex ellen
... megvitatandó - sürgősségi rendelettel emelte törvényerőre a 17 korábbi jogszabály rendelkezéseit összehangoló, a központi és helyi közigazgatás működését egységes keretbe foglaló közigazgatási kódexet, a "helyi kiskirályok kedvéért", arra utalva, hogy a jogszabály egyebek mellett speciális nyugdíjakat irányoz elő az önkormányzati elöljárók számára.
A jogszabály új változatát ...
2019-08-28 12:22:14
Román kormányválság - Benyújtották lemondásukat a kisebbik kormánypárt miniszterei
... is fel akarja használni, jelöltjét pedig a jobbközép ellenzék élesen bírálja.
A kormánytagokat a miniszterelnök javaslatára az államfő nevezi ki. Bár a két hónapja hatályos új közigazgatási kódex jelentősen korlátozta az elnök mozgásterét, az elnök egy alkalommal - indokait megnevezve - elutasíthatja a kormányfő valamely miniszterjelöltjét.
A bukaresti elemzők ezért arra...
2019-08-27 16:41:50
1 2 3 7 8 10 11 13 14 15 
Címkék: Kelemen Hunor, Benedek Zakariást, Varga Judit, Senyei György Barna, Darák Péter, Nemzet Útja, Románok Civil Fóruma, Korodi Attila, Ráduly Róbert, Klaus Iohannis, bukaresti képviselőh, román államfőt, magyar nyelvi, 2010-es években, kisebbségvédelem terén, globális technológiai, román ombudsman, kisebbik kormánypárt, büntető törvénykönyv, közigazgatási perrendtartásról, hivatal elnöke, nyelvhasználati jogokat, közigazgatási kódex, magyar közösség, kezdeményezők nevében, bukaresti képviselőház, saját törvényjavaslatot, teljes központi, elnök hangsúlyozta, kormány székháza, akkor sürgősségi, elnöki hivatal, többi parlamenti, kataszteri törvény, levéltári törvény, 2016-os decemberi, etnikai jelképek, szónok Klaus, 90-es évek, kisebbségi jogokat, polgári törvénykönyv, eljárásjogi kódexeket, polgári perrendtartás, közigazgatási perrendtartás, nemzetközi magánjogról, nagy kodifikációk, jogszabály egyebek, önkormányzati elöljárók, jobbközép ellenzék, miniszterelnök javaslatára, államfő nevezi,
© 2013 TVN.HU Kft.