|
|
|
... bogyójúakban. Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. A paprika színét adó festékek kémiai összetételük alapján a karotinoidokhoz tartoznak. Ezek közül jellemző színanyagok a: kapszantin, kapszorubin, provitamin hatású színanyagok, valamint: kriptoxantin, béta-karotin, zeaxantin, lutein. A paprika tartalmaz még illóolajat, 3-5 százaléknyi szénhidrátot, 1,2 százaléknyi fehér... |
2019-06-06 14:47:13 |
|
|
|
|
|
|
... olajokban és alkoholban oldódik, vízben nem oldódik.
Főbb összetevők: kapszaicinoidok 4,8-5,2% (kapszaicin, nordihydrokapszaicin, dihydrokapszaicin), karotenoidok (béta-karotin, Kapszantin, kapszorubin), esszenciális zsírsavak, illóolajok, vitaminok.
Tulajdonságok
- Serkenti a nyirokkeringést, javítja a nyirokrendszer tónusát
- ... |
|
2019-02-20 23:03:26 |
|
|
|
|
|
|
... őrzi.
A magyar fűszerpaprikának a titka nem csupán a jó minőségű föld, "élet-gazdag" vizet tároló, leginkább humuszos talaj, a sok napfény, hanem a leszedés utáni szárítás folyamata is. A kapszantin tartalom a fűszerpaprika beérésétől, és leszedésétől számított hat héten keresztül zajló aszalás során megkétszereződik, miközben átlagosan 22-25 % a száradás mértéke. Ezért fonto... |
2016-05-31 11:26:05 |
|
|
|
|
|
|
... [LAR]
E155 csokoládébarna ht (színanyag) [LAR]
E160a alfa-karotin, béta-karotin, gamma-karotin (színanyag)
E160b annatto, bixin, norbixin (színanyag) [LAR]
E160c kapszantin, kapszorubin, paprika kivonat (színanyag)
E160d likopin (színanyag) [GM lehetséges]
E160e béta-apo-8′-karotenal (C 30) (színanyag)
E160f béta-apo-8′-karoténsav-eti... |
|
2014-03-02 20:55:28 |
|
|
|
|
|
|
... szükséges C-vitamint a
szegedi paprikából volt a legegyszerűbb kivonni.) A másik Zechmeieter László
és Cholnoky László nevéhez köthető, akik 1931-ben a paprika festőanyagát, a
kapszantint fedezték fel. A harmadik világsiker Kalocsához kapcsolódik, ahol
tudományos keretek közt 1917-ben nyílt lehetőség a ,,piros arany"
termesztésére, amikor megnyitották a Ka... |
|
2013-02-23 09:48:26 |
|
|
|
|
|
|
... szükséges C-vitamint a
szegedi paprikából volt a legegyszerűbb kivonni.) A másik Zechmeieter László
és Cholnoky László nevéhez köthető, akik 1931-ben a paprika festőanyagát, a
kapszantint fedezték fel. A harmadik világsiker Kalocsához kapcsolódik, ahol
tudományos keretek közt 1917-ben nyílt lehetőség a ,,piros arany"
termesztésére, amikor megnyi... |
2013-02-20 11:23:12 |
|
|
|
|
|
|
A hagymás megdinsztelem forró olajban és abba teszem a paprikát, gyorsan elkeverem benne, és leveszem a tűzről. Azért rakom a forró olajba, mert a paprika színezékanyaga a kapszantin a forró zsiradékban oldódik ki. De ha sokáig a tűzön hagyjuk, megkeseredik. Ekkor bele a húst, megpörkölöm, felengedem vízzel, ízesítem, ha elfőtt utána öntök, és készre párolom.... |
2012-03-11 16:53:32 |
|
|
|
|
|
|
... Egyesült Államokban betiltották
E-155 (barna HP) Barna Szintetikus
E-160 (karctinoidok)
E-160a (karotin-a,-b,-c)
E-160b (bixin, norbixin, annato, orlean)
E-160c (kapszantin, kapszorubin)
E-160d (likopin)
E-160e (béta- apo8-karotinál
E-160f (béta- apo8-karotinsav- etilészter)
Narancs, piros Sárgarépa színanyaga, a karctinoidok az A-... |
2012-03-11 09:56:58 |
|
|
|
|
|
|
... tartalmaz. Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. A paprika színét adó festékek kémiai összetételük alapján a karotinoidokhoz tartoznak. Ezek közül jellemző, vagy fő színanyagok a kapszantin, kapszorubin, provitamin hatású színanyagok: kriptoxantin, béta-karotin, egyéb színanyagok: zeaxantin, lutein. A paprika tartalmaz még illóolajat, 3-5 százaléknyi szénhidrátot, 1,2 szá... |
2011-02-17 10:02:14 |
|
|
|
|
|
|
... bogyójúakban. Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. A paprika színét adó festékek kémiai összetételük alapján a karotinoidokhoz tartoznak. Ezek közül jellemző, vagy fő színanyagok a kapszantin, kapszorubin, provitamin hatású színanyagok: kriptoxantin, béta-karotin, egyéb színanyagok: zeaxantin, lutein. A paprika tartalmaz még illóolajat, 3-5 százaléknyi szénhidrátot, 1,2 ... |
2010-12-15 10:58:28 |
|
|
|
|