|
|
|
... leggazdagabb anyag nitrátokban. Nagy mennyiségben találhatóak benne aminosavak (D- illetve alfa-aminosav). Továbbá ez a zöldség olyan antioxidánsokat is tartalmaz, mint a flavonoidok és a karotenoidok.
A céklalé egészségre gyakorolt jótékony hatása
1. A kutatók felfedezték, hogy a cékla betanint tartalmaz, amely rák ellenes tevékenységet folytat a szervezetben. A b... |
2022-09-22 15:54:34 |
|
|
|
|
|
|
... szív és az agy artériáinak falán más anyagokkal együtt kemény lerakódásokat képezhet, amelyek elzárják ezeket az artériákat - ez az érelmeszesedés.
A likopin és más karotenoidok a véráramban beépülnek a lipoproteinekbe. A legtöbb az LDL-hez kapcsolódik, és antioxidánsként késlelteti az érelmeszesedés bekövetkeztét. A kutatócsoport szerint a likopin rendkívül font... |
|
2020-10-21 23:29:33 |
|
|
|
|
|
|
... olajos vörös folyadék, olajokban és alkoholban oldódik, vízben nem oldódik.
Főbb összetevők: kapszaicinoidok 4,8-5,2% (kapszaicin, nordihydrokapszaicin, dihydrokapszaicin), karotenoidok (béta-karotin, Kapszantin, kapszorubin), esszenciális zsírsavak, illóolajok, vitaminok.
Tulajdonságok
- Serkenti a nyirokkeringést, javítja a nyirokrendsze... |
2019-02-20 23:03:26 |
|
|
|
|
|
|
... alapján)
Az antioxidáns ásványi anyagok leggyakoribb előfordulása
A-vitamin Csirke-, marha-, sertés-, és libamáj, májkészítmények, zsíros sajtok, tojás sárgája, tejszín
Karotenoidok Béta-karotin: sárga és narancssárga zöldségek, gyümölcsök, sötétzöld zöldségek.
Alfa-karotin: sárgarépa.
Likopin: paradicsom.
Lutein, zeaxantin: söté... |
|
2011-03-12 10:58:36 |
|
|
|
|
|
|
... íze azonnal elárulja, hogy e gumó igen gazdag mustárolajban, raphanol és raphanin nevu illóolajokban, e bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is (aszkorbinsav, tokoferolok, karotenoidok és polifenolos komponensek). A retket nemcsak csípősségéért szeretik, nedve is régóta ismert gyógyszer. Minél több mustárolaj található benne, annál jobb az íze és egyben gyógyereje is... |
|
2010-12-23 15:26:23 |
|
|
|
|
|
|
... szintje, és kisebb a különböző degeneratív betegségek (szívbetegségek, rák) kialakulásának valószínűsége. Az árpafű-lé olyan antioxidánsok harmonikus kombinációját tartalmazza, mint a karotenoidok, a C-vitamin, az E-vitamin, SOD, kataláz, klorofil (levélzöld) és az omega 2 zsírsav (2"-O-GIV), ami egy nemrégiben a Kaliforniai (Davis) Egyetem munkatársai (Dr. Shibamoto, Dr. Ha... |
2009-11-03 12:32:54 |
|
|
|
|
|
|
... mennyiséget azonban csak intravénásan lehet beadni, a szájon keresztüli adagolásnál az említett hatást nem lehet kimutatni.
A hónap zöldsége a tök
A sütőtökben lévő karotenoidok és a C-vitamin védik a szervezetet, mivel megkötik a káros szabad gyököket, valamint csökkentik az érelmeszesedést és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
A tö... |
2006-11-18 15:08:36 |
|
|
|
|