|
|
|
... jelentőségét és egészséges táplálkozásunkban betöltött szerepét. Veteményeskert elképzelhetetlen nélküle.
Miért jó ?
A növény fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amelynek egyébként a színét is köszönheti. Karotintartalma, amely jelentős antioxidáns fajtánként változó, 6-15 mg / 100 g között mozog.
A szervezet a bétakarotin... |
2018-04-02 23:11:17 |
|
|
|
|
|
|
... édeskés.
Miért jó?
Receptek
Csípős sárgarépa szendvics
Sárgarépa krémleves
rejtett répás süti
A növény fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amelynek egyébként a színét is köszönheti. Karotintartalma, amely jelentős antioxidáns fajtánként változó, 6-15 mg / 100 g között mozog.
A szervezet a bétakarotint s... |
|
2016-03-01 20:56:28 |
|
|
|
|
|
|
... segítenek. Ilyen antioxidánsokban gazdag tápanyagforrás például a cseresznye, az eper és a pirospaprika, valamint a szamóca és a paradicsom.
A már említett alfa- és béta karotinokat pedig nagy mennyiségben tartalmazza a sárgabarack, narancs, a mangó, és a sárgarépa. További nagyon egészséges zöldség- és gyümölcsféle a káposzta, brokkoli, a zöld alma és a spenót. Kevesen... |
2011-03-14 17:01:41 |
|
|
|
|
|
|
... PAPRIKA-, HECSEDLIBOGYÓBAN ÉS MÉG A SÁRGA ŐSZIBARACKBAN ÉS SOK MÁS GYÜMÖLCSBEN.
E 160(E): BETA-APO-8'-KAROTENAL, ÉS ANNAK AZ ÉSZTERJE =
E 160(F);
AZ ÉTELSZÍNEZÉSRE HASZNÁLT KAROTINOKAT VEGYILEG ÁLLÍTJÁK ELŐ.
E 161 = XANTHOPHYLLOK: A TERMÉSZETBEN ELŐFORDULÓ NARANCS-SÁRGÁS SZÍNEK;
E 161(A): FLAVOXANTHIN (C40 H56 O3), SÁRGA PIGMENT;
E 161(B): LUT... |
|
2010-12-30 19:42:02 |
|
|
|
|
|
|
... vagy aranyértrombózis kezelésére ülőfürdőként.
Bőrgyógyító körömvirág
A körömvirág gyógyító hatása is közismert. Sokan tudják, hogy illóolajokat, flavonoidokat, karotinokat, poliacetiléneket, triterpénalkoholokat, észtereket, szaponinokat, fitoszterolokat, E-, A-, P-vitamint tartalmaz, vagyis kiválóan használható nemcsak a száraz, kipattogzott bőr, hanem a vi... |
|
2010-07-23 11:35:55 |
|
|
|
|
|
|
... rómaiak is termesztették (bár akkoriban majdnem fehér színű volt; csak a XIX. században nyerte el szép narancssárga színét).
A növény fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amelynek egyébként a színét is köszönheti. A szervezet a bétakarotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át.
A sárgarépát szinte minden formában fogyaszthatjuk, ny... |
2010-07-01 13:19:57 |
|
|
|
|
|
|
... sárgarépának a megvastagodott, tápanyagokban gazdag gyökerét fogyasztjuk.
Íze kellemes, édeskés.
Miért jó?
A növény fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amelynek egyébként a színét is köszönheti. Karotintartalma, amely jelentős antioxidáns fajtánként változó, 6-15 mg / 100 g között mozog.
A szervezet a bétakaroti... |
2010-05-25 11:19:00 |
|
|
|
|
|
|
... rómaiak is termesztették (bár akkoriban majdnem fehér színű volt; csak a XIX. században nyerte el szép narancssárga színét).
A növény fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amelynek egyébként a színét is köszönheti. A szervezet a bétakarotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át.
A sárgarépát szinte minden formában fogyaszthatjuk, ny... |
2010-05-15 20:34:50 |
|
|
|
|
|
|
... hatékony azok számára, akik így akarják bevinni a vitamin és ásványi anyag szükséglet egy részét.
Sárgarépa
A növény fontos biológiai hatóanyaga a béta-karotin, emellett más karotinokat is nagy mennyiségben tartalmaz. A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át.
A sárgarépagyökér flavonoidokat és illóolajat is tartalmaz, melyek szintén ... |
2010-03-05 13:29:12 |
|
|
|
|
|
|
... étrendünkben elég természetes gyulladásgátló omega-3 olaj legyen. Emellett fogyasszunk antioxidáns tápanyagokat, mint például A-, E- és C-vitamint, szelénium ásványi sót, illetve természetes karotinokat, polifenolokat és bioflavonoidokat - akár étel, akár táplálékkiegészítők formájában -, hogy így védjük az agy szöveteit az oxidációs pusztításoktól.
Milyen bizonyíték ... |
2009-12-14 05:39:39 |
|
|
|
|