|
|
|
Fűszerkalauz
Mihez - mit?
Levesek
Aprólék: feketebors, petrezselyemzöld és gyökér, pirospaprika, vöröshagyma,
fokhagyma, citrom.
Bor: fahéj, citrom, szegfűszeg.
Borscs: feketebors, vöröshagyma, petrezselyemgyökér, citrom, babérlevél,
fokhagyma.
Becsinált: petrezselyemzöld, paprika, vöröshagyma, citrom, pasztinák.
Borjú- vagy ... |
2008-12-01 23:10:13 |
|
|
|
|
|
|
ŰŰELŐÉTELEK
Hagymás tojás (Ájer lájber cibelesz)
Hozzávalók: 4 kemény tojás, 2 nagy fej hagyma, 2 evőkanál libazsír, l csirkemáj, l kanál só, kevés törött bors.
A tojást apró kockákra vágjuk vagy sajtreszelőn lereszeljük. A zsírban megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd belerakjuk a kóserított, összetört csirkemájat. Amikor a máj megsült, levesszük a tűzről... |
|
2008-12-01 23:00:02 |
|
|
|
|
|
|
Aloo Pasanda
Hozzávalók:
6-8 közepes méretű főtt, hámozott burgonya
1 csésze túró
1 csésze kockára vágott hagyma
1 teáskanálnyi zúzott zöld chili
1 teáskanálnyi zúzott gyömbér
1 teáskanálnyi fokhagymakrém
1 evőkanálnyi kesudió
1 evőkanálnyi mazsola
4 teáskanálnyi olaj
bors
só
a mártáshoz:
25 dkg paradicsomp... |
2008-11-30 10:44:24 |
|
|
|
|
|
|
Almás csirkefasírt
Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag... |
|
2008-11-29 20:06:28 |
|
|
|
|
|
|
Főételek
Rántott csirke
Hozzávalók: 3 db 50-55 dkg-os csirke, 3 tojás, 25 dkg zsemlemorzsa, 12 dkg liszt, só, zsír, zöldpetrezselyem.
A megtisztított csirkéket megmossuk, ruhával leszárítjuk és feldaraboljuk. Ha a csirke kicsi, négy darabba, ha nagyobb, nyolc darabba vágjuk. A májat és a zúzát a szárnyába tesszük. A májat villával megszurkáljuk, hogy... |
|
2008-11-29 17:16:59 |
|
|
|
|
|
|
Levesek
Gyümölcsleves
Hozzávalók:
1 db ananászkonzerv (darabolt )
1db barackbefőtt
1 db meggybefőtt
1 cs vanília pudingpor
citromlé
fahéj
szegfűszeg
vaníliás cukor
szerecsendió
kb. 1/2 l tej
Elkészítés:
Az összes gyümölcsöt levével együtt beleöntöm egy lábosba.(A barackot kisebb kockára vágom ). Tes... |
2008-11-29 17:16:12 |
|
|
|
|
|
|
A tartósítás története dióhéjban
Őseink a leszedett bogyókat, gyümölcsöket napon szárították, majd jégverembe tették, hogy tovább tartósítsák azokat. A görögök és a rómaiak már mézben és mustban tartósították gyümölcseiket, sőt, a cukrozott gyümölcsök receptje is tőlük ered. A befőzve tartósítás alapját egy 18. századi francia cukrászmester teremtette meg azzal, hogy ráj... |
2008-11-29 16:53:53 |
|
|
|
|
|
|
Elsavasodás
2008-07-22 21:30:19, Kedd
A test mindent megtesz azért, hogy mentse magát a savas salakanyagoktól és megőrizze a vérben az egyensúlyt. A felesleges savak a kötőszövetben tárolódnak: az itt lévő sejtek ellenállóbbak és masszívak, nem okoznak bennük olyan nagy kárt. A raktározódásuk addig tart amíg a vese fel nem dolgozza. A másik kiválasztó szer... |
2008-11-27 21:03:38 |
|
|
|
|
|
|
...
Rántott csirke
Hozzávalók: 3 db 50-55 dkg-os csirke, 3 tojás, 25 dkg zsemlemorzsa, 12 dkg liszt, só, zsír, zöldpetrezselyem.
A megtisztított csirkéket megmossuk, ruhával leszárítjuk és feldaraboljuk. Ha a csirke kicsi, négy darabba, ha nagyobb, nyolc darabba vágjuk. A májat és a zúzát a szárnyába tesszük. A májat villával megszurkáljuk, hogy a forró zsírban ne frö... |
2008-11-27 20:27:20 |
|
|
|
|
|
|
... Lékúra
Manapság a lékúra óriási divat, a címlapokon hírességek kortyolgatják a gyümölcsleveket. Ez persze egyúttal több millió dolláros üzlet, aminek - mint minden másnak várhatóan hamar leáldozik a napja, hasonlóan a többi őrülethez.
Ennek a divatnak az a lényege, hogy mivel a főzés elpusztítja a gyümölcsökben és zöldségekben levő vitaminokat,... |
2008-11-23 18:14:18 |
|
|
|
|