Belépés
Mesék és mondák Mátyás királyról
MESÉK ÉS MONDÁK MÁTYÁS KIRÁLYRÓL ...
2024-02-24 22:15:38
A világ közepe
... vastag szivarok füstjét bodorítgatva, kialakult egy egyre erősödő disputa azon kérdésben, ...hogy hová is tette vajon az Úristen a világ közepét?
No, hiszen. Nagy hirtelen olyan vita kerekedett, s akkora hanggal, hogy odakünn a falusi kutyák vonítva tudatták egymással, minden bizonnyal most ütöttek a kastélyon a rablók, s ölik halomra a benn lévőket.
Ahány ember, mind m...
2024-01-02 21:00:41
Miért van az ember szíve rejtve...
... könnycseppet törölt ki a szeme sarkaiból. A remete lehuppant mellé botját letámasztva és kedvesen rámosolygott. Kezeit összekulcsolta a feltündöklő fényáradatban. A gyermek szeme nagyra kerekedett el. Nem tartott sokáig a varázslat, de akár órákig is elnézte volna az öreg remete kezeit. És mikor azok széttárultak - lám a fiú csodás szíve ragyogott fel benne.
- Megtaláltad! - ...
2023-12-18 11:42:00
Tanulságos történetek, mesék 2.
... TÖRTÉNETE


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szikla, s rajta egy sasfészek. A szikla alatt volt egy házikó, mellette egy kis udvaron élt egy tyúk. Egyszer csak nagy szél kerekedett, s a sasfészekből az egyik tojás legurult a kis udvarra a tyúkhoz. Az meglátja a tojást, hozzáteszi a sajátjai mellé, s kikelti.

A tyúk azt hiszi, hogy csibét kelte...
2023-05-26 21:00:33
Húsvéti történetek, mesék
... beküldte a fiait az erdésznéhez, hogy adjon valamit a nyulaknak, adott is négy-négy nagy répát.

Kisnyulak a répákkal hazafelé mentek. Mikor az ismerős erdőbe értek, jókedvük kerekedett, és futkosni kezdtek. Azzal ijesztettek egymásra, hogy ,,Jön a róka!", aztán nagy versengéssel iramodtak házuk felé.

Aznap nyúléknál igen jó ebéd volt. Első fogásuk ...
2023-04-08 22:00:11
Apácafingocska (Apátza-fingotska)
... választ: a Marmoutier apátságból, a franciaországi Tours városából ered a monda, miszerint az apátság püspöke éppen a konyha előtt elhaladva pukkanásokra lett figyelmes. Mindenki tágra kerekedett szemmel meredt a tűzhely mellett álló szent életű Ágnes nővérre, aki elvörösödött, és zavarában újabb tésztagolyókat ejtett a forró olajba, igazolván "ártatlanságát". A püspök elnevette m...
2023-02-08 16:16:01
Erdélyi Magyarok Könyvesháza: CSABA KIRÁLYFI
... ősz öreg világtalan embernek kezébe adták a kardot s az a hetedik penderítés után kezéből kiejté ... S ím, halljatok csodát! - a kard nem esett a földre. Hirtelen rettentő forgószél kerekedett, felkapta a kardot, vitte, repítette nyugat felé s egyszerre csak eltűnt: égbe szállott, földre hullott, emberi szem azt nem láthatá.
- Lám, - mondja Atilla, - Isten is azt akarja, hog...
2023-01-26 20:30:52
Andersen Hókirálynő c. meséje és filmváltozata
... akartak felrepülni a tükörrel. Hanem egyszer csak kicsúszott a kezükből, s lezuhant a földre, ahol millió meg billió cserépre törött szét. Ebből pedig még az eddiginél is nagyobb baj kerekedett. Mert a tükör némelyik darabja alig volt nagyobb egy homokszemcsénél; ezek a parányi szilánkok szétrepültek az egész világon, s akinek ilyen kis szilánk a szemébe került, az mindennek a fon...
2022-12-21 15:00:48
Gesta Hungarorum...
2022-10-14 20:30:38
Tanulságos tanmese
Mendegélt az úton egy ember, a lova meg a kutyája.
Egyszer egy hatalmas vihar kerekedett, és mellettük belecsapott egy fába a
villám.
Mindhárman meghaltak. De az ember nem vette észre, hogy már elhagyta az élők
világát, és tovább bandukolt a két állattal. Néha időbe telik, míg a
halottak megszokják új helyzetüket. . .

Nagyon hosszú volt az út, em...
2022-09-29 18:08:58
1 2 3 ..................115 116 .........173 174 ..........230 231 232 
Címkék: Erdélyi Magyarok Könyvesháza, CSABA KIRÁLYFI, Andersen Hókirálynő, Gesta Hungarorum, MESÉK ÉS MONDÁK MÁTYÁS KIRÁLYRÓL, világ közepe, ember szíve, egyre erősödő, világ közepét, falusi kutyák, benn lévőket, szeme sarkaiból, remete lehuppant, feltündöklő fényáradatban, gyermek szeme, öreg remete, szikla alatt, egyik tojás, sajátjai mellé, répákkal hazafelé, ismerős erdőbe, franciaországi Tours, apátság püspöke, konyha előtt, tűzhely mellett, forró olajba, püspök elnevette, tükör némelyik, parányi szilánkok, egész világon, szemébe került, hatalmas vihar, homokszemcsénél, franciaországi, apácafingocska, összekulcsolta, tésztagolyókat, filmváltozata, fényáradatban, ártatlanságát, sasfészekből, széttárultak, pukkanásokra, elvörösödött, versengéssel, szétrepültek, bodorítgatva, rámosolygott, könnycseppet, könyvesháza, belecsapott, ijesztettek, erdésznéhez, letámasztva, megtaláltad, helyzetüket, feltündöklő, apátságból, kerekedett, világtalan, penderítés, történetek, tanulságos, hozzáteszi, megszokják, marmoutier, hókirálynő,
© 2013 TVN.HU Kft.