|
|
|
Omlós-élesztős tészták
Omlós tészta alapreceptje
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 7 dkg cukor, só, 4 tojás,
10 dkg margarin.
A lisztet egy mélyebb tálba öntjük, közepébe mélyedést nyomunk, belemorzsoljuk az élesztőt. Egy evőkanál tejet és 1 teáskanál cukrot öntünk rá, kevés liszttel befedjük, és lefedv... |
2008-11-29 17:20:41 |
|
|
|
|
|
|
Sütemények
Emeletes linzer
Hozzávalók: 300 g liszt, 100 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom lereszelt héja,
1 tojás, 200 g hideg vaj vagy margarin; a töltelékhez: 175 g vörös ribizlilekvár;
a megszóráshoz: 2 evőkanál porcukor.
Halmozzuk a lisztet a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal együtt gyúródeszkára. A közepé... |
|
2008-11-29 17:19:52 |
|
|
|
|
|
|
... szójamártás.
A kukoricát meg a cukkinit két-három centi vastag karikákra vágjuk. Ha a kukorica nem elég zsenge, akkor vízben félpuhára főzzük. A paradicsompaprikát elfelezzük, kicsumázzuk , a vöröshagymát megtisztítjuk. A zöldségféléket váltogatva nyársra vagy hurkapálcára fűzzük és szójamártással megkenve legalább egy óráig állni hagyjuk. Ezután grillsütõ... |
2008-11-29 17:17:38 |
|
|
|
|
|
|
...
15 dkg paradicsom
20 dkg rizs
petrezselyem
só
A rizst mosd meg, s csöpögtesd le. Ha a pörkölt már majdnem puha, egy tűzálló tálban add hozzá a rizst, a kicsumázott, felaprított zöldpaprikát és a feldarabolt paradicsomot. Sózd, jól keverd össze, majd önts rá annyi forró vizet, hogy az egy ujjnyival ellepje az ételt. Fedd le, és előmelegített, forr... |
|
2008-11-29 17:16:59 |
|
|
|
|
|
|
... dkg paradicsom
4 dkg zsír
5 dkg liszt
6 dkg cukor
1 közepes vöröshagyma
1 kisebb csomó zellerzöld
só
1,5 l csontleves (vagy víz)
A megmosott, kicsumázott paradicsomot darabold fel, s - az egészben hagyott hagymával és a zellerzölddel együtt - kevés vízben főzd puhára, majd (a hagymát és a zellert kivéve) passzírozd át. A paradicsompép... |
|
2008-11-29 17:16:12 |
|
|
|
|
|
|
... dkg pulykamellfilé, 2 piros színű paprika, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, őrölt bors, 15 dkg reszelt sajt.
A paprikát félbevágjuk, kicsumázzuk és csíkokra szeleteltjük. A pulykahúst is csíkokra vágjuk, és a felforrósított olajban mindkét oldalát megsütjük. Megszórjuk pirospaprikával, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, és jó... |
2008-11-29 17:15:26 |
|
|
|
|
|
|
A tartósítás története dióhéjban
Őseink a leszedett bogyókat, gyümölcsöket napon szárították, majd jégverembe tették, hogy tovább tartósítsák azokat. A görögök és a rómaiak már mézben és mustban tartósították gyümölcseiket, sőt, a cukrozott gyümölcsök receptje is tőlük ered. A befőzve tartósítás alapját egy 18. századi francia cukrászmester teremtette meg azzal, hogy ráj... |
2008-11-29 16:53:53 |
|
|
|
|
|
|
...
Rántott csirke
Hozzávalók: 3 db 50-55 dkg-os csirke, 3 tojás, 25 dkg zsemlemorzsa, 12 dkg liszt, só, zsír, zöldpetrezselyem.
A megtisztított csirkéket megmossuk, ruhával leszárítjuk és feldaraboljuk. Ha a csirke kicsi, négy darabba, ha nagyobb, nyolc darabba vágjuk. A májat és a zúzát a szárnyába tesszük. A májat villával megszurkáljuk, hogy a forró zsírban ne frö... |
2008-11-27 20:27:20 |
|
|
|
|
|
|
Csirkeaprólék-leves túrógaluskával
Hozzávalók: 50 dkg csirkeaprólék, 15 dkg tehéntúró, 5 dkg búzadara,
10-10 dkg sárga- és fehérrépa, 5-5 dkg zeller és vaj, 3 tojás, 1 fej vöröshagyma,
fél csokor petrezselyem, őrölt bors, só.
A megtisztított csirkeaprólékot hideg, sós vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott zöldséget,... |
2008-11-27 20:25:18 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók: 1 kg uborka, 5 dkg só, tartósítószer
Az uborkákat alaposan megmossuk és meghámozzuk. Legyaluljuk, fele mennyiségű sóval besózzuk, elkeverjük és rövid ideig állni hagyjuk, majd gyengén kinyomjuk. Az üvegek aljára sót szórunk, erre ujjnyi vastagon uborkát, ismét sót, majd uborkát teszünk. Tetejére sót és tartósítószert szórunk.
Használat előt... |
2008-11-14 09:39:09 |
|
|
|
|