Belépés
Aprószentek Ráchel siratja fiait, és nem akar vigasztalódni
... ugyanis ekkor már második éve ragyogott az égen. Ez indította Heródest arra, hogy a két év alatti fiúkat ölesse meg. Biztos akart lenni abban, hogy az új királyt is elpusztítja.
Egy korabeli esszénus forrásban olvasható: ,,Akkor egy kegyetlen király következett, egy vakmerő és istentelen ember. Ölte az embereket és a gyermekeket, és rettenetes félelem vett miatta erőt az...
2018-12-28 17:51:43
Érdekesség
... legendával.

Évek óta kutatja a témát. Ön felmentené őt?
Inkább azt mondanám, hogy az ártatlanság vélelme neki is kijárna. A történelemben nincs általános és állandó igazság, de az, amit a korabeli dokumentumokból tudunk, nem egyeztethető össze a váddal. Talán sosem fog kiderülni, mi történt, az sem kizárt, hogy voltak rejtélyes halálesetek, de annyi áldozat, amenn...
2018-12-18 21:19:39
Érdekesség
... legendával.

Évek óta kutatja a témát. Ön felmentené őt?
Inkább azt mondanám, hogy az ártatlanság vélelme neki is kijárna. A történelemben nincs általános és állandó igazság, de az, amit a korabeli dokumentumokból tudunk, nem egyeztethető össze a váddal. Talán sosem fog kiderülni, mi történt, az sem kizárt, hogy voltak rejtélyes halálesetek, de annyi áldozat, amenn...
2018-12-18 21:19:36
Mátyás király-emlékév - Több mint 150 helyszínen rendeztek programokat
...
Csibi Krisztina, a program lebonyolításáért felelős Magyarság Háza igazgatója a Magyar Nemzeti Levéltárban (MNL) tartott, hétfői sajtótájékoztatón felidézte, hogy egy évvel ezelőtt bízta meg az intézményt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a sorozat lebonyolítására.
Ennek keretében az intézmény több szakmai szervezet segítségével koncertek, kiállítások, szính...
2018-11-19 13:08:21
Tudomány Mátyás király udvarában címmel nyílt kiállítás Budapesten
... Központ által rendezett tárlatot Ekler Péter, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára főlevéltárosa beszélt arról, hogy az MTA Könyvtár és Információs Központ Kézirattára számos Mátyás korabeli művet őriz. A kiállítás anyagában a közönség láthatja a Carbo-corvinát, kódexeket, valamint ősnyomtatványokat, amelyek ízelítőt adnak a kor tudományos kiadványaiból. Az MTA kincseit má...
2018-11-08 12:59:57
Történelmi témájú regény kapta a Francia Akadémia Nagydíját
... Saint-Cloud-i kastélytól a párizsi Tülériák kertjén át Normandiáig kalauzolja a szerző, miközben megidézi Stendhalt, Chateaubriand-t, Dumas-t és Victor Hugót is.
A történész úgy mutatja be a korabeli történéseket, mintha élő tanúja lett volna az eseményeknek, jóllehet a kritikusok szerint a mű stílusa klasszikus módon akadémikus.
A kiadó ajánlása szerint Camille Pascal...
2018-10-25 18:42:39
Angyalszó - Jutalom Istentől; Mindenki szolgája; Az örömhír
... testvérpárra. Jézus jól kezeli a helyzetet, ügyesen oldja fel az így keletkezett feszültséget, miközben helyes irányba tereli apostolainak gondolkodását, elképzeléseit.
A két apostol abból a korabeli elképzelésből indul ki, hogy az eljövendő Messiás majd egy király, uralkodó lesz.
Kérésükkel kifejezik hitüket, hogy Mesterük személyében a Messiást tisztelhetik.
Azt s...
2018-10-21 13:10:35
Évközi 29. vasárnap igenaptár oldalon 10.21
... testvérpárra. Jézus jól kezeli a helyzetet, ügyesen oldja fel az így keletkezett feszültséget, miközben helyes irányba tereli apostolainak gondolkodását, elképzeléseit.
A két apostol abból a korabeli elképzelésből indul ki, hogy az eljövendő Messiás majd egy király, uralkodó lesz. Kérésükkel kifejezik hitüket, hogy Mesterük személyében a Messiást tisztelhetik. Azt szeretnék,...
2018-10-21 12:49:21
Mátyás király-emlékév - Középkori freskó modern másolatát avatták fel Rómában
... amely Mátyás-királyt ábrázolja lovon ülve, az olasz főváros magyar kulturális intézetének egyik óriás udvari falfelületét díszíti. Körülötte latin nyelvű szövegrészek láthatók, ahogyan korabeli kódexekben szerepelnek. A Mátyás király feletti és alatti idézet a magyar királyhoz intézett latin imádságból származik, amely a kereszténység védelmezőjének nevezi őt.
Puskás István,...
2018-09-28 20:04:33
Mátyás király és az egyház címmel nyílt kiállítás a Mátyás-templomban
... tudható, hogy olykor teológiai fejtegetésekbe is bocsátkozott, például arról, hogy Jézus miért az őt háromszor is megtagadó Péter apostolt tette meg az egyház fejének.
Elmondta azt is: korabeli források bizonyítják, hogy a szerzetesrendeket támogató, egyházi építkezéseket támogató király "mély hittel élt".
Süllei László, mesterkanonok, érseki helynök, a Mátyás-templom p...
2018-09-28 17:54:05
1 2 3 ..................61 62 ..........92 93 .........121 122 123 
Címkék: Tudomány Mátyás, Francia Akadémia Nagydíját, Jutalom Istentől, Csibi Krisztina, Magyarság Háza, Magyar Nemzeti Levéltárban, Potápi Árpád János, Ekler Péter, Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Információs Központ Kézirattára, Victor Hugót, Camille Pascal, Puskás István, Süllei László, egyház címmel, korabeli esszénus, kegyetlen király, ártatlanság vélelme, történelemben nincs, korabeli dokumentumokból, program lebonyolításáért, évvel ezelőtt, intézményt Potápi, sorozat lebonyolítására, intézmény több, kiállítás anyagában, közönség láthatja, párizsi Tülériák, korabeli történéseket, kritikusok szerint, kiadó ajánlása, korabeli elképzelésből, eljövendő Messiás, olasz főváros, magyar királyhoz, kereszténység védelmezőjének, egyház fejének, szerzetesrendeket támogató, lebonyolításáért, dokumentumokból, lebonyolítására, nemzetpolitikai, fejtegetésekbe, védelmezőjének, kereszténység, elképzelésből, chateaubriand, építkezéseket, történelemben, mesterkanonok, elképzeléseit, gondolkodását,
© 2013 TVN.HU Kft.