Belépés
Korpacibere


A korpacibere, erjedéssel készült kellemesen savanykás lé, amit általában csorbák savanyítására használnak, de valószínűleg kevesen tudják azt, hogy nyáron, jól behűtve, ásványvízzel fröccsnek is elkészíthetjük, vagy magában is fogyaszthatjuk.

A korpacibere...
2020-01-17 22:56:33
A növények és állatok ismerete
Az embert körülvevő élővilág életét az ember pontosan megfigyeli, ismeri. Ám szubjektív szemlélete miatt az emberi világ képét, törvényszerűségeit erre is kiterjeszti. A növények lelkes lények, csodatevő erővel, emberi tulajdonságokkal rendelkezhetnek, szellemeket, tündéreket, embereket bonthat ki a képzelet a fából, nádszálból, virágból (Nagy O. 1974). Az állatvilág még inkább így...
2014-12-16 18:27:22
Húsgombóc csorba
... nagy marék lestyán
1 kisebb marék tárkony
1 kisebb marék petrezselyemzöld

fehér bors
1 kávéskanál pirospaprika
savanyításhoz korpacibere, de ha nincsen, lestyán vagy tárkony ecet.

Ahogyan én készítem:

A darált húst összekeverem a grízzel, 1 tojással, sóval, borssal, fél fej reszelt hagymával. Formázhat...
2014-08-13 17:06:57
x
... személyre: 20 dkg zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller), 1 kis fej hagyma, 2-3 szál lestyánlevél, 30 dkg hús, 1/2 kg csont, 4 dkg rizs, késhegynyi bors, 2 evőkanálnyi liszt,1 liter korpacibere ("bors") vagy káposztalé (citromsó).
A jól megmosott csontot főni tesszük, lehabozzuk, majd 1 óra múlva leszűrjük. A zöldséget megreszeljük, a hagymát apróra vágjuk és a cson...
2011-03-20 08:45:28
x
... 2-3 paprika, 5-6 közepesméretű burgonya, 4-5 sárgarépa, egy kissebb fej karfiol,egy fej vöröshagyma, maréknyi zölbab, ugyanennyi zöldborsó, só, bors,3-4 evőkanálnyi olaj, zöld léstyán, korpacibere vagy citromlé a savanyításhoz.
Elkészítés:
A húst és a zöldségeket megtisztítjuk és egyenlő kockákra daraboljuk, a hagymát apróra vágjuk, a paradicsomot miután leforráztuk l...
2011-02-13 09:37:13
Sertéshúsos ételek
SERTÉSHÚSBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK

A HÚS ELŐKÉSZÍTÉSE
A húst bő, hideg vízben mossuk tisztára. Ha nagyon szennyezett és zsíros, akkor langyos vizet használunk, de - kivéve a pácolt, sózott, füstölt húsokat - sosem áztatjuk. (Az erősen sózott, füstölt húst néhányszor leforrázzuk, majd hideg vízben lemossuk. A túlontúl sötét húsok színének frissítésére is szokás, forrázást a...
2008-12-01 23:28:49
Levesek
... petrezselyemgyökér, zeller)
1 kis fej hagyma
2-3 szál lestyán
30 dkg hús
1/2 kg csont
4 dkg rizs
késhegynyi bors
2 evőkanálnyi liszt
1 liter korpacibere (,,bors") vagy káposztalé (citromsó)

A jól megmosott csontot főni tesszük, lehabozzuk, majd 1 óra múlva leszűrjük. A zöldséget megreszeljük, a hagymát apróra vágjuk és a cso...
2008-11-29 17:16:12
Az antikommunizmus ikonja
...

Ivan Gyenyiszovics egy napja

(regény)


Fordította: Wessely László


Reggel ötkor - mint mindig - a parancsnoki barakk előtt lógó síndarabon a kalapács elkongatta az ébresztőt. Szaggatott csörömpölése gyengén hatolt át a kétujjnyi vastag jéggel bevont ablaküvegen, és hamarosan elhalt: a nagy hidegben a felügyelőnek nem volt kedv...
2008-08-06 20:19:47
1 
Címkék: Nagy, SERTÉSHÚSBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK, Ivan Gyenyiszovics, Wessely László, antikommunizmus ikonja, embert körülvevő, ember pontosan, emberi világ, növények lelkes, darált húst, zöldséget megreszeljük, hagymát apróra, zöldségeket megtisztítjuk, paradicsomot miután, erősen sózott, túlontúl sötét, parancsnoki barakk, kalapács elkongatta, kétujjnyi vastag, nagy hidegben, tulajdonságokkal, petrezselyemzöld, antikommunizmus, rendelkezhetnek, elkészíthetjük, fogyaszthatjuk, közepesméretű, savanyítására, megtisztítjuk, savanyításhoz, gyenyiszovics, felügyelőnek, megreszeljük, frissítésére, előkészítése, összekeverem, valószínűleg, sertéshúsból, csörömpölése, paradicsomot, ásványvízzel, pirospaprika, lestyánlevél, zöldségeket, evőkanálnyi, kiterjeszti, korpacibere, szellemeket, vöröshagyma, ablaküvegen, parancsnoki, sertéshúsos, leforrázzuk, leforráztuk, szennyezett, nádszálból, szubjektív, fordította, erjedéssel, szemlélete, elkészítés, kellemesen, kávéskanál, állatvilág, elkongatta, síndarabon, késhegynyi, daraboljuk, megfigyeli,
© 2013 TVN.HU Kft.