|
|
|
A korpacibere, erjedéssel készült kellemesen savanykás lé, amit általában csorbák savanyítására használnak, de valószínűleg kevesen tudják azt, hogy nyáron, jól behűtve, ásványvízzel fröccsnek is elkészíthetjük, vagy magában is fogyaszthatjuk.
A korpacibere... |
2020-01-17 22:56:33 |
|
|
|
|
|
|
Az embert körülvevő élővilág életét az ember pontosan megfigyeli, ismeri. Ám szubjektív szemlélete miatt az emberi világ képét, törvényszerűségeit erre is kiterjeszti. A növények lelkes lények, csodatevő erővel, emberi tulajdonságokkal rendelkezhetnek, szellemeket, tündéreket, embereket bonthat ki a képzelet a fából, nádszálból, virágból (Nagy O. 1974). Az állatvilág még inkább így... |
|
2014-12-16 18:27:22 |
|
|
|
|
|
|
... nagy marék lestyán
1 kisebb marék tárkony
1 kisebb marék petrezselyemzöld
só
fehér bors
1 kávéskanál pirospaprika
savanyításhoz korpacibere, de ha nincsen, lestyán vagy tárkony ecet.
Ahogyan én készítem:
A darált húst összekeverem a grízzel, 1 tojással, sóval, borssal, fél fej reszelt hagymával. Formázhat... |
2014-08-13 17:06:57 |
|
|
|
|
|
|
... személyre: 20 dkg zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller), 1 kis fej hagyma, 2-3 szál lestyánlevél, 30 dkg hús, 1/2 kg csont, 4 dkg rizs, késhegynyi bors, 2 evőkanálnyi liszt,1 liter korpacibere ("bors") vagy káposztalé (citromsó).
A jól megmosott csontot főni tesszük, lehabozzuk, majd 1 óra múlva leszűrjük. A zöldséget megreszeljük, a hagymát apróra vágjuk és a cson... |
|
2011-03-20 08:45:28 |
|
|
|
|
|
|
... 2-3 paprika, 5-6 közepesméretű burgonya, 4-5 sárgarépa, egy kissebb fej karfiol,egy fej vöröshagyma, maréknyi zölbab, ugyanennyi zöldborsó, só, bors,3-4 evőkanálnyi olaj, zöld léstyán, korpacibere vagy citromlé a savanyításhoz.
Elkészítés:
A húst és a zöldségeket megtisztítjuk és egyenlő kockákra daraboljuk, a hagymát apróra vágjuk, a paradicsomot miután leforráztuk l... |
|
2011-02-13 09:37:13 |
|
|
|
|
|
|
SERTÉSHÚSBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK
A HÚS ELŐKÉSZÍTÉSE
A húst bő, hideg vízben mossuk tisztára. Ha nagyon szennyezett és zsíros, akkor langyos vizet használunk, de - kivéve a pácolt, sózott, füstölt húsokat - sosem áztatjuk. (Az erősen sózott, füstölt húst néhányszor leforrázzuk, majd hideg vízben lemossuk. A túlontúl sötét húsok színének frissítésére is szokás, forrázást a... |
2008-12-01 23:28:49 |
|
|
|
|
|
|
... petrezselyemgyökér, zeller)
1 kis fej hagyma
2-3 szál lestyán
30 dkg hús
1/2 kg csont
4 dkg rizs
késhegynyi bors
2 evőkanálnyi liszt
1 liter korpacibere (,,bors") vagy káposztalé (citromsó)
A jól megmosott csontot főni tesszük, lehabozzuk, majd 1 óra múlva leszűrjük. A zöldséget megreszeljük, a hagymát apróra vágjuk és a cso... |
2008-11-29 17:16:12 |
|
|
|
|
|
|
...
Ivan Gyenyiszovics egy napja
(regény)
Fordította: Wessely László
Reggel ötkor - mint mindig - a parancsnoki barakk előtt lógó síndarabon a kalapács elkongatta az ébresztőt. Szaggatott csörömpölése gyengén hatolt át a kétujjnyi vastag jéggel bevont ablaküvegen, és hamarosan elhalt: a nagy hidegben a felügyelőnek nem volt kedv... |
2008-08-06 20:19:47 |
|
|
|
|