|
|
|
... az öregember, szájában pipa lóg, de nem ég, az orvos eltiltotta, de a szokás... legalább az íze... Az öregasszony görnyed az asztal mellett, petrezselymet apróz, főt hús lesz párolt krumplival. Ősz haja kendővel felkötve, szája keskeny, kezei erőtlenek, de mozdulatai szaporák még. Zöld, piszkos szúnyoghálón át vetülnek be a betonra a nap aranyos sugarai. Vízköves, piros fazékban h... |
2007-04-29 16:23:06 |
|
|
|
|
|
|
... vélem,
velünk. Együtt! Mint annak idején.
Emlékszel, mikor krumplit sütöttünk
a platni tetején?
Annyira fáj, és úgy hiányzik
fáradt mosolyod,
ahogy a tévé előtt, kezedben krumplival
megálmodtad a holnapot.
Látod, Anya?! A holnap eljött nélküled,
eljön minden nap, én mégsem örülök,
mégsem örülök, örülni nem tudok,
képtelen vagy... |
|
2007-04-28 13:46:25 |
|
|
|
|
|
|
... hát fészket igazán
a varjú is szükségből rakna rám.
Ha föld volnék, mit kapás vénje tört,
csicsókás volna az a krumpliföld.
József Attila
Krumplival is csak úgy volnék teli,
ahogy a munka megköveteli.
Ha víz volnék, hát volnék pocsolya.
Ha tűz volnék, hát volnék hamuja.
S ha én volnék az úr, az úr helye... |
2007-04-27 16:05:58 |
|
|
|
|
|
|
... főzzük:
Ha vízben akarjuk megfőzni a burgonyát, helyezzük hideg, sós vízbe, s utána főzzük.
A serpenyős burgonyát készíthetjük nyers vagy vízben főtt, esetleg gőzölt krumplival. Az előbbi ropogósabb, az utóbbi lágyabb lesz.
Egyenkletesebben sül a burgonya, ha hasonló méretű szemeket választunk.
Süthetjük sütőben, a szemeket alufóliába burk... |
|
2007-04-22 14:08:29 |
|
|
|
|
|
|
... kocsi kulcsot a nagy fémjelvénnyel és a róka... |
|
2007-04-18 07:43:00 |
|
|
|
|
|
|
... krumplit héjában megfőzzük, és krumplinyomón áttörjük.
A langyos tejbe beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A 25 dkg margarint (a maradék 5 dkg a lekenéshez kell) a krumplival még langyosan habosra keverjük, hozzátesszük a megkelt élesztőt, a lisztet, a tojásokat és a sót. Jól összegyúrjuk és 40 percig letakarva, meleg helyen kelesztjük.
A sütőt 200 fokra ... |
2007-04-16 22:49:27 |
|
|
|
|
|
|
... általában savanykás lében való, lassan, gyöngyözve forraló főzés
provanszi módon = majoranna, kakukkfű, rozmaring és fokhagyma keverékével készítve
rác- = (ha ponty) főtt krumplival, lecsóval, tejföllel és füstöltszalonna-taréjokkal sütve
redukálás = (ha eljárás) a felesleges lé elfőzésével való besűrítés
regenerálás = (ha eljárás) előre elkészített éte... |
2007-04-16 06:39:46 |
|
|
|
|
|
|
... a világ legnagyobb mozaikgyűjteményének helyszínén
Ammanból rövid az út Madabáig. Az úton csak arra van idő, hogy a nagyon finom pitába csavart csirkét megegyük a frissen sütött krumplival és zöldségekkel. Körülbelül 40 perc és megérkezünk a mozaikok városába.
Kedves kis város, túristákkal és boltocskákkal együtt, ahol bármilyen mozaikból készült képet, dísztárgyat megv... |
2007-04-11 14:51:01 |
|
|
|
|
|
|
... fokhagymát és az őrölt szerecsendiót, sót.
Addig főzzük, míg a hagyma elkészül, de nem szabad szétfőzni.
Tetszés szer... |
2007-03-22 12:00:09 |
|
|
|
|
|
|
... általában savanykás lében való, lassan, gyöngyözve forraló főzés
provanszi módon = majoranna, kakukkfű, rozmaring és fokhagyma keverékével készítve
rác- = (ha ponty) főtt krumplival, lecsóval, tejföllel és füstöltszalonna-taréjokkal sütve
redukálás = (ha eljárás) a felesleges lé elfőzésével való besűrítés
regenerálás = (ha eljárás) előre elkészített éte... |
2007-03-19 10:52:15 |
|
|
|
|