Belépés
228 éve született Kölcsey Ferenc költő, politikus
..."Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!"

228 éve született Kölcsey Ferenc (Sződemeter, 1790. augusztus 8. - Szatmárcseke, 1838. augusztus 23.) magyar költő, politikus és nyelvújító, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Kisfaludy Társaság alapító tagja, a nemzeti himnusz költője.

Kölcsey politikai-történelmi költészetének egyik legjelentőse...
2018-08-08 21:31:53
Öt éve indult el a MaNDA digitális adatbázisa
... intézmény csatlakozott a társaság által koordinált Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási Programhoz, több mint félmillió rekorddal és kilencmillió hozzátartozó metaadattal gyarapítva az online gyűjteményt.
Az adatbázisban többek között régi balatoni képeslapok, ma már retróként emlegetett reklámfotók, a country-style-hoz, azaz a vidéki stílushoz jól passzoló n...
2018-03-24 15:02:02
Egy 18. századi óriás falikárpittal gazdagodott a keszthelyi Festetics-kastély
... tanúskodnak, hogy valaha több ilyen műtárgy is volt az épületegyüttesben - ismertette Latorcai Csaba.
A tavaly ősszel megvásárolt kárpit nemcsak a kastélyt vagy Keszthely városát gyarapítja, de az összmagyar kultúrát is, bizonyítva, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít Magyarország kultúrkincsének megőrzésére és gyarapítására.
Virág Zsolt, a nemzeti kastélyprogram és...
2018-03-22 14:41:58
Kiírták a pályázatot a Ludwig Múzeum igazgatói posztjára
... részvételét és a kortárs művészeti múzeumpedagógiai fejlesztések koordinációját, valamint az együttműködést a Müpa más intézményeivel.
Fabényi Julia, a múzeum jelenlegi igazgatója A kultúra gyarapít! címmel az Országházban csütörtökön megrendezett szakmai konferencián felidézte, hogy az általa vezetett intézmény egy 17 tagú nemzetközi hálózat részeként jött létre Budapesten, ...
2018-02-23 18:13:42
A kultúra gyarapít - Ókovács Szilveszter: az Opera felújítása, az Eiffel Műhelyház régóta hiányzó funkciókat te
... végén Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyet...
2018-02-22 17:26:14
A kultúra gyarapít - Baán László: száz éve nem látott kulturális fejlesztési hullám zajlik Budapesten
...
Baán László emlékeztetett arra, hogy a 2011 elején indult Liget-projekt tizenkét nagyobb alprogramból áll. Az első magának a parknak a megújítása, amelynek során nőni fog a zöldfelület, de többek között megépül Magyarország legizgalmasabb játszótere és két kilométeres, kivilágított futókör is létesül.
Teljesen rekonstruálták a Szépművészeti Múzeum 75 évig elzárt Román cs...
2018-02-22 16:42:54
A kultúra gyarapít - A néphagyományok és a kultúra
...
Kelemen László hangsúlyozta: a 20. században eltűnő paraszti kultúrák számára az utolsó órában érkezett a táncházmozgalom segítsége a hetvenes évek elején. Hozzátette: a "revival" a mai napig virágzik, a fiatalok újabb és újabb generációját nyeri meg magának.
A Hagyományok Háza vezetője felsorolta, hogy azóta létrejött az Óbudai Népzenei Iskola, megalakult a Fonó Budai Z...
2018-02-22 15:22:06
A kultúra gyarapít! - Hoppál Péter: a magyarság legyen büsze kulturális identitására
...
Hoppál Péter elmondása szerint a kormányzat szeretné a magyar kultúra jelentőségét mindenki számára láthatóvá tenni, és elérni, hogy a magyarok elégedetten nézzenek magukra a kulturális identitás szempontjából.
A konferencia címe sajnos még nem teljesen igaz a kulturális szférában dolgozók fizetésére, de már megindult a kulturális közalkalmazottak bérfejlesztése - jegyez...
2018-02-22 14:32:40
A kultúra gyarapít - A kultúra gazdasági és diplomáciai szerepe
...
"A magyar kultúra része az újra való nyitottság, a tudományos eredmények és az új technológiai eljárások létrehozása. A kultúra inspirál, új eljárások, megalkotására ösztönöz a gazdasági életben is" - hangsúlyozta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára.
Mint kiemelte, a magyar gazdaság fejlődésében a kreativitásnak kulcssz...
2018-02-22 13:40:58
A kultúra gyarapít! - Balog Zoltán: Európa csak akkor maradhat meg, ha újra átéli az összetartozás élményét
... is - hangsúlyozta az államtitkár.
Mint hozzátette, a kulturális identitás kulcsfontosságú témája a migráció korában nagyban felértékelődött, ezért a nemzeti kultúra megtartásának, gyarapításának ügye még fontosabbá vált.
Az összehangolt munkának azonban már látszanak az eredményei: többek között a magyar film rég nem látott sikere, a színházak, hangversenyek növekvő láto...
2018-02-22 13:29:41
1 2 3 7 10 11 13 14 
Címkék: Kölcsey Ferenc, Ludwig Múzeum, Ókovács Szilveszter, Eiffel Műhelyház, Baán László, Hoppál Péter, Balog Zoltán, Magyar Tudományos Akadémia, Kisfaludy Társaság, Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási Programhoz, Latorcai Csaba, Virág Zsolt, Fabényi Julia, Krucsainé Herter Anikó, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Szépművészeti Múzeum, Kelemen László, Hagyományok Háza, Óbudai Népzenei Iskola, Fonó Budai, Banai Péter Benő, Nemzetgazdasági Minisztérium, keszthelyi Festetics-kastély, kultúra gyarapít, magyarság legyen, kultúra gazdasági, összetartozás élményét, haza fényre, nemzeti himnusz, társaság által, online gyűjteményt, adatbázisban többek, vidéki stílushoz, tavaly ősszel, kastélyt vagy, összmagyar kultúrát, kormány kiemelt, nemzeti kastélyprogram, kortárs művészeti, múzeum jelenlegi, általa vezetett, 2011 elején, első magának, utolsó órában, táncházmozgalom segítsége, hetvenes évek, fiatalok újabb, kormányzat szeretné, magyar kultúra, magyarok elégedetten, kulturális identitás,
© 2013 TVN.HU Kft.