|
|
|
Ribizlibor 1.
Elkészítése: Kb. 2 kg gyümölcsöt megmosunk, és csumástól összezúzzuk. Ráöntünk 4 l vizet, belekeverünk 1 kg cukrot, és letakarva 4-5 napig állni hagyjuk. Ekkor leszűrjük, sűrűjét 1-2 liter vízzel átmossuk, és ezt is a többi léhez szűrjük. Hozzákeverünk 2 kg cukrot, demizsonba öntjük, kotyogóval ledugaszoljuk, és az edényt langyos helyre állítjuk. Két-három hé... |
2010-09-21 04:59:52 |
|
|
|
|
|
|
Ribiszkebor
A fehér ribiszke jóval zamatosabb, ízletesebb, mint a piros, ezért a kettőt tanácsos keverten felhasználni. Fehér ribiszkéből úgy készítünk bort, hogy 3 kg ribiszkét összezúzunk (lebogyózni nem szükséges), hozzáteszünk 2 l vizet, a fajélesztőt és 1 g tápsót. A cefrét így hagyjuk erjedni 1 napig lefedett edényben, majd lepréseljük, és hozzáadunk 300 g cukrot 1 l... |
|
2010-09-21 04:59:31 |
|
|
|
|
|
|
Feketeribizli bor 3.
Elkészítése: 3 kg feketeribiszkét lebogyózunk, hozzáadunk 20 dkg cukrot, és 1. 5 l forró vízzel felfőzzük. A keveréket rövid ideig forraljuk. Kihűlés után 1 g élesztő tápsót és fajélesztőt adunk hozzá. A cefrét 1 napig zárt edényben hagyjuk erjedni, majd kipréseljük, és 2 részletben hozzáadunk 1. 5 kg cukrot, 1. 5 l vízben oldva. Kierjedés után a bort ... |
2010-09-21 04:57:25 |
|
|
|
|
|
|
Feketeribizli bor 2.
Elkészítése: Az érett ribizkét megmossuk, összezúzzuk, és 2-3 napig előerjesztjük, majd kipréseljük. 1 l léhez 2 l vizet és 1 kg. cukrot adunk. A cukrot meleg vízben oldjuk fel. A vizet tölthetjük a visszamaradt cefrére, és 1 napi ázás után ismét kipréseljük, majd a léhez töltjük víz helyett. Az így nyert lé-keveréket kotyogóval ellátott demizsonba töl... |
|
2010-09-21 04:56:59 |
|
|
|
|
|
|
Fehérribizli-bor
Elkészítése: 3 kg fehér ribiszkét összezúzunk (lebogyózni nem szükséges), hozzáteszünk 2 l vizet, a fajélesztőt és 1 g élesztő tápsót. A cefrét így hagyjuk erjedni 1 napig lefedett edényben, majd lepréseljük, és hozzáadunk 30 dkg cukrot 1 l vízben oldva.
Az egyéb műveletek, az iskolázás stb. a szokásosak. A fehér ribiszke jóval zamatosabb, ízletesebb, ... |
|
2010-09-21 04:56:18 |
|
|
|
|
|
|
Narancsbor 2.
Elkészítés ideje: 40 perc + 2-3 hét Nehézség: 1
Hozzávalók: 10 db narancs, 1 kg cukor, 3 l víz
Elkészítése: A jól megmosott narancsokat héjastól felszeleteljük, uborkásüvegbe tesszük. A cukrot a vízben felforraljuk, a narancsra öntjük. Az üveget hólyagpapírral lekötjük, vizesruhát borítunk rá. Ha megindul az erjedés (zavarossá válik az ita... |
2010-09-21 04:55:34 |
|
|
|
|
|
|
Mézbor 2.
Előkészítés: 50 perc + 2-3 hét Nehézség: 1
Elkészítése: 1 kg tiszta mézet, vagy 1, 5 kg. hulladékmézet 1 l. forró vízben feloldunk. A tiszta oldathoz 1 l. alma vagy rebarbara levet öntünk és kb. 25 C fokra melegítjük. Hozzáadunk 10 g. citromsavat vagy borkősavat, fajélesztővel beoltjuk és minden liter léhez még 0, 5 g. ammóniumszulfátot (gyógyszertá... |
2010-09-21 04:54:32 |
|
|
|
|
|
|
Meggybor 5.
A csonthéjas gyümölcsök közül kétségtelenül a meggy szolgáltatja a legkiválóbb gyümölcsbort. Főként a sötét húsú cigánymeggy nagyon jó nyersanyaga a csemege meggybornak, melynek különleges, mély, rubinvörös színe, finom, fűszeres íze és illata a Portói boréra emlékeztet.
Meggybor készítésére számos recept van, de egy közös bennük: föltétlenül szükséges az e... |
2010-09-21 04:53:44 |
|
|
|
|
|
|
Meggybor 4.
Meggybor készítésére számos recept van, de egy közös bennük: föltétlenül szükséges az előerjesztés a szín- és a zamatanyagok jobb kivonódása érdekében.
A meggyet megmossuk, szárát letépjük, és megzúzzuk a magvak egy részével (10-30%-ával) együtt, ez ugyanis kellemes, kesernyés mandula-ízt és - illatot ad a bornak. A zúzatot 2 napig előerjesztjük, de ezután... |
2010-09-21 04:53:21 |
|
|
|
|
|
|
Meggybor 3.
Elkészítése: A teljesen érett, hullott (de nem rohadt, penészes) meggyet is felhasználhatjuk bornak. A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk, vagy csak jól összezúzzuk, vödörbe tesszük, és 4 l meggyléhez 4 l vizet, 1 kg cukrot keverve langyos helyen, lefedve kb. egy hétig állni hagyjuk. Közben többször megkeverjük. Ha kimagozott meggyből készítjük, akkor néhány mago... |
2010-09-21 04:52:41 |
|
|
|
|