Belépés
Áfonyalikőr
Áfonyalikőr 1.
Elkészítése: 1 kg. szárától, levelétől megtisztított áfonyát széles szájú üvegkannába teszünk 300 gr cukorral rétegezve. Így hagyjuk 3-4 napig, majd 300-350 ml alkoholt töltünk rá, és legalább 3-4 hétig érleljük. Leszűrjük, dugaszolt üvegekben sötét helyen tartjuk. Más likőrökhöz is adagolhatjuk, szép színt és különleges ízt ad.
Áfonyalikőr 2.
Elkés...
2010-09-21 05:17:43
Ürömbor
Ürömbor
Hozzávalók: fehér ürömfű, borsmenta, rozmaring, narancshéj, fahéj, szegfűszeg, bor.
Elkészítése: A fűszerek keverékét 1: 20 arányban lehetőleg jó, édes borba áztatjuk. 2-3 napig meleg helyen tartjuk, majd leszűrjük, és üvegekbe töltjük.
Szoktam erősebbet készíteni úgy, hogy egy kis üvegbe rakom a fűszerkeveréket, és 1/2 dl tiszta szeszt öntök rá, lezárom, ...
2010-09-21 05:16:28
Házi pezsgő (habzóbor)
Házi pezsgő (habzóbor)
Elkészítése: "Champagne Ay" típusú fajélesztővel langyos helyen megerjesztünk 1-2 l átlagos minőségű, száraz asztali bort, melyben literenként 14-16 g kandiscukrot feloldottunk. Ha az erjedés láthatóan megindult, hozzáadjuk 10-15 l borhoz. Az így beoltott bort vastag falú pezsgősüvegekbe töltjük (kb. 6 cm, azaz 15 ml légteret hagyva), melyeket 3 cm v...
2010-09-21 05:15:38
Házi bor
Házi bor
Elkészítése: 1 kg Othello szőlőt megmosunk, lebogyózunk, majd zúzunk. Hozzáadunk 0. 75 kg cukrot, 2-3 l vizet, 12-18 g borkősavat, kb. 0. 5 dkg élesztőt. A cefrét szélesszájú üvegbe (uborkásüveg) téve celofánnal lekötjük, amit 1-2 tűszúrással kilyukasztunk, hogy az erjedési gázok eltávozhassanak. Még jobb, ha kotyogóval ellátott edényben erjesztjük. A mustot, 10-14...
2010-09-21 05:15:14
Forralt bor
Forralt bor
Hozzávalók: 1, 5 l bor, 10 szem szegfűszeg, 3 cső fahéj, 1 db citrom, 20 dkg cukor.
Elkészítése: Másfél l borba 20 dkg cukrot teszünk, adunk hozzá szegfűszeget, reszelten citromhéjat, fahéjat. Ezeket felforraljuk, átszűrjük, és forrón beadjuk....
2010-09-21 05:14:52
Bor fekete szőlőből
Bor fekete szőlőből
Elkészítése: Négy kg szőlőt kisajtolunk, és a levét leszűrjük. A visszamaradt gyümölcsre 7 l vizet öntünk, és 2 napig állni hagyjuk, majd ezt is leszűrjük, elvegyítjük a musttal, feloldunk benne 2, 5 kg cukrot, és az egészet egy 10 literes demizsonba öntjük. Ledugaszoljuk, és a dugóba kotyogót illesztünk. A bor a hőmérséklettől függően 20-30 nap alatt f...
2010-09-21 05:14:31
Szilvabor 2.
Szilvabor 2.
Mind a magvaváló, mind a duránci szilvák, továbbá a ringlók és a Mirabellák is alkalmasak borkészítésre, ha teljesen beérettek.
Kimagozás után a gyümölcshúst megzúzzuk, és 1/3 rész, forró vizet öntve hozzá, 36 órán át, pihentetjük. Préselés után 1 l léhez 0, 25 kg cukrot és 5 g citromsavat adva, erjesztjük. Az erjesztésben levő musthoz literenként 5-10 dk...
2010-09-21 05:14:11
Szilvabor 1.
Szilvabor 1.
Elkészítés: 80 perc + 2 nap + 2-3 hét Nehézség: 1
Elkészítése: A teljesen érett szilvát kimagozzuk, összezúzzuk, és súlya egyharmadának megfelelő meleg vízzel két napig előerjesztjük. Préselés után 1 l. léhez 25 dkg. cukrot, 5 g. citromsavat, fajélesztőt és 5-10 összetört magbelet adunk. Kotyogóval ellátott demizsonban erjesztjük alacsonyabb hőmérs...
2010-09-21 05:13:51
Szederbor
Szederbor
Elkészítés: 60 perc + 24 óra + 3 hét Nehézség: 1
Elkészítése: 3 kg. szedret megtisztítunk, összezúzzuk belekeverünk 5 g. citromsavat, 1 g. ammóniumszulfátot. A cefrét 1 l. forró vízzel leöntjük és miután kihűlt, hozzáadjuk a fajélesztőt. Egy napig előerjesztjük, majd kipréseljük, a léhez részletekben 1 kg. cukor és 1 l. víz oldatát adjuk. Kotyogós d...
2010-09-21 05:13:31
Erdélyi szederbor
Erdélyi szederbor
Hozzávalók: 15 l szeder, 7, 5 kg cukor, 7, 5 l víz
Elkészítése: A szedret háromszor átmossuk, majd lepasszírozzuk. Hozzáadjuk a vizet, a cukrot, és feloldódási kavargatjuk kézzel. Kb. 30 literes ballonba töltjük, és 6 hétig, lekötve, forrni hagyjuk. Ez után gumicsővel leszívatjuk. Még 6 hétig érleljük, ismét leszívatjuk és palackozzuk. Finom, édeskés ...
2010-09-21 05:11:40
1 2 3 ......6983 6984 ....10405 10406 10407 10474 10475 ...13965 13966 13967 
Címkék: Champagne Ay, fűszerek keverékét, erjedés láthatóan, cefrét szélesszájú, erjedési gázok, levét leszűrjük, visszamaradt gyümölcsre, dugóba kotyogót, hőmérséklettől függően, duránci szilvák, gyümölcshúst megzúzzuk, erjesztésben levő, teljesen érett, napig előerjesztjük, léhez részletekben, szedret háromszor, pezsgősüvegekbe, fűszerkeveréket, eltávozhassanak, hőmérséklettől, lepasszírozzuk, előerjesztjük, megtisztított, fajélesztővel, egyharmadának, borkészítésre, ledugaszoljuk, kilyukasztunk, megerjesztünk, megtisztítunk, belekeverünk, feloldottunk, kandiscukrot, adagolhatjuk, gyümölcshúst, szegfűszeget, erjesztésben, részletekben, visszamaradt, felforraljuk, kisajtolunk, elvegyítjük, elkészítése, alacsonyabb, áfonyalikőr, demizsonban, fajélesztőt, lebogyózunk, palackozzuk, pihentetjük, citromsavat, leszívatjuk, tűszúrással, összezúzzuk, kavargatjuk, üvegkannába, kipréseljük, szélesszájú, citromhéjat, uborkásüveg, literenként, feloldódási, alkalmasak, celofánnal, erjesztjük, szegfűszeg, hozzáadjuk, kotyogóval, hozzáadunk,
© 2013 TVN.HU Kft.