|
|
|
Áfonyalikőr 1.
Elkészítése: 1 kg. szárától, levelétől megtisztított áfonyát széles szájú üvegkannába teszünk 300 gr cukorral rétegezve. Így hagyjuk 3-4 napig, majd 300-350 ml alkoholt töltünk rá, és legalább 3-4 hétig érleljük. Leszűrjük, dugaszolt üvegekben sötét helyen tartjuk. Más likőrökhöz is adagolhatjuk, szép színt és különleges ízt ad.
Áfonyalikőr 2.
Elkés... |
2010-09-21 05:17:43 |
|
|
|
|
|
|
Ürömbor
Hozzávalók: fehér ürömfű, borsmenta, rozmaring, narancshéj, fahéj, szegfűszeg, bor.
Elkészítése: A fűszerek keverékét 1: 20 arányban lehetőleg jó, édes borba áztatjuk. 2-3 napig meleg helyen tartjuk, majd leszűrjük, és üvegekbe töltjük.
Szoktam erősebbet készíteni úgy, hogy egy kis üvegbe rakom a fűszerkeveréket, és 1/2 dl tiszta szeszt öntök rá, lezárom, ... |
|
2010-09-21 05:16:28 |
|
|
|
|
|
|
Házi pezsgő (habzóbor)
Elkészítése: "Champagne Ay" típusú fajélesztővel langyos helyen megerjesztünk 1-2 l átlagos minőségű, száraz asztali bort, melyben literenként 14-16 g kandiscukrot feloldottunk. Ha az erjedés láthatóan megindult, hozzáadjuk 10-15 l borhoz. Az így beoltott bort vastag falú pezsgősüvegekbe töltjük (kb. 6 cm, azaz 15 ml légteret hagyva), melyeket 3 cm v... |
2010-09-21 05:15:38 |
|
|
|
|
|
|
Házi bor
Elkészítése: 1 kg Othello szőlőt megmosunk, lebogyózunk, majd zúzunk. Hozzáadunk 0. 75 kg cukrot, 2-3 l vizet, 12-18 g borkősavat, kb. 0. 5 dkg élesztőt. A cefrét szélesszájú üvegbe (uborkásüveg) téve celofánnal lekötjük, amit 1-2 tűszúrással kilyukasztunk, hogy az erjedési gázok eltávozhassanak. Még jobb, ha kotyogóval ellátott edényben erjesztjük. A mustot, 10-14... |
|
2010-09-21 05:15:14 |
|
|
|
|
|
|
Forralt bor
Hozzávalók: 1, 5 l bor, 10 szem szegfűszeg, 3 cső fahéj, 1 db citrom, 20 dkg cukor.
Elkészítése: Másfél l borba 20 dkg cukrot teszünk, adunk hozzá szegfűszeget, reszelten citromhéjat, fahéjat. Ezeket felforraljuk, átszűrjük, és forrón beadjuk.... |
|
2010-09-21 05:14:52 |
|
|
|
|
|
|
Bor fekete szőlőből
Elkészítése: Négy kg szőlőt kisajtolunk, és a levét leszűrjük. A visszamaradt gyümölcsre 7 l vizet öntünk, és 2 napig állni hagyjuk, majd ezt is leszűrjük, elvegyítjük a musttal, feloldunk benne 2, 5 kg cukrot, és az egészet egy 10 literes demizsonba öntjük. Ledugaszoljuk, és a dugóba kotyogót illesztünk. A bor a hőmérséklettől függően 20-30 nap alatt f... |
2010-09-21 05:14:31 |
|
|
|
|
|
|
Szilvabor 2.
Mind a magvaváló, mind a duránci szilvák, továbbá a ringlók és a Mirabellák is alkalmasak borkészítésre, ha teljesen beérettek.
Kimagozás után a gyümölcshúst megzúzzuk, és 1/3 rész, forró vizet öntve hozzá, 36 órán át, pihentetjük. Préselés után 1 l léhez 0, 25 kg cukrot és 5 g citromsavat adva, erjesztjük. Az erjesztésben levő musthoz literenként 5-10 dk... |
2010-09-21 05:14:11 |
|
|
|
|
|
|
Szilvabor 1.
Elkészítés: 80 perc + 2 nap + 2-3 hét Nehézség: 1
Elkészítése: A teljesen érett szilvát kimagozzuk, összezúzzuk, és súlya egyharmadának megfelelő meleg vízzel két napig előerjesztjük. Préselés után 1 l. léhez 25 dkg. cukrot, 5 g. citromsavat, fajélesztőt és 5-10 összetört magbelet adunk. Kotyogóval ellátott demizsonban erjesztjük alacsonyabb hőmérs... |
2010-09-21 05:13:51 |
|
|
|
|
|
|
Szederbor
Elkészítés: 60 perc + 24 óra + 3 hét Nehézség: 1
Elkészítése: 3 kg. szedret megtisztítunk, összezúzzuk belekeverünk 5 g. citromsavat, 1 g. ammóniumszulfátot. A cefrét 1 l. forró vízzel leöntjük és miután kihűlt, hozzáadjuk a fajélesztőt. Egy napig előerjesztjük, majd kipréseljük, a léhez részletekben 1 kg. cukor és 1 l. víz oldatát adjuk. Kotyogós d... |
2010-09-21 05:13:31 |
|
|
|
|
|
|
Erdélyi szederbor
Hozzávalók: 15 l szeder, 7, 5 kg cukor, 7, 5 l víz
Elkészítése: A szedret háromszor átmossuk, majd lepasszírozzuk. Hozzáadjuk a vizet, a cukrot, és feloldódási kavargatjuk kézzel. Kb. 30 literes ballonba töltjük, és 6 hétig, lekötve, forrni hagyjuk. Ez után gumicsővel leszívatjuk. Még 6 hétig érleljük, ismét leszívatjuk és palackozzuk. Finom, édeskés ... |
2010-09-21 05:11:40 |
|
|
|
|