|
|
|
... A gyors savanyítás feltétele, hogy a savanyítást
végző tejsavképző baktériumok munkáját megkönnyítsük. Ehhez az
uborkákat megszurkáljuk vagy 3-4 helyen bevagdossuk. Így lehetővé
tesszük, hogy a baktériumok behatoljanak az uborka sejtjeibe és
meginduljon az erjedés. A szurkálás illetve vagdosás után még egyszer
öblítsük le az uborkát, csöpögt... |
2010-11-04 21:37:19 |
|
|
|
|
|
|
... nem habzik, beleteszünk másfél kg megmosott,
leszemezett ribizkét, az egészet egyszer felforraljuk és félretesszük.
Másnap és harmadnap leszûrjük róla a levet és felforralva, lehûtve
ismét ráöntjük a gyümölcsre. Utoljára a gyümölcsöt üvegekbe töltjük,
ráöntjük a hideg szirupot, az üveget lekötjük, és a víz forrásától
számítva 10 percig gőzöl... |
|
2010-11-04 06:31:51 |
|
|
|
|
|
|
... fiatal
állatok húsát pedig egyáltalán nem, hacsak rövid ideig azért nem, hogy
jobb ízû legyen vagy erős vadszagát elvegye. Ha sürgős a pácolás, a
levet, ahányszor lehûl, ismételten felforraljuk, és újra a húsra
töltjük: ezáltal egy vagy fél nap alatt olyan eredményt érünk el,
mint egyébként 4-5 nap alatt. (Feltehetően a hûtési... |
2010-11-04 05:13:47 |
|
|
|
|
|
|
... masszát
kapjunk, és lazán betöltjük a hurkabélbe. A végeit jól elkötve csendes
forrással 90 fokos vízben főzzük 30 percig. A főzőléből kiemelve hideg
vízben lehûtjük, majd a vízből kivéve szellős, hûvös helyre tesszük.
Ha teljesen leszáradt, hideg füstre helyezzük és világos pirosra
füstöljük. A füstről levéve h... |
|
2010-11-04 04:58:38 |
|
|
|
|
|
|
... felforrt, gyenge lángon 10-15 percig főni hagyjuk. Pamutkendőn átszûrjük. Ha a massza kihûlt, jól kinyomkodjuk. A kész szójatej a fazékban van, ha jeges vízbe helyezve hirtelen lehûtjük, 4 napig eltartható hûtőszekrényben. Lásd még: Szójatermékek.
Almasavó
Almabort vízzel, tejjel egyenlő részben összeöntünk és felmelegítjük. ... |
|
2010-10-30 08:46:41 |
|
|
|
|
|
|
... keletkező almahéjat! Megszárítva teát főzhetünk belőle. Tápláló, jó idegnyugtató, adhatjuk dadogós gyereknek, erősít legyengülésnél, és az elhájasodásra hajlamosaknál mindennapi ital lehet.
Kínai orvosok századokon keresztül a fa kérgét cukorbaj gyógyítására használták. A nyers almát székrekedés ellen, a sült, vagy párolt almát hőemelkedésre, az almab... |
2010-10-30 07:40:59 |
|
|
|
|
|
|
... tokaszalonna
1 liter száraz, minőségi vörösbor
40 g fehérbors
10 g szegfûbors
10 gerezd fokhagyma lemixelve
21-25 dkg só ízlés szerint
=A húsokat lehártyázzuk, megtisztítjuk az inaktól, mócsingoktól. Csíkokra vágjuk és rizsszem nagyságú korongon kétszer ledaráljuk. A toka-szalonnát darabokra vágjuk és félig megabáljuk. A vízből ki... |
2010-10-26 04:31:16 |
|
|
|
|
|
|
... őrölt kapormag
1 mokkáskanál szerecsendió (őrölt)
3 mokkáskanál gyömbér (őrölt)
=A húsokat jól megtisztítjuk és eltávolítjuk a mócsingos, inas részeket. Lehártyázzuk, csíkokra vágjuk, és nagylyukú korongon ledaráljuk. Az előzőleg lehûtött szalonnát egyformára felkockázzuk és belekeverjük a darált masszába. Rászórjuk a fûszere... |
2010-10-26 04:30:51 |
|
|
|
|
|
|
... evőkanál fenyőmag
2 evőkanál koriander
1 evőkanál bazsalikom
1 evőkanál majoránna
5 babérlevél
2 közepes fej vöröshagyma
=A húsokat lehártyázzuk, a mócsingos, inas részeket eltávolítjuk, majd közepes korongon ledaráljuk. A tokaszalonnát lehûtjük és szép egyforma nagyságúra felkockázzuk. A porrá tört fûszerekkel... |
2010-10-26 04:30:13 |
|
|
|
|
|
|
... csokoládés kávéhoz öntjük. Állandóan keverve
- gyenge tûzön - sûrû krémmé főzzük. Ha a krém hûlni kezd,
beleszeletelünk 10 dkg vajat és habosra keverjük. Jól lehûtjük,
még egyszer átkeverjük, végül belevegyítünk 2 dl tejszínből vert
kemény habot.
Csokoládés gesztenyekrém
........................
Háro... |
2010-10-25 19:32:15 |
|
|
|
|