|
|
|
... Vizelethajtónak alkalmazzuk. Zellerlé: A zeller húsos gumóját hámozzuk meg, és léfacsaró edényben préseljük ki. Ízesíthetjük almával, répával. Fűszerként: Általában húsételek, főzelékek, levesek, mártások, grill-ételek, saláták elkészítésekor használják.
Nem árt, ha tudjuk, hogy vesegyulladás esetén a zeller illóolajának a használata tilos!!!
Tápanyagtartalom 100g-... |
2008-04-23 16:02:00 |
|
|
|
|
|
|
... gyógyászatban a máj- és epebántalmak kezelésére is használtak. Ezenkívül erősíti az immunrendszert, jó nyákoldó, köhögéscsillapító. Friss hajtásaival ízesíthetők a saláták vagy a különböző levesek.
Tipp: A teát készítsük 3 dl vízzel és 2 teáskanál szárított vasfűvel. Ha ételbe használja, a sós íze miatt különös figyelmet kell fordítani a sózásra.
Bak
... |
|
2008-04-21 10:37:02 |
|
|
|
|
|
|
... az érelmeszesedés ellen is hatásos, a Stanford Egyetem vizsgálatai (2007. február) azonban nem igazolták ezt az elképzelést.
Felhasználása
Fiatal növényekFelhasználják levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, kolbászáruk készítéséhez, de kedvelt a pirítóskenyér, vagy a lángosok ízesítéséhez is. A legtöbb húspác és húsfűszer-keverék már-már kötelez... |
2008-04-20 14:13:47 |
|
|
|
|
|
|
... odaégett...
Ha túlsóztuk a főzeléket, néhány evőkanál tejjel enyhíthetjük a sós ízt. Szintén jó megoldás egy nagyobb félbevágott burgonyát tenni bele, ami felszívja a só egy részét. Ez a trükk olyan leveseknél is alkalmazható, ahol a tej szóba sem jöhet. Forraljuk az ételt néhány percig a burgonyával, majd vegyük ki és dobjuk a szemétbe a sócsapdánkat.
Az oda... |
|
2008-04-17 18:53:04 |
|
|
|
|
|
|
Most, amikor az egész világ a főzés szenvedélyének hódol, ismét divat a zöldfűszerek felhasználása nemcsak salátákba, hanem sültek pácolására, mártások alapanyagaként, levesek ízesítésére is. Nem mindegyiket éri meg a konyhakertben termeszteni. Például a majoránna, az ánizs, a babér, borsmenta, fehér- és fekete üröm, a kömény, a mustár termesztése túlságosan kimerítené az egyszerű... |
|
2008-04-17 01:01:58 |
|
|
|
|
|
|
... hőmérségleten megég a gombócok alja, ).
Lehúzzuk az edényt a tűzről, óvatosan előmelegített tálra emeljük a könnyedén szétválasztható gombócokat, és azonnal tálaljuk. Tartalmas levesek kísérőjeként, vaníliakrémmel, felforrósított dzsemmel, csümölcskompóttal kínálhatjuk.
... |
2008-04-16 18:17:26 |
|
|
|
|
|
|
Tejszínes eperleves
Diétás jellemző: Zsírszegény
Kategória: Levesek, levesbetétek
Hozzávalók: 600 g eper,
100 g cukor,
4 dl tejszín,
1 dl vörösbor,
1 evőkanál liszt,
1 db citrom,
5 g só,
1 g faháj,
2 db szegfűszeg
Elkészítés: A szegfűszeget,a fahéjat a sóval, a cukorral,a citrom levével kb 2l vízben összefőzzük.Leszűrve ke... |
2008-04-13 10:35:22 |
|
|
|
|
|
|
... megrágni. Várni a következő harapással, amíg jól lenyeljük az előzőt. Fontos az étel hőmérséklete. Minden ételnek megvan a maga hőmérséklete, a saját optimális hőmérséklete. Külön egyes levesek, a leves, a húsleves, a kávé akkor jó, ha forró, a főétel többsége jó, ha meleg, ha érződik még a tűz melege, de csak annyira, hogy a szánk megégetése nélkül élvezhessük. Még fontosabb, kén... |
2008-04-12 22:19:17 |
|
|
|
|
|
|
... forrásától számított 20 percig gőzöljük. Használatkor a zsírt vagy olajat leszedjük a tetejéről - ez is jó ízesítő -, a zöldségeket pedig saját zsírjában kissé átpirítjuk, és így tesszük a levesekbe, mártásokba. Ha marad belőle, az üveget újra kössük le, és a hűtőszekrényben néhány napig még eltarthatjuk.
Leveszöldség üvegben.
Egy kg sárgarépát, 50 dkg petrez... |
2008-04-07 14:05:24 |
|
|
|
|
|
|
... leginkább, már csak az járhat a fejünkben, hogy hogyan szabaduljunk meg ezektől a kegyetlen élőlényektől. Ez már egy kicsit bonyolultabb, de kivitelezhető, csak kell hozzá sok fokhagyma (a levesekbe, ételekbe, ablakokra, ajtókra, zsebbe, és még ahová szinte lehet), és a legfőbb a tölgyfakaró, de ha ez nincs kéznél, akkor egy nyárs is megteszi. A mai Románia területén, anno, találh... |
2008-04-04 08:33:37 |
|
|
|
|