Belépés
PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál ősszel Budapesten
... kezdve fontos szerepet játszott az irodalom, egykor Václav Havel vagy Adam Michnik is megfordult a hajón irodalmi esten.
A fesztiválon, szeptember 29-én a Lumenben fogják átadni a Műfordítók Egyesülete (MEGY) Jeromos Oroszlánja díját, amelyet a "legfordítóbarátabb" kiadó kaphat, tavaly a Magvető Kiadó vehette át az elismerést.
"Fontos számunkra a műfordítók nevének megje...
2019-06-17 13:42:15
Pályakezdő szerzők jelentkezését várják a Véneki Alkotótáborba
... valamint közös irodalmi programokon szélesíthetik látókörüket. A próza munkacsoportot Vida Gábor, a lírát Zsille Gábor, a kritikát Vass Norbert vezeti. Idén egy magyar-angol-török nyelvű műfordító műhely is alakul a táborban - olvasható a szervezők közleményében.
Nem csupán a műfordító műhely jelent újdonságot, hanem a település is nagyobb szerepet kap a Véneki Alkotótábor id...
2019-06-08 07:50:56
Megkezdődött a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó
... főtanácsadója azt mondta: a POSZT nagy ünnep a magyar nyelvű színjátszás életében, szerinte nagyszerű és méltó rendezvényről van szó.
Fülöp Péter a hétfőn elhunyt Térey János író, költő, műfordító szavait idézve azt mondta: "nem szabad lenézni a nézőt. A néző nem nyújt be kívánságlistát, nem mondja, hogy szeptembertől júniusig Rómeó és Júliát akar nézni vagy a Charley nénjét....
2019-06-06 21:22:16
Műfordítás-pályázatot hirdet az Országos Idegennyelvű Könyvtár
...
A pályázatra Mila Haugová szlovák költőnő Magenta című versének magyar fordítását várja a zsűri, amelynek tagja Lator László költő, műfordító, a zsűri tiszteletbeli örökös elnöke, Vörös István költő, műfordító, a zsűri elnöke, G. Kovács László műfordító és Haluska Veronka, a könyvtár munkatársa.
A pályázatot az OIK a Budapesti Szlovák Intézet, a Napkút Kiadó, a Magyar Fo...
2019-06-04 15:41:54
Románul is megjelent Bánffy Miklós Erdély-trilógiája
... "minden fűszálnak tudta a nevét, így nehéz volt megtalálni valamennyi növény román megfelelőjét".
Tabacu szerint Bánffy fiktív, lelki Erdélyt hozott létre a regényben. A kolozsvári műfordító reményét fejezte ki, hogy a román közönség jól fogadja a művet, amely - mint mondta - nagy ajándék a magyarság részéről a románoknak.
"Azért fontos, hogy a román olvasókhoz is elju...
2019-05-29 18:35:19
Kabdebó Tamás hagyatékával gazdagodott a PIM
... irodalmának emlékeit - fűzte hozzá.
Kubassek János, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója kiemelte: rendkívül sokoldalú ember volt Kabdebó Tamás, egyszerre író-költő, történész, műfordító, irodalomtörténész és nyelvész. Patrióta világpolgár volt. Életműve nem csupán magyar, hanem angol nyelvű művei révén a világirodalom mindenhol megbecsült része is - tette hozzá.
K...
2019-05-29 17:36:19
Vass Éva színművészt június 4-én búcsúztatják
... teljesítményt nyújtó színésznek ítéli oda a szakma...
2019-05-24 18:39:26
Németh László műfordítói tábort hirdetnek Lakiteleken
...
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki népfőiskola alapítója az MTI-nek elmondta: a pályázati felhívásra olyan harmincöt év alatti fiatalok jelentkezését várják, akik elhivatottságot éreznek a Magyarországgal határos Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna nyelvein, valamint a történelmi szomszédok, Csehország és Lengyelország nyelvén sz...
2019-04-25 15:29:06
Idézetek a szabadságról
... idézetei


Babits Mihály (Szekszárd, 1883. november 26. - Budapest, Krisztinaváros, 1941. augusztus 4.) költő, író, irodalomtörténész, műfordító

"Nem hiszek az Elrendelésben,
mert szabad vagyok: oly szabad,
...
2019-04-05 20:29:59
119 éve született Szabó Lőrinc
... emberek:
mindenre elszánt lelkiismeret..."

/Szabó Lőrinc/


Szabó Lőrinc (Miskolc, 1900. március 31. - Budapest, Józsefváros, 1957. október 3.) Kossuth-díjas költő, műfordító, a modern magyar líra egyik nagy alakja.


Miskolcon született 1900. március 31-én, de tanulmányait már Balassagyarmaton és Debrecenben végezte.

...
2019-03-31 19:15:06
1 2 3 ........................150 151 ............226 227 ............300 301 302 
Címkék: PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál, Véneki Alkotótáborba, Pécsi Országos Színházi Találkozó, Országos Idegennyelvű Könyvtár, Bánffy Miklós Erdély-trilógiája, Kabdebó Tamás, Vass Éva, Németh László, Szabó Lőrinc, Václav Havel, Adam Michnik, Műfordítók Egyesülete, Jeromos Oroszlánja, Magvető Kiadó, Vida Gábor, Zsille Gábor, Vass Norbert, Véneki Alkotótábor, Fülöp Péter, Térey János, Mila Haugová, Lator László, Vörös István, Kovács László, Haluska Veronka, Budapesti Szlovák Intézet, Napkút Kiadó, Magyar Fo, Kubassek János, Magyar Földrajzi Múzeum, Lezsák Sándor, Babits Mihály, hajón irodalmi, műfordítók nevének, próza munkacsoportot, lírát Zsille, kritikát Vass, szervezők közleményében, műfordító műhely, magyar nyelvű, hétfőn elhunyt, pályázatra Mila, zsűri tiszteletbeli, zsűri elnöke, könyvtár munkatársa, kolozsvári műfordító, román közönség, magyarság részéről, román olvasókhoz, érdi Magyar, világirodalom mindenhol, lakiteleki népfőiskola, pályázati felhívásra, történelmi szomszédok, modern magyar,
© 2013 TVN.HU Kft.