|
|
|
... paradicsompaprika
50 dkg makói vöröshagyma
5 babérlevél
2 cső erős pirospaprika
1-1 kávéskanál mustármag, gyömbér, szerecsendió
=Fentieket egy edényben jól megfőzzük. (kb. 3 óráig) Kihûtve átpasszírozzuk. Hozzáadunk:
17 dkg cukrot
2 evőkanál mustárt
2 csapott evőkanál sót
fél kávéskanál őrölt borsot... |
2010-10-28 05:03:23 |
|
|
|
|
|
|
... közepes citrom és narancs lereszelt héját, egy kevés vaníliát, majd legvégül 3-4 tojás habbá vert fehérjét és az egész masszát jól összekeverjük.
=Máktöltelék: Negyed kiló cukorból vagy megfelelő mézből készült szirupban megfőzünk negyed kiló mákot, aztán belekeverünk kevés reszelt citromhéjat, vaníliát, 15 dkg mazsolát, 15 dkg apróra vágott datolyát, 1 szelet ... |
|
2010-10-28 04:55:11 |
|
|
|
|
|
|
... igencsak pazarló. Egy szép csülköt este beáztatunk, majd másnap feltesszük főni. Amíg a csülök fő 1,5-2 kg apró hordós káposztát egy tepsiben bő zsíron puhára párolunk. A félig megfőtt csülköt kicsontozzuk és úgy bevagdossuk, hogy bőrös felére kitudjuk teríteni, úgy mint a göngyölt húsokat szoktuk. Ezután tepsibe helyezzük és fél üveg ászokserrel locsolgat... |
2010-10-28 04:54:39 |
|
|
|
|
|
|
... zölddel.
=Apróra vágunk egy kis fej vöröshagymát, majd zsíron szalmasárgára pároljuk. Megszórjuk rózsapaprikával, és liszttel vékony rántást készítünk.
=Amikor a csülök már majdnem megfőtt, beleteszünk kb. 20 dkg megmosott és karikára vágott füstölt kolbászt.
=A megfőtt csülköt kivesszük és kicsontozzuk. Egy harmadát éles késsel felkockázzuk és visszatessz... |
|
2010-10-28 04:53:27 |
|
|
|
|
|
|
Füstölt csülök bajor módra
=Alaposan megmosunk kisebb füstölt csülköket, majd hideg vízbe tesszük, amelyben másnap reggelig áztatjuk. Ekkor fedő alatt puhára főzzük. Amikor megfőtt, eltávolítjuk a csontokat és zsírral kikent tepsiben, sörrel locsolgatva, szép pirosra sütjük.
=A tepsiből kiszedve, cseréptálban melegen tartjuk. Szaftját egy kis ... |
|
2010-10-28 04:52:37 |
|
|
|
|
|
|
... holnap.
Szaván fogtam és nagycsütörtökön el is vittem hozzá a kellő módon előkészített sonkát.
=Szerdán este jól megmostam egy közepes, kicsontozott sonkát és félpuhára megfőztem. Még aznap kivettem a léből, tiszta konyharuhával szárazra töröltem és csütörtök reggel elvittem Bőhm bácsihoz. Elmondtam, hogyan bugyolálja be, jó kétujjnyi vastag keny... |
2010-10-28 04:51:51 |
|
|
|
|
|
|
... masszát kidagasztjuk, akár a kenyeret. Pár órát pihentetjük, majd vékonybélbe betöltjük, 15-20 centiméteresekre pározzuk. Félnapi szikkasztás után hidegfüstre tesszük.
ä Ennek a kolbásznak megfőzve rendkívül finom íze van, de aki szereti - s van-e, aki nem? - a friss, ún. lángolt kolbászt, akkor kóstolja meg ezt a különlegeset is nyersen, rozskenyérrel, ecetes almapaprik... |
2010-10-26 04:27:42 |
|
|
|
|
|
|
... Harminc dkg lisztből egy
tojással és kevés vízzel kemény metélt tésztát készítünk (vagy egy
csomag réteslapot és 40 dkg legalább 8 tojásos cérnametéltet vegyünk
hozzá), megfőzzük és leszûrjük. Fél kg túrót szitán áttörünk,
elkeverjük 4 tojássárgájával, 1 csomag vaníliás cukorral, 2-3 dl
tejföllel, 15 dkg cukorral, beleteszünk 5 dkg tisztítot... |
2010-10-25 20:50:12 |
|
|
|
|
|
|
... 10 dkg
mandula, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál fahéj, 1 teáskanál só,
a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez: olaj.
Elkészítése: A burgonyát megfőzzük, majd burgonyanyomón áttörjük.
Eldolgozzuk a sóval, a liszttel, a tojássárgákkal és kb. 5 dkg
darált mandulával. Gyúródeszkán kb. 2 cm vastagra nyújtjuk és
hosszúká... |
2010-10-25 06:09:55 |
|
|
|
|
|
|
Croquettes
..........
Megfőzünk 10 db nagy burgonyát, szitán melegen áttörjük, 5 deka vajat,
kevés sót, 3-4 tojást, fél csomag sütőport és annyi lisztet teszünk
hozzá, amennyit kíván. Deszkán hüvelykujjnyi vastag és hosszú
rudacskákká sodorjuk, végeit megtompítjuk, tojásba mártjuk s
zsemlemorzsában meghempergetve forró zsírban szép p... |
2010-10-25 05:33:48 |
|
|
|
|