|
|
|
Tóth Árpád: Amíg a csókot megtaláltam
Forró és száraz volt az este,
Zengő üvegből volt a teste,
S a törleszkedő, illatos fák,
Lágy lombja csupa villamosság.
Ideges, szikrás alkonyatban
Állottam ifjan és riadtan.
És hallgattam, mintha zuhogva
Valami vak malom zokogna.
Égő agyam alatt a mélyben
A... |
2010-12-16 20:10:46 |
|
|
|
|
|
|
... társadalmi előszántásnak köszönhetik, felesleges véráldozataik nem voltak; a japáni seregek még Burmában harcolnak, a politikai, gazdasági és társadalmi előszántás részükre azonban már megtörtént sok ezer kilométerre előttük egészen a Perzsa-öbölig, sőt Afrika és a Földközi-tenger keleti peremterületei is már előszántott területek a japáni katona számára. ... |
|
2010-12-04 15:02:01 |
|
|
|
|
|
|
... mindenki hiszi. Valahol, valakik így akarják kirobbantani a háborút. Lebecsülni az ellenséget. Valósággá magasztosítani a vágyálmokat! Kik ezek? A német vezérkar szolgáltatta az adatokat, hogy megtévessze a világot? Vagy valaki másoknak őrült ostobasága sûrûsödik ebben a könyvben?
Hiába magyaráz most valamit az egyik sebesült lengyel főhadnagy. Hiába... |
2010-11-09 19:33:22 |
|
|
|
|
|
|
...Õzgerinc angolosan
..................
Az őzgerincet hártyáitól jól megtisztítjuk és vékonyra vágott füstölt
szalonna csíkokkal sûrûn megtûzdeljük, egy órával a sütés előtt
beolajozzuk, megsózzuk, mustárral bekenjük és beborsozzuk. Tepsire
téve, forró zsírral leöntjük. Jó meleg sütőben saját levével többször
m... |
|
2010-11-04 05:15:12 |
|
|
|
|
|
|
... és kevés borral forralással besûrítjük.) A melleket
és a combokat csontig bevagdaljuk, majd az így nyert nyílásokat
megkenjük a mártással. Ezután átkötjük vagy hústûvel megtûzzük,
forró zsírban megforgatjuk, majd kisebb lángon puhára pároljuk.
A fenti mártással készíthetünk ugyanilyen módon sertéskarajt is
egybesütve. Különleges rántott húst... |
|
2010-11-04 05:14:07 |
|
|
|
|
|
|
... vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál
zsemlemorzsa, flekken-fûszer, késhegynyi őrölt bors.
Elkészítése: A húst füstölt szalonnával sûrûn megtûzdeljük,
flekken-fûszerrel bedörzsöljük. A maradék szalonnát két vékony
szeletre vágjuk és tûzálló tál aljára fektetjük. Erre a meghámozott,
karikára vágott... |
2010-11-04 05:12:18 |
|
|
|
|
|
|
... gyömbérpor.
Elkészítése: A csirkemellet lebőrözzük és két darabra vágjuk, a
közepén levő nagy szegycsontot kiemeljük. Az ananászból néhány darabot
laskára vágunk és a húst megtûzdeljük vele. A mell külsejét sóval,
gyömbérrel meg vajjal bedörzsöljük és tûzálló tálra egymás mellé
fektetjük. A tálat lefedve a forró sütőbe toljuk... |
2010-11-04 05:11:56 |
|
|
|
|
|
|
... zsemlét, a langyosra
hûlt hagymás belsőséget, a tojást, és jól összegyúrjuk, majd sóval,
borssal, szerecsendióval fûszerezzük. A mellszeleteket ezzel a|... |
2010-11-04 05:10:43 |
|
|
|
|
|
|
... ételt is tartalmaz, úgymint:
- Lapcsánkát
- Barnamártást
- Gombás szarvas pecsenyét
Remélem, azért nem kapok ki érte?
=A hússzeleteket szalonnával sûrûn megtûzdeljük. Tálba tesszük, majd ráöntjük az aludttejet és hûtőbe téve, 2-3 napig pácoljuk. Ebben az ,,aludttejes pácban" zamatossá puhul a hús anélkül, hogy elvesztené... |
2010-10-28 05:06:43 |
|
|
|
|
|
|
... kevés fahéj, 10-12 szem dió.
Elkészítése: Az anyagokból masszát készítünk, ujjnyi vastagra
kinyújtjuk és ebből fánkot szaggatunk, tojással megkenjük, fél
dióbé... |
2010-10-25 06:18:24 |
|
|
|
|