Belépés
Demeter Jőzsef fafaragó szobrász: Gyermek Jézus
... műhelyében van, de június elsején Ferenc pápa kapja majd ezer árva gyermektől ajándékba a hársfából készült Gyermek Jézus-szobrot. A Prágai Kis Jézus hatvancentis másolatát székely motívumokba öltöztette és magyar koronázási ékszerekkel látta el az alkotó, aki Böjte Csaba ferences szerzetestől kapta a nemes megbízást.
Elkészült, a napokban el is viszik Demeter József fafaragó...
2019-06-01 10:46:08
Organikus űrtechno-lemezt készített a Liquid Limbs
... igaz, jóval fogyaszthatóbb formában. A Taum esetében a kontextus és a sound lett minimalistább, kísérletezőbb, a dolgok letisztultak. A zenében a dallamok helyett inkább a visszatérő motívumokba lehet kapaszkodni" - fogalmazott Batta Róbert.
Kitért arra, hogy a Taum, amely az album egyik száma is, hangutánzó szó, akárcsak az anyag több más darabjának címe, így a Pamboo és a Y...
2019-02-13 12:41:37
Magyar autó - Haza - a H betű - Erdélyi kastély című filmből
... féltékeny feleség válaszút elé kerül.

Hunyadi Sándor regényét Radványi Géza dolgozta át filmre. Kettőjüknek, no meg a zeneszerzőnek Fényes Szabolcsnak köszönhető, hogy az erdélyi motívumokban gazdag film túllép az egyszerű szerelmi történet és izgalmas politikai pamflet keretein. A film tanulságai nemcsak a negyvenes években voltak megszívlelendőek. (port.hu)
*...
2018-07-25 07:58:19
Balogh Bertalan: Megalapozott gondolatok
... értelmében, hanem felfogás, természetes gondolat-rend és életforma. Mert kétségtelenül fennmaradt évezredeken keresztül az Anyaisten felfogása és hite a napjainkig a megtalált néprajzi motívumokban textíliákon, szobrocskákban, aranyban, ezüstben, terrakottákban, kőben, szőttesek mintáiban, képekben, címerekben, zászlókon is, templomok tornyán is.

A subar-szubar-szabir s...
2018-03-02 22:23:59
A Kelemen család és a Magyar Állami Népi Együttes közös koncertet ad a Vigadóban
...
A Magyar Állami Népi Együttes zenekarának hangversenyén olyan muzsikák szólalnak meg, amelyek néha egymásra válaszként, népzenei és klasszikus zenei motívumokban jelentkeznek, néha pedig városi cigányzenekari hangzásban teljesednek ki. Kelemen Barnabás büszkén muzsikálja azokat a dallamokat, amelyeket sok esetben nagyapja, a híres cigányprímás, Pertis Pali tett ismertté - olv...
2017-11-08 17:55:35
Dmitrij Kitajenko és Emanuel Ax is a Fesztiválzenekar vendége lesz ősszel
... zenekar Haydn-Mozart-sorozata is Takács-Nagy Gáborral, aki ezúttal egy lengyel zongoravirtuózt, Piotr Anderszewskit hívott el muzsikálni a Zeneakadémiára. Haydn temperamentumos cigány motívumokban gazdag D-dúr zongoraversenye mellett Mozart F-dúr szimfóniáját és divertimentóját, valamint Haydn 96. "Csoda" szimfóniáját hallhatja a közönség október 28-án és 29-én.
Dmitrij Kita...
2017-10-18 07:05:43
Meseország, komolyzenei klasszikusok és flamenco a Nemzeti Táncszínház tavaszi műsorában
... társulat művészeti vezetője korábban elmondta, hogy a táncosokkal közösen gondolkodva alkotta meg a darabot, amelynek zenei világát Alfred Schnittke 20. századi szovjet zeneszerző cirkuszi motívumokban gazdag kompozícióit felhasználva sikerült megteremteni. A darabnak ez lesz a budapesti premierje.
Krámer György a Pannon Várszínház tagozataként működő Veszprémi Táncműhellyel ...
2017-02-11 17:42:46
Külföldi sztárvendégek, budapesti bemutatók és premierek az idei Budapest Táncfesztiválon
... A társulat művészeti vezetője elmondta, hogy a táncosokkal közösen gondolkodva alkotta meg a darabot, amelynek zenei világát Alfred Schnittke 20. századi szovjet zeneszerző cirkuszi motívumokban gazdag kompozícióit felhasználva sikerült megteremteni. A darab budapesti premierje március 1-jén lesz a Müpában.
A Miskolci Balett és a GG Tánc Eger az irodalom egyik legnagyobb hősn...
2017-01-25 15:32:53
Húsvéti népszokások!
... húsvéthoz még a kereszténységet megelőző időkből, hiszen a tavaszt, a természet újjáéledését évezredekkel ezelőtt is megünnepelték. Éppen ezért sokszor fedezhető fel ellentmondás a húsvéti motívumokban és népszokásokban.


Böjti játékok
A negyvennapos böjt a keresztény egyházban a húsvéti előkészület ideje, amelyet Jézus 40 napi böjtölésének és kínszenvedésének...
2016-03-27 12:08:48
Húsvéti népszokások
... húsvéthoz még a kereszténységet megelőző időkből, hiszen a tavaszt, a természet újjáéledését évezredekkel ezelőtt is megünnepelték. Éppen ezért sokszor fedezhető fel ellentmondás a húsvéti motívumokban és népszokásokban.

Böjti játékok
A negyvennapos böjt a keresztény egyházban a húsvéti előkészület ideje, amelyet Jézus 40 napi böjtölésének és kínszenvedésének emlék...
2015-04-05 22:00:39
1 2 3 4 5 
Címkék: Demeter Jőzsef, Gyermek Jézus, Liquid Limbs, Balogh Bertalan, Magyar Állami Népi Együttes, Dmitrij Kitajenko, Emanuel Ax, Nemzeti Táncszínház, Budapest Táncfesztiválon, Gyermek Jézus-szobrot, Prágai Kis Jézus, Böjte Csaba, Demeter József, Batta Róbert, Hunyadi Sándor, Radványi Géza, Fényes Szabolcsnak, Kelemen Barnabás, Pertis Pali, Takács-Nagy Gáborral, Piotr Anderszewskit, Mozart F-dúr, Dmitrij Kita, Alfred Schnittke, Krámer György, Pannon Várszínház, Veszprémi Táncműhellyel, Miskolci Balett, Tánc Eger, idei Budapest, hársfából készült, nemes megbízást, sound lett, dolgok letisztultak, dallamok helyett, visszatérő motívumokba, album egyik, anyag több, zeneszerzőnek Fényes, erdélyi motívumokban, egyszerű szerelmi, film tanulságai, negyvenes években, megtalált néprajzi, híres cigányprímás, lengyel zongoravirtuózt, közönség október, táncosokkal közösen, budapesti premierje, társulat művészeti, darab budapesti, irodalom egyik, kereszténységet megelőző, természet újjáéledését, húsvéti motívumokban,
© 2013 TVN.HU Kft.