Belépés
A Magyar Kultúra Napja - január 22. -
... adományozható, akik muzeális emlékek, történelmi iratok gyűjtésével, őrzésével, tudományos feldolgozásával, régészettel foglalkoznak, könyvtári tevékenységet folytatnak, hagyományőrzés, néprajzkutatás aktivistái, közművelődés területén tevékenykednek, művészeti tevékenységet folytatnak. Javaslatot önkormányzati képviselők közgyűjteményi és kulturális intézmények vezetői, az érdekv...
2017-01-22 05:13:39
Egy alföldi táltos jóslatai
... megmondani, legenda volt-e csupán, vagy valóban élt, mindenesetre ő úgy tudja, a 18. - 19. században élt, Makón.

Annyi bizonyos, hogy már a 19. század vége felé néprajzkutatások említik az ő nevét és vízióit, amelyek kezdenek vészjóslóan valósak lenni most, a mában.
Az újkori látó megjósolta például a repülőgépek, a gépkocsik, illetve a telefonvonalak feltal...
2016-03-05 17:06:02
Egy alföldi táltos jóslatai
... tudta megmondani, legenda volt-e csupán, vagy valóban élt, mindenesetre ő úgy tudja, a 18. - 19. században élt, Makón.
Annyi bizonyos, hogy már a 19. század vége felé néprajzkutatások említik az ő nevét és vízióit, amelyek kezdenek vészjóslóan valósak lenni most, a mában.
Az újkori látó megjósolta például a repülőgépek, a gépkocsik, illetve a telefonvonalak feltal...
2016-03-05 14:37:20
Különleges könyvvel tisztelegnek Schmidt Éva Kelet-kutató munkássága előtt
... kultúrájának dokumentálása, kutatása, megőrzése a visszaszoruló anyanyelvhasználat és a nyomasztó eloroszosodás éveiben - talán így lehetne tömören összefoglalni Schmidt Éva munkásságát. A néprajzkutatás és a nyelvészet olyan mennyiségű és minőségű adatot, anyagot és ismeretet köszönhet neki, amely kiemelkedő helyre emeli Schmidt Évát a tudományos életben. Legalább ennyire fontos ...
2014-03-24 13:53:26
Koppány kupája
... jelenete.

Vallásunkban és kultúránkban alapvető tételként jelenik meg a fejbenézés. Ez az a pillanat, amikor a leány vagy asszony a hős fölébe hajol és belenéz a fejébe.
Sajnos a néprajzkutatás és történészeink úgy oldották meg ezt a kérdést, hogy itt tetvészkedésről van szó.

De mondják meg, hogy egy tetvészkedést, miért Szent Lászlóval és Szűz Máriával ...
2013-09-20 12:25:10
Brüsszelben is bemutatták a volt finn miniszter csángókról szóló könyvét
... kérték, hogy ha már annyit mesél a csángók között eltöltött időről, az utazásairól és az élményeiről, akkor írja meg azt könyvben is.
"Ez nem csak történelemkönyv, útikönyv, néprajzkutatás vagy emlékkönyv, ez minden" - hangsúlyozta a finn politikus, hozzátéve, hogy a saját történetét, véleményét és emlékeit igyekezett papírra vetni.
A volt kulturális miniszter elmondta, ...
2013-05-28 19:13:07
Szabó Ottó kapta az idei Kogart-díjat
... antihősök: az újrahasznosítás jegyében leselejtezett motorkerékpárokból és egyéb vashulladékokból készülnek - méltatta a díjazottat a zsűri.
A Friss 2012 kiállításon bemutatott Néprajzkutatás című műve jóval konceptuálisabb felfogású alkotás: a kalocsai hímzéses, burka formájú női fejfedő és a hozzá tartozó, "korabeli" fényképes dokumentumok egy 19. századi, mára kihalt török...
2012-10-12 18:53:59
Vezetőváltás a romániai Kriza János Néprajzi Társaságnál
... Azt mindenképpen célul tűzi ki, hogy v...
2012-03-31 08:11:17
A HUNOK ARVISURÁJa 1-rész
...
A HUNOK ARVISURÁJA 1-rész
1.

Az ARVISÚRÁK összegyűjtésével egy sajátos "mesemondó"; Paál Zoltán páratlan regevilágát szeretnénk a magyar néprajzkutatás számára megőrizni.

Miközben ezt a "regevilágot" tanulmányozod az az érzésed támad, hogy a másik történelem a mese, és ez az igazság. Másfél évezred hosszú idő, de a népek emlékeznek, és hiába mind...
2011-11-26 12:42:40
ARVISURA. aVaGY A MAGYARSÁG 1
... MAGYARSÁG ŐSTÖRTÉNETE.1.Az ARVISÚRÁK összegyűjtésével egy sajátos "mesemondó"; Paál Zoltán páratlan regevilágát szeretnénk a magyar néprajzkutatás számára megőrizni.

Miközben ezt a "regevilágot" tanulmányozod az az érzésed támad, hogy a másik történelem a mese, és ez az igazság. Másfél évezred hosszú idő, de a népek emlé...
2011-08-06 20:31:02
1 2 3 
Címkék: Magyar Kultúra Napja, Schmidt Éva Kelet-kutató, Szabó Ottó, Kriza János Néprajzi Társaságnál, HUNOK ARVISURÁJa, Schmidt Éva, Schmidt Évát, Szent Lászlóval, Szűz Máriával, HUNOK ARVISURÁJA, Paál Zoltán, MAGYARSÁG ŐSTÖRTÉNETE, alföldi táltos, volt finn, idei Kogart-díjat, romániai Kriza, újkori látó, telefonvonalak feltal, nyomasztó eloroszosodás, nyelvészet olyan, tudományos életben, leány vagy, csángók között, finn politikus, saját történetét, volt kulturális, újrahasznosítás jegyében, kalocsai hímzéses, hozzá tartozó, magyar néprajzkutatás, másik történelem, népek emlékeznek, népek emlé, néprajzkutatások, összegyűjtésével, vashulladékokból, újrahasznosítás, történelemkönyv, konceptuálisabb, tetvészkedésről, feldolgozásával, néprajzkutatás, telefonvonalak, hagyományőrzés, tevékenykednek, közgyűjteményi, összefoglalni, eloroszosodás, visszaszoruló, történészeink, tanulmányozod, tetvészkedést, leselejtezett, dokumentálása, tevékenységet, önkormányzati, adományozható, kultúrájának, vezetőváltás, kultúránkban,
© 2013 TVN.HU Kft.