Belépés
Szeretettel lekoppintva
... férkőzni".

Károlyi Amy nem a tömegízlést akarta kiszolgálni, nem a tetszést, a hírnevet kereste. Költeményei, - melyekre maga Babits is felfigyelt és közlésre ajánlotta a Nyugatban - nyelvi gazdagságukkal megállítanak, tömörségükkel gondolkodásra hívnak.

Mikor Weöres Sándornak egy barátja megmutatta verseit, az akkor már elismert költőt olyannyira...
2022-07-25 12:53:10
H. Kohut Katalin versei, novellái
... születtem, ének-zene-magyar-matematikai tehetséggel. Több hangszeren tanultam meg játszani. Karrierem kettétört, monoton munkákra kényszerültem, mert lezárták a határokat, hogy minket magyar nyelvi ellenségként likvidáljanak, fertelmes módon. A rajtunk végrehajtott világ-könyvtárnyi apokalipszis közben 1991. óta foglalkoztam írással, zeneszerzéssel a kommunikációs összezúzásomig v...
2022-06-11 21:00:50
Kohut Katalin: Az emlékezés hazája
... szép, tiszta hangú énekeseket, nem érzek, csak fájdalmat. Pedig valamikor egész nap énekeltem, házimunka végzése közben is. Énekkel ringattam álomba a gyereket, kedvenc időtöltéseink zenei, nyelvi játékok voltak.
- Ezeket nem lehet szerintem elfelejteni...
- Legalábbis remélem, hogy Brigi örökké emlékezni fog arra, mit jelentett valamikor az otthon, a haza! Közeledik a k...
2022-05-28 10:58:45
Az Írástudók Árulása

Az Írástudók Árulása
A mai írástudók árulásukat a kommunikációs térben követik el. Számukra minden retorikai kérdéssé degradálódott és sikereiket a nyelvi közegben, szavaik és mondataik mesteri alkalmazásával érik el. Minden nap elárulják az igazságot, amely így egyre m...
2022-04-13 16:55:31
Február 21. - Az anyanyelv nemzetközi napja
... piemonti- mi a közös bennük? Ezek mind olyan nyelvek, amelyek az UNESCO szerint a kritikusan veszélyeztetett nyelvek közé tartoznak.
De pontosan mióta és miért vált fontossá a Föld nyelvi sokszínűségének a megőrzése, ezeknek a nyelveknek a védelme? Erről is olvashattok a következőkben.
Jókai ezt írta a XIX. században: ,,Egy kincs van minden nemzetnek adva, míg azt ...
2022-02-21 09:31:16
A magyarok mitikus állata, a turul madár
... újra használatba turul alakban.

Teljes bizonyossággal nem dönthető el, hogy a turul valójában sas vagy sólyom; a mítoszok értelmezése alapján egyesek szerint sasról van szó; a nyelvi bizonyítékok a sólyom jelentés mellett szólnak.

A solymászat belső-ázsiai eredetű és a sztyeppei népek egyik vadászati módja volt. Hét régi vadászmadár nevünk, a sólyom, ölyv, tu...
2022-01-16 12:01:03
Kohut Katalin: Nyelvi játék
Régebben hosszú vonatutak alkalmakor mindig játszottunk a gyerekekkel. Kedvenc játékom a háromhangzós szavakban történő egy magán, vagy mássalhangzó változtatásos nyelvi játék volt. Addig tart a játék, míg tudunk alkotni új szót az előző szó egyik betűjének megváltozatásából.
Például: Fél, fék, fák, fáj, táj.... innen folytassátok!...
2022-01-13 09:37:05
Mik vogymuk: isá, por ës homou…
... mindenki mindenkivel társult, hogy harcoljon új területekért, azonban már minden hely foglalt volt. A Kárpát-medencére jellemző azonban a nagy össznépi eggyé válás, mind genetikai, mind nyelvi, mind kulturális szinten.

Nem lehet meghatározni egy adott időpontot, amikor azt mondhatjuk, hogy ez vagy az a népcsoport bejött a Kárpát-medencébe és innentől kezdődött valami te...
2021-08-30 20:30:31
Pályaválasztás
... néz ki, meg tudjuk fogni, kategorizálni tudjuk, különböző terminusokat használva le tudjuk írni, hogy mi is az, leírhatjuk az alakját, a formáját, a színét, az ízét, tehát teljes, komplex, nyelvi, fogalmi szinten kielégítő képet alkothatunk, fejezhetünk ki róla. Azt azonban nem tudjuk, hogy néz ki Isten, nem tudjuk, ki ő vagy honnan származik.
A tulajdonságainak egy részéről...
2021-07-27 20:34:24
A Rózsadombi-paktum - A békés átmenet kulcsa vagy a rendszer
... politikai befolyását Magyarországon, az Egyesült Államok viszont megerősítheti gazdasági befolyását a magyar életben.
19. Magyarország teljes garanciát ad a magyarországi nemzetiségek nyelvi, népi, kulturális, politikai és gazdasági jogainak gyakorlására.
20. Magyarország teljesen kártalanítja a magyar zsidóságot a második világháború alatt elszenvedett veszteségeiért....
2021-07-23 20:30:37
1 2 3 ....................248 249 ..........372 373 ..........495 496 497 
Címkék: Kohut Katalin, Írástudók Árulása, Károlyi Amy, Mikor Weöres Sándornak, Egyesült Államok, emlékezés hazája, anyanyelv nemzetközi, magyarok mitikus, turul madár, békés átmenet, tömegízlést akarta, hírnevet kereste, barátja megmutatta, rajtunk végrehajtott, kommunikációs összezúzásomig, kommunikációs térben, nyelvi közegben, közös bennük, kritikusan veszélyeztetett, turul valójában, mítoszok értelmezése, nyelvi bizonyítékok, sólyom jelentés, solymászat belső-ázsiai, sztyeppei népek, háromhangzós szavakban, nagy össznépi, adott időpontot, magyar életben, magyarországi nemzetiségek, magyar zsidóságot, második világháború, tulajdonságainak, veszélyeztetett, sokszínűségének, alkalmazásával, pályaválasztás, összezúzásomig, zeneszerzéssel, magyarországon, bizonyossággal, gazdagságukkal, veszteségeiért, kényszerültem, következőkben, változtatásos, megerősítheti, degradálódott, időtöltéseink, magyarországi, likvidáljanak, kommunikációs, kategorizálni, tömörségükkel, gondolkodásra, terminusokat, gyakorlására,
© 2013 TVN.HU Kft.