|
|
|
... zsálya (szárított, morzsolt)
1/2 csésze apróra vágott petrezselyem
1/4 csésze frissen reszelt parmezán sajt
1 1/4 csésze író (kefír)
1/4 csésze vaj vagy margarin (olvasztott)
1 (nagy) tojás
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a formákat kiolajozzuk.
Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet a cukorral, a sütőporral, a szódabikarbón... |
2006-12-13 17:37:14 |
|
|
|
|
|
|
... következtetni lehetett a rákövetkező év hónapjainak esős, illetve száraz időjárására.
A jövendőbeli foglalkozásának megjósolására is volt erre a napra való jóslat. Olvasztott ólmot kellett kanálból hideg vízbe csorgatni, s némi fantáziával kitalálni, mit formáz az.
A víz állítólag a leendő szerelmes képét is megmutatja ezen a napon. A szegedi tájon ... |
|
2006-12-13 15:07:27 |
|
|
|
|
|
|
... megkukacosodott. Ezt ne a szemétbe, hanem az etetőkbe tegyük, ami ízletes, energiában gazdag csemege a madarak számára.
Ha valakinek több ideje van, készíthet madárkalácsot. Olvasztott marhafaggyúba a fent említett magvakat szórja, ez megdermedve megakadályozza a magvak szétszóródását, a faggyú pedig még táplálóbbá teszi az eleséget. Ne rakjunk ki kenyeret, mert ez a g... |
2006-12-11 13:33:08 |
|
|
|
|
|
|
... óvatosan kifejtjük. A pulyka belsejét besózzuk, és az elkészített töltelékkel megtöltjük. A nyílást vékony zsineggel bevarrjuk, megformázzuk, a pulykát besózzuk, és tepsibe tesszük. Ezután olvasztott zsírral leöntve, nem túl forró sütőben többszöri locsolással, szép pirosra, puhára sütjük. Sütési ideje kb. 2-2.5 óra. Sütés után 20 percig pihentetjük. Zsírjából pecsenyelevet készít... |
|
2006-12-10 19:03:21 |
|
|
|
|
|
|
... megkelesztett/elkevert élesztőt, a csipet sót,1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott margarint és a mazsolát.
Meglisztezzük a tetejét és kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjük. A tésztát készíthetjük Dr. Oetker Kelttészta alapporból is a csomagoláson található leír... |
|
2006-12-10 14:52:39 |
|
|
|
|
|
|
... óvatosan kifejtjük. A pulyka belsejét besózzuk, és az elkészített töltelékkel megtöltjük. A nyílást vékony zsineggel bevarrjuk, megformázzuk, a pulykát besózzuk, és tepsibe tesszük. Ezután olvasztott zsírral leöntve, nem túl forró sütőben többszöri locsolással, szép pirosra, puhára sütjük. Sütési ideje kb. 2-2.5 óra. Sütés után 20 percig pihentetjük. Zsírjából pecsenyelevet készít... |
2006-12-10 14:36:50 |
|
|
|
|
|
|
... ne csússzon szét. A tepsit sütőpapírral rakjuk ki, tegyük bele ... |
2006-12-09 16:38:13 |
|
|
|
|
|
|
... megkukacosodott. Ezt ne a szemétbe, hanem az etetőkbe tegyük, ami ízletes, energiában gazdag csemege a madarak számára.
Ha valakinek több ideje van, készíthet madárkalácsot. Olvasztott marhafaggyúba a fent említett magvakat szórja, ez megdermedve megakadályozza a magvak szétszóródását, a faggyú pedig még táplálóbbá teszi az eleséget. Ne rakjunk ki kenyeret, mert ez a gy... |
2006-12-09 00:15:00 |
|
|
|
|
|
|
... sütőpor
bármilyen idénygyümölcs
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kiolajozzuk.
A tojások sárgáját és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint. Belekeverjük a lisztet, majd óvatos mozdulatokkal a felvert tojásfehérjét.
Az elkészült tésztát belekanalazzuk a kiolajozott formába. Utolsó lépésként mi... |
2006-12-08 11:37:39 |
|
|
|
|
|
|
...
Zabpelyhes-áfonyás muffin
Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 evőkanál zabpehely
1 csomag sütőpor
20 dkg (friss) áfonya
2 tojás
12 dkg barnacukor
10 dkg olvasztott vaj
2 dl tejföl
1/2 dl tej
Elkészítés:
A lisztet, a zabpelyhet és a sütőport egy tálban összekeverjük. Az áfonyát... |
2006-12-08 11:36:14 |
|
|
|
|