Belépés
Koronavírus - Román alkotmánybíróság: a parlamentnek nem kell jóváhagynia a veszélyhelyzet meghosszabbítását
... csütörtökön az alkotmánybírósági döntések meghozatala után ismét az alkotmánybírák kinevezésének megreformálását szorgalmazta. A liberálisok a héten kezdeményezték a parlamentben az o...
2020-06-25 17:12:47
Szerb elnökválasztás - Csökken az elnökválasztás eredménye ellen tüntetők száma
... katonai szakszervezetekhez, amelyek magasabb béremelést követelve vonultak utcára.
Hétfőn újabb követelések jelentek meg, ezekben a diktatúra megszüntetését és az ország vezetésének leváltását, szabad választásokat, sajtószabadságot, a központosítás megszüntetését, a párttagsággal rendelkező vállalatvezetők leváltását, a szociális és gazdasági rendszer irányvonalának megvált...
2017-04-11 08:41:19
Elmarasztalta a Ponta-kormányt a Velencei Bizottság
... problematikusak az alkotmányosság és a jogállamiság szempontjából, és az sem jelent mentséget a nyári döntések meghozói számára, hogy a népszavazáson széles többség támogatta céljukat, az államfő leváltását.
A jelentés időrendi sorrendbe állítva felsorolja a vitatott kormányzati intézkedéseket, rámutat az intézkedések jogállamiságot érintő hiányosságaira, és néhány javaslatot...
2012-12-18 12:12:09
Román belpolitika - A parlament tudomásul vette, hogy érvénytelen volt a népszavazás
...
A parlament rendkívüli ülése többórás késéssel kezdődött, mivel az államfő leváltását kezdeményező kormánypártok bojkottja miatt nem gyűlt össze a határozatképességhez szükséges 217 képviselő.
A román hírtelevíziók értesülése szerint a külföldön tartózkodó Victor Ponta miniszterelnök mozgósította telefonon a szociáldemokrata honatyákat, hogy meglegyen az ülésen a döntésh...
2012-08-27 17:55:19
Újabb beszéd, újabb kettősség
... feldolgozottság után az látszik, hogy csak a jogosultak 46,13 %-a ment el szavazni tegnap, legkevesebben a magyar lakta területeken. Bár a megjelentek 87,5 százaléka támogatta Basescu leváltását, a referendum mégis érvénytelen, mert nincs meg az 50% feletti részvétel.

Basescu tehát maradhat, az Orbán legjobb román tanítványának nevezhető Pontának nem sikerült a mutatván...
2012-08-02 08:47:54
Román belpolitika - Barroso: Romániának valóra kell váltania ígéreteit
... legfőbb ügyész és a korrupcióellenes igazgatóság vezetőjének kinevezésére, továbbá a feddhetetlenséget tegyék politikai prioritássá.
Elvárja az unió azt is, hogy a román államfő leváltását célzó népszavazást az alkotmánybíróság döntéseivel összhangban szervezzék meg.
Barroso szerdán bejelentette, hogy a bizottság továbbra is szorosan figyeli a helyzetet, és év végén úja...
2012-07-18 17:14:53
Román belpolitika - Megkapta Barroso Ponta levelét
... legfőbb ügyész és a korrupcióellenes igazgatóság vezetőjének kinevezésére, továbbá a feddhetetlenséget tegyék politikai prioritássá.
Elvárja az unió azt is, hogy a román államfő leváltását célzó népszavazást az alkotmánybíróság döntéseivel összhangban szervezzék meg.
Ponta már akkor biztosította tárgyalópartnereit arról, hogy azokat a kívánt intézkedéseket, amelyek a kor...
2012-07-17 14:03:31
Román belpolitika - Érvényességi küszöb nélkül alkotmányellenes a népszavazási törvény
... sürgősségi kormányrendelet a múlt héten azonnal hatályba lépett, alkotmányossági vizsgálatot pedig csak az ombudsman kérhetett volna, de nem élt ezzel a jogával. Az ombudsmant az államfő leváltását könnyítő kormányrendelet elfogadása előtt két nappal cserélte le az USL-többség a parlamentben.
Az ombudsman leváltását is megtámadta az ellenzék az alkotmánybíróságon. Az óvást a ...
2012-07-10 15:25:48
Basescu felfüggesztését kezdeményezték - rendelettel könnyítették leváltását - az ellenzék tüntetett
...
Az USL a parlament csütörtökre, e célból összehívott rendkívüli ülésszakán ismertette azt a határozati javaslatot, amelyben Basescu felfüggesztését kezdeményezik. A dokumentumban egyebek mellett azzal vádolják az államfőt, hogy kisajátította a miniszterelnök alkotmányos feladatkörét, állandó társadalmi feszültséget provokált, megpróbálta megfélemlíteni a sajtót, és megsértett...
2012-07-05 21:14:21
A román képviselőház leváltotta ellenzéki elnökét, és kormánypárti házelnököt választott
... képviselőház jogi bizottsága - az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) képviselőinek távollétében - a házszabály korábbi megsértése miatti "büntetésként" kezdeményezte Roberta Anastase leváltását.
A PDL-es házelnök leváltását a 311 tagú képviselőház 160 képviselője szavazta meg. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 16 jelenlévő képviselője nem szavazott.
...
2012-07-03 22:45:37
1 2 
Címkék: Velencei Bizottság, Megkapta Barroso Ponta, Victor Ponta, Demokrata Liberális Párt, Roberta Anastase, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, veszélyhelyzet meghosszabbítását, elnökválasztás eredménye, parlament tudomásul, népszavazási törvény, ellenzék tüntetett, román képviselőház, alkotmánybírósági döntések, alkotmánybírák kinevezésének, héten kezdeményezték, diktatúra megszüntetését, ország vezetésének, központosítás megszüntetését, párttagsággal rendelkező, jogállamiság szempontjából, nyári döntések, népszavazáson széles, államfő leváltását, jelentés időrendi, vitatott kormányzati, intézkedések jogállamiságot, parlament rendkívüli, román hírtelevíziók, külföldön tartózkodó, szociáldemokrata honatyákat, magyar lakta, referendum mégis, korrupcióellenes igazgatóság, feddhetetlenséget tegyék, román államfő, alkotmánybíróság döntéseivel, bizottság továbbra, kívánt intézkedéseket, múlt héten, ombudsman kérhetett, ombudsman leváltását, parlament csütörtökre, határozati javaslatot,
© 2013 TVN.HU Kft.