|
|
|
... eper, körte,
mák), szilva, olajos magvak (dió, mogyoró, mandula)
Zöldségek: burgonya (főzelék, hab, püré, héjában sült vagy főtt, petrezselymes, túróval rakott burgonya),
parajfőzelék, tökfőzelék, sárgarépa (főzelék, főtt, párolt, nyers, reszelt), salátafőzelék, cukkini,
snidling,
zöldbab és zöldborsófőzeléket csak áttörve,
Nem javasolt: hasábbu... |
2023-05-15 11:38:36 |
|
|
|
|
|
|
... szomjazó, sápadt
napraforgó,
s megannyi zörgő, nagyfejű mák ad,
mindig ugyanaz:
- Ugyan mit érnek már itt a szavak?
Nézd a kertedet fojtogatja a gaz,
a hájfű, a paraj és a tarack...
Élesítsd meg hát jól a kapádat,
s óvj és védj mindent, ami érték,
ami szép és igaz,
ha azt akarod, hogy a kék ég
és a Nap,
megáldja és bearan... |
|
2022-05-24 21:33:10 |
|
|
|
|
|
|
... májjal vagy hússal teflonba sütve.
Köretek: párolt rizs, burgonya minden formában (kivéve bő zsírban sütve), rizseshús (fűszerszegényen), pirított dara.
Főzelékek: burgonya-, paraj-, sárgarépa-, spárgafej-, saláta-, tökfőzelék. A zöldbab, zöldborsó, karalábé, karfiol, a finomfőzelék tej nélkül és passzírozva készíthető. Almamártás, kapormártás adható.
Éd... |
2021-02-20 20:45:15 |
|
|
|
|
|
|
... -tárolásban, javítja a testi erőnlétet, valamint fokozza az immunitást. Hiányában gyengülhet az ellenálló-képesség. Vasban bővelkedő élelmiszerek például: máj, sovány húsok, száraz-bab, lencse, paraj, sóska, mák. Ha egyidejűleg C-vitamint is tartalmaz az étkezés, az nagymértékben javítja a vasfelszívódást.Ha ezek az élelmiszerek nem képezik étrendünk részét vagy kis mennyiségben f... |
|
2020-09-29 22:12:34 |
|
|
|
|
|
|
... folytatóknál lehet veszélyes. A túl nagy folsavbevitel csökkentheti a cink hasznosulását.
Miben található meg?
Legjobb folsav forrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő.
Hiányállapotok
Folsav hiányában a vérsejtek minden típusának száma csökken (ez a pancytopenia nevű betegség), a vérképben abnormálisan na... |
|
2019-10-21 21:30:26 |
|
|
|
|
|
|
... okozza. Mindkét hiányállapot velejáró tünete a vérzékenység.
Miben található meg?
Legjobb K-vitamin forrásaink a zöld leveles zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a paraj, a tej- és tejtermékek, valamint a máj.
Hiányállapotok
K-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: vérzékenység, véralvadási zavarok, zsírfelszívódási- és/v... |
2019-10-18 21:11:04 |
|
|
|
|
|
|
... meg?
Legjobb A-vitamin forrásaink a belsőségek (tehát a máj, vese, szív), a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök. A paradicsom kivétel, mert a benne található karotinoid... |
2019-10-17 22:48:17 |
|
|
|
|
|
|
... egészségének megőrzésében.
A K1-vitamint elsősorban a zöld leveles növényekben találhatunk, mint például a zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a spenót, a bimbós kel, a paraj, valamint a tej- és tejtermékek, és a máj. A szervezet számára szükséges K-vitamin mintegy felét K1-vitamin formájában a táplálékkal készen visszük a szervezetbe, a szükséglet másik... |
2019-08-16 22:11:40 |
|
|
|
|
|
|
...
H.Kohut Katalin: Parajfőzelék
Hozzávalók:
2 cs. Mirelit paraj (25 dkg-osok)
4 dl főzőtejszín
5-6 cikk fokhagyma
só
ételízesítő
olaj ízlésé szerint
3,5 kanál liszt
Elkészítés:
A Mirelít parajokat mély, nagy lábasban kevés tejjel felengedjük, ha még nem tettük meg. Hozzátesszük a fokhagymákat fokhagyman... |
2018-09-27 14:59:15 |
|
|
|
|
|
|
... hozzá, hogy a gnocchit bele tudjuk borítani, és lassú tűzön meg tudjuk főzni. Hozzáadjuk a tejfölt és a rókagombát. Mélyebb tányérban tálaljuk.
És még egy gnocchis recept
Parajos gnocchi
HOZZÁVALÓK
50 dkg burgonya, 20 dkg liszt, só, 1 evőkanál olaj, 1 db tojás (sárgája), fokhagyma, 50 dkg spenót (paraj), sajt (parmezán)
A burgonyá... |
2018-05-28 11:41:47 |
|
|
|
|