|
|
|
... Ildikó: Merengés
Hegedűjét hangolja a szél,
s lelkemben már viharok dúlnak;
a fények csendben kialusznak,
s a fenyőfán szikrát vet a dér.
Az éji szél egy percre eláll,
s torkomban újra dalok égnek;
merengve még az égre nézek,
de bús imám csak a völgybe száll.
E pillanat oly érthetetlen,
mint tekinteted volt egykor... |
2011-10-04 06:42:20 |
|
|
|
|
|
|
... madárraj
Széthull e szív is mely enyém
Mielőtt a jövő e zápor
Jön és mesénk semmibe tűnt
S a nap az élet ablakáról
Letörli egybefont nevünk
Egy percre egy szemvillanásra
Amíg van itt még valaki
Gondoljatok a fuvolásra
Vessetek pár garast neki
Hogy szerelnünk tűnő zenéje
Csak még egyszer felhangzana
Mielő... |
|
2011-10-03 21:15:58 |
|
|
|
|
|
|
... vajat megforrósítom, rádobom a tárkonylevelet, megsózom, megborsozom, és a konyakkal lelocsolva jól összeforralom. Ezt a tárkonyos-konyakos mártást a csirkedarabokra öntöm, és az ételt pár percre a sütőbe teszem. Ha a csirkehús jól megpirult, rászórom a reszelt sajtot, és csak annyi időre teszem vissza, hogy a sajt elolvadjon rajta. Burgonyalángos és hagymás paradicsomsaláta illik... |
2011-10-03 19:59:37 |
|
|
|
|
|
|
... vásároljunk!
Megmossuk, szárazra töröljük, tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 fok) puhára sütjük (a padlizsánok nagyságától függően 25-30 perc). Miután kivettük a sütőből, 4-5 percre letakarjuk alufóliával, így könnyebben eltávolíthatjuk a héját, még melegen meghámozzuk (ha késhez kellene folyamodnunk, az csakis fa vagy műanyag legyen!), ha langyos... |
|
2011-10-03 19:55:13 |
|
|
|
|
|
|
Erdélyi vinete umplute (töltött padlizsán)
Hozzávalók: 40 dk borjúcomb, 2 tojás sárgája, kapor és petrezselyemzöldje, 15 dk vaj, fél csésze vaj, kis csésze rizs, só, bors, 4 közepes nagyságú vinete, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál reszelt sajt, 1 szelet kenyér, 50 dk paradicsom, 2-3 kanál tejföl.
A padlizsánokat megmossuk, megtöröljük, hosszában kettévágjuk, belsejét kikapa... |
|
2011-10-03 19:52:12 |
|
|
|
|
|
|
... kidobjuk. Megtöltjük a padlizsánokat, a maradék paradicsomot és az esetleg kimaradó tölteléket sütőtálba simítjuk, ráültetjük a padlizsánokat, tetejüket megkenjük egy kevés olajjal, és 15-20 percre visszatesszük a sütőbe. Langymelegen tálaljuk, megszórjuk a félretett vágott petrezselyemmel.
Legenda: a nemzetközi gasztronómiába e néven bevonult étel török eredetű és a fáma sze... |
2011-10-03 19:50:56 |
|
|
|
|
|
|
... húsok.
Végül zsályalevelekkel szórd meg, még egy kis olajjal spricceld át, és az egészet fedd le alufóliával, majd dugd a 200°C-ra előmelegített sütőbe körülbelül 30-40 percre. Ha kész, vedd le a fóliát, 220°C-ra állítsd a sütő hőmérsékletét, és további, nagyjából 20 perc alatt pirítsd meg az egészet... |
2011-10-03 19:30:56 |
|
|
|
|
|
|
... hogy egyenlő állásnál érjen véget a szakasz.
Az utolsó három perc Boyd találattal indult, majd lüktető küzdelemmel folytatódott, hol az egyik, hol a másik fél tűnt jobbnak. Az utolsó percre a meccs addigi képe alapján Boyd "fordult" minimális előnnyel, Kalucza pedig ekkor már nem tudott igazán átütő lenni, így végül 24-22-es vereséggel búcsúzott.
A magyar csapat Varga M... |
2011-10-03 19:24:33 |
|
|
|
|
|
|
... zöldpaprika, 5 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint törött bors és só.
A megmosott padlizsánt félujjnyi vastag karikákra vágjuk. Mindkét oldalát besózzuk, és 15 percre félretesszük. A vöröshagymát, a kicsumázott zöldpaprikát, és a paradicsomot vékonyra karikázzuk. A rizst többször váltott vízben megmossuk és leszűrjük, majd 20 percre annyi vízbe áz... |
2011-10-03 19:19:37 |
|
|
|
|
|
|
... kazlakat,
nagyon magasakat,
csiszolták az égbolt alját...
Láttam a mosolyát,
dolgozott.
Izzadságcseppek...
Lestem a szemét,
kezében a villát fogta,
csak egy percre engedte el,
míg megette az ebédet
sietve,
mit édesanyám
gondosan a táskámba pakolt.
Addig én a biciklim kerekéből
húzgáltam ki a rátekeredett
ra... |
2011-10-03 11:38:11 |
|
|
|
|