|
|
|
... hozzávalók 4 főre
* 6 tojás
* 6 ek cukor
* 1 citrom reszelt héja
* 6 ek darált dió
* 4 ek darált keksz
* vaj
Mártáshoz:
* 1/2 l tej
* 3 ek dió
* 1 cs vaníliás cukor
* 3/4 cs főzés nélkül készíthető vanília ízű pudingpor
* 1 tk diópálinka (vagy rum)
[/c... |
2010-09-22 20:51:43 |
|
|
|
|
|
|
LÁSZLÓFFY CSABA
Három barokk
Barocci*
A védelem a skorpió-vigyor
ellen, rőtrozsda pókháló-halálba
gabalyodó, földszürke, viaszsárga
földi lét... Mire új borod kiforr,
Barocci mester, megtérhetsz unott
Urbinódba, a tompa fénybe hulló
színekhez s álmodhoz. Az el nem múló
pillanat (amiért élsz, jól tudod) |... |
2010-09-22 20:48:37 |
|
|
|
|
|
|
Rózsaszörp (különlegesség)
A piros, illatos rózsaszirmokból készítjük.
Elkészítése: Harminc dkg szirmot 2 l hideg vízzel felteszünk főni, és addig forraljuk, amíg a víz megpirosodik, a szirmok pedig színtelenek lesznek. Ekkor a levet szűrőbe tett tüllön átszűrjük, a levével azonos mennyiségű cukorral kb. 15 percig főzzük, kiforrázott üvegekbe töltjük, lekötjük vagy du... |
2010-09-22 20:47:15 |
|
|
|
|
|
|
Ribiszkeszörp
Hozzávalók: piros és fehér ribiszke (vagy csak fekete ribiszke) tetszés szerinti mennyiségben, 1 l gyümölcsléhez: 1 kg cukor, 5 dl víz, 1 mokkáskanál nátrium-benzoikum. Kissé munkaigényes.
Elkészítése: A gyümölcsöt szárastól langyos vízbe tesszük, és fél óráig áztatjuk. Ezután váltott vízben többször megmossuk, lecsöpögtetjük. Villával lehúzzuk a szemek... |
2010-09-22 20:45:33 |
|
|
|
|
|
|
Feketeribizli-szörp 1.
Elkészítése: Egy porcelán- vagy üvegtálba összekeverünk 1 kg ribizlit, 6 dl vizet, 1/2 kk. szalicilt és 1 kk. borkősavat. Sűrű szitára öntjük, és nyomkodás nélkül egy napig csepegni hagyjuk. A kifolyt léhez ugyanannyi súlyú kristálycukrot adunk. Ezt is egy napig állni hagyjuk, de többször megkeverjük, hogy a cukor elolvadjon. Üvegekben hűvös helyen tá... |
2010-09-22 20:44:40 |
|
|
|
|
|
|
Rebarbara-lé
Elkészítése: Az apróra vágott rebarbarát turmixba tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, simára zúzzuk. 1 l folyadékhoz 1 g nátrium-benzoikumot adunk, jól elkeverjük. Uborkásüvegbe tesszük és 2 napig, többször megkeverve, állni hagyjuk. Egy nagy gézbe, vagy vászonba öntjük, sarkait összefogva fellógatjuk. Hagyjuk, hogy magától lecsurogjon. Nyomkodni nem... |
2010-09-22 20:44:01 |
|
|
|
|
|
|
Paradicsomlé fűszeresen
Hozzávalók: 1 l paradicsom ivólé, 1 kis fej vöröshagyma, fél citrom leve, 1-1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só és cukor
Elkészítése: A megtisztított vöröshagymát apróra vágom, s 1 dl paradicsomlével pépesre turmixolom. Ezután hozzáöntöm a többi paradicsomlevet, a citromlevet, és a fűszereket is beleszórom, 1-2 percig kever... |
2010-09-22 20:43:38 |
|
|
|
|
|
|
Narancsszörp narancshéjból
Hozzávalók: 4-5 nagyobb narancs héja, 2-3 db nagy édes sárgarépa, 6-8 l víz, 50-70 dkg cukor, 2 doboz citrompótló, 2-3 dl Jaffaszörp
Elkészítése: A narancshéjat és a répát apróra vágom, és 1, 5- 2 liter vízben megfőzöm, lehűtöm és összeturmixolom. A 6-8 l vizet a cukorral és a citrompótlóval felforralom, lehűtöm. A kettőt összekeverem leszűrö... |
2010-09-22 19:59:42 |
|
|
|
|
|
|
Narancsszörp
Elkészítése: Felfőzünk 4 l vizet 40 dkg cukorral és 1 db citrompótlóval, majd kihűtjük. Közben puhára főzünk 4-4 sárgarépát és narancsot, átturmixoljuk. A két levet összeöntjük.... |
2010-09-22 19:59:17 |
|
|
|
|
|
|
Narancsízű szörp eszenciából
Hozzávalók: 0. 6 kg cukor, 0. 7 l víz, 1 vérnarancsaroma, 10 g citromsav, 1 citrom leve
Elkészítése: Elkészítjük a cukorszörpöt (víz + cukor + citromsav felforralva). Kihűlés után állandó keverés mellett hozzáadjuk a vérnarancs-esszenciát és a citrom levét. Ha a szörpöt hosszabb ideig kívánjuk eltartani, a leírt mennyiségben oldjunk föl még... |
2010-09-22 19:58:31 |
|
|
|
|