|
|
|
... szénlábnyomot, és ez pozitív hatással van a környezetre.
A tavasz egyik nagy kedvence a cseresznye. Kicsik és nagyon is egyaránt kedvelik, legalábbis az emberek többsége imádja ezt a roppanós, zamatos gyümölcsöt. A cseresznye nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is, köszönhető ez a magas rosttartalmának, a benne található C-vitaminnak és a gyümölcsben található antoci... |
2024-04-16 20:38:13 |
|
|
|
|
|
|
... 3 csésze eper,
1 evőkanál méz,
1 citrom,
egy csipet só,
5 dkg fetasajt.
Elkészítése:
Blansírozzuk a spárgát, majd azonnal dobjuk jeges vízbe, hogy roppanós maradjon. Vágjuk fel kisebb darabokra. Az epret mossuk meg és szeleteljük fel. Keverjük össze a spárgát és az epret egy salátástálban. Keverjük el a citrom levét, a mézet és a sót, öntsük... |
|
2024-03-25 22:00:40 |
|
|
|
|
|
|
... a főtt spenót és a főtt spárga valamint a húsok fogyasztása következtében lerakodó húgysavkő okoz.
A spárgát legjobb állítva főzni, hogy amikor a szára puha, a finom fej még roppanós maradjon. Spárgafőző edénynek bármilyen magas falú edény megfelelő, amiben megállnak a szárak. A spárgát csak forrásban lévő, enyhén sós vízbe helyezd, ha nem krémlevest szeretnél készíten... |
2024-02-27 21:33:47 |
|
|
|
|
|
|
... a piacon, mindig figyeljük meg frissességét. A tapasztalat azt mutatja, hogy idővel a mángoldlevelek, hasonlatosan a csemegekukoricához, veszítenek édességükből.
Csakis zöld, roppanva törő, erőteljes levelű mángoldot válasszunk. A hamar fonnyadásnak induló leveleket hűtőszekrényben, lazán zacskóba tekerve 2-3 napig tarthatjuk. Csak felhasználás előtt mossuk meg. Blansír... |
|
2024-02-15 21:24:21 |
|
|
|
|
|
|
Böröczki Mihály
Még emlékszem a nagy ívű karajra,
a béle fehér volt, a héja barna,
jó roppanós, kemencetűz sütötte,
csak zsír, kenyér és semmi más fölötte,
már hunyt szemmel is megleltem a vindőt,
s az adakozó disznó úgyis itt nőtt,
a sietségben sóval nem vesződtem,
lót-futva ettem, mégis nagyra nőttem,
ez adott erőt, iramot a l... |
|
2024-02-12 04:58:45 |
|
|
|
|
|
|
... és magházkiszúróval a csumáját kivesszük.
2 A bort a szegfűszeggel és a fahéjjal felforraljuk, majd betesszük a megpucolt körtét és az édesítőszert. Pároljuk 4-5 percig, fontos, hogy roppanós maradjon, ne főjön szét.
3 A csirkemellet felszeleteljük, fűszerezzük a fűszersóval.
4 A dijoni mustárt elkeverjük az olívaolajjal, és ebbe beleforgatjuk a húst, egy éjszakán k... |
2024-02-09 18:29:34 |
|
|
|
|
|
|
Böröczki Mihály
Zsíros kenyér
Még emlékszem a nagy ívű karajra,
a béle fehér volt, a héja barna,
jó roppanós, kemencetűz sütötte,
csak zsír, kenyér és semmi más fölötte,
már hunyt szemmel is... |
2024-02-09 09:06:20 |
|
|
|
|
|
|
... jele...
cs
... |
2024-02-02 21:15:25 |
|
|
|
|
|
|
... fütyörészek.
Hátam mögött jön tíz-öles
Jó Csönd-herc... |
2023-12-13 00:43:17 |
|
|
|
|
|
|
... mocskos szürkén lapít fenn az ég,
a plexifal sem szűz-jégvirágos,
az arcomon a hideg keze tép,
deres homály rázza fel az álmot,
egy jeges magány húz a parkon át,
roppan egy ág, ledob egy faháncsot,
a reccsenése dérhúsokba vág,
földre hullva szétporlad szerényen,
mint bepiszkított, összetört csoda,
nagyot kondul lassú szívver... |
2023-12-05 21:00:20 |
|
|
|
|